FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Νικολέττας Ζαρκάδη: «Το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου σμιλεύει τον χαρακτήρα»

Ημερομηνία: 19-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

H 24χρονη αθλήτρια από τον Πύργο μιλά για την ιδιαίτερη αυτή πολεμική τέχνη

Η Νικολέττα Ζαρκάδη από τον Πύργο ασχολείται τα τελευταία δύο χρόνια με μια ιδιαίτερη πολεμική τέχνη, το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου, που χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικά επιτηδευμένες τεχνικές εδάφους. Η Νικολέττα, 24 ετών, τελειόφοιτη της Νομικής στην Αθήνα, ανήκει στη διεθνή ομάδα Alliance, η οποία έχει παράρτημα στην ελληνική πρωτεύουσα και λαμβάνει μέρος ακόμα και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως έκανε το Δεκέμβριο στο «Long beach οpen» της Καλιφόρνια και το Μάρτιο στο Abu Dhabi Grand Slam του Λονδίνου και στο Poznan Open 2017, κατακτώντας μετάλλια κάθε χρώματος. Η αθλήτρια από τον Πύργο, η οποία κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της στο άθλημα αυτό, μίλησε στην «Πρωινή» για την ενασχόλησή της με το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου, αναφέρθηκε στις προσωπικές της φιλοδοξίες, ενώ ενθαρρύνει και άλλους να ασχοληθούν…

-Νικολέττα, καταρχάς, πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με μια πολεμική τέχνη;

Από πολύ μικρή ηλικία ήθελα να ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες, αλλά λόγω διαφόρων ανασταλτικών παραγόντων, αυτό δεν συνέβη. Το μικρόβιο ωστόσο παρέμενε μέσα μου κι  έτσι όταν ήρθα να σπουδάσω στην Αθήνα και πολύ αργότερα το 2014, μέσω φίλων, ξεκίνησα να κάνω kick boxing και grappling. Το έδαφος με κέρδισε γρήγορα και έτσι τον Μάιο του 2015 αποφάσισα να αφιερωθώ αποκλειστικά  στο Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου.

-Γιατί  επέλεξες το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου;

Διάλεξα το Μπραζίλιαν γιατί δεν είναι μια συνηθισμένη πολεμική τέχνη. Ακονίζει το πνεύμα και γυμνάζει το σώμα και προϋποθέτει  την άρτια συνεργασία τους, καθώς δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου στην σωματική δύναμη αλλά  στην τεχνική. Απαιτεί στρατηγική και γι’ αυτό είναι γνωστό και ως το “ανθρώπινο σκάκι”. Είναι άθλημα ατομικό και ομαδικό συνάμα, γιατί κάθε μέρα ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, ταυτόχρονα όμως ανήκεις και σε κάτι παραπάνω από μια ομάδα, ανήκεις σε μια οικογένεια.

-Πόσο δύσκολη είναι η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη; Πόσες ώρες προπονείσαι;

Είναι απαιτητικό άθλημα εάν θέλεις να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο. Θέλει χρόνο και κόπο, σωματικό και πνευματικό. Αξίζει όμως κάθε θυσία γιατί σε ανταμείβει και με το παραπάνω. Προσωπικά κάνω αρκετές προπονήσεις, γύρω στις δύο την ημέρα, μπορεί και τρεις.

-Με ποια λόγια ενθαρρύνεις κάποιον να ασχοληθεί με το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου;

Το Μπραζίλιαν είναι το άθλημα που μπορεί να ξεκινήσει κανείς ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής κατάστασης και προφανώς φύλου. Είτε σαν χόμπι είτε αγωνιστικά. Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι, βασιζόμενο στην τεχνική και όχι στην ωμή δύναμη, καθίσταται ιδανικό για κοπέλες και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι τρομερή η ποικιλομορφία αυτού του αθλήματος όσον αφορά τον κόσμο που συμμετέχει. Σε προσωπικό επίπεδο πέραν της εκγύμνασης του σώματος, «σμιλεύει»  και το χαρακτήρα. Πειθαρχία, αυτοκυριαρχία, απουσία εγωισμού, αλληλεγγύη και ομαδικότητα, είναι κάποιες από τις αρετές που σου προσφέρει.

-Ποιο είναι το επίπεδο του Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου στην Ελλάδα και ποιο στο εξωτερικό, έχοντας συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες;

Στην Ελλάδα το επίπεδο είναι ικανοποιητικό για το λίγο διάστημα που ανθεί αυτό το άθλημα. Αναπτύσσεται και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά με την Αμερική είμαστε αρκετά πίσω. Και όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται το ελληνικό BJJ έχει πολλά βήματα να κάνει για να φτάσει το αντίστοιχο επίπεδο του εξωτερικού. Τίποτα δεν είναι αδύνατο όμως: δουλειά, υπομονή και επιμονή.

-Υπάρχει οικονομική στήριξη για να παίρνεις μέρος σε διεθνείς αγώνες;

Δυστυχώς η οικονομική στήριξη για αγώνες είναι περιορισμένη. Υπάρχουν  φίλοι του αθλήματος που προσπαθούν να συνδράμουν οικονομικά, όμως δεν επαρκεί. Ένας αθλητής χρειάζεται, καλώς ή κακώς,  όχι μόνο ηθική αλλά και υλική αρωγή. Και αυτό είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη του εγχώριου BJJ.

-Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου στο Μπραζίλιαν Ζίτσου Ζίτσου;

Η φετινή αγωνιστική χρονιά προβλέπεται δυνατή. Έχω σκοπό να συμμετάσχω σε σημαντικές διοργανώσεις στο εξωτερικό, εντός και εκτός Ευρώπης. Μια από αυτές που ευελπιστώ να διαγωνιστώ είναι το Abu Dhabi Word Professional Jiu-Jitsu που είναι επαγγελματική διοργάνωση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναλόγως της εξέλιξης αυτού,  ίσως και Αμερική.

-Στον Πύργο πόσο έχει διαδοθεί η πολεμική αυτή τέχνη;

Τόσο στον Πύργο όσο και στην Αρχαία Ολυμπία ,δυο εξαιρετικοί δάσκαλοι που έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο, Γιώργος Τζαβάρας -συνωνυμία καθόλου τυχαία-  μέσα από πολλά εμπόδια και δυσκολίες, κατάφεραν να  ανοίξουν τμήματα BJJ ενηλίκων και παιδικό. Η δουλειά που κάνουν είναι αξιοθαύμαστη, δεδομένου και των δυσχερειών της επαρχίας. Το καλό επίπεδο των μαθητών τους δεν σταματά να με εκπλήσσει κάθε φορά που προπονούμαι μαζί τους. Εκπροσωπούν επάξια τον τόπο μας σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις του BJJ – μαθητές και δάσκαλοι- και είναι τιμή μου να έχω τέτοιους συναθλητές και φίλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος