FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη με την συγγραφέα Άννα Κορτέση: «Αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά!»

Ημερομηνία: 30-01-2018 | Συντάκτης:

Η πολυτάλαντη-μητέρα, στρατιωτικός, συγγραφέας, πρωταθλήτρια, εθελόντρια-

Άννα Κορτέση, που επέλεξε να ζήσει στην Ηλεία μιλά στην “Πρωινή”

  • Όλα τα έσοδα από τα βιβλία της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς
  • Κυκλοφορεί το επόμενο διάστημα το βιβλίο που έγραψε για τον Άγγελο Λαδά από το Βαρθολομιό

Ότι και να γράψει κανείς για μια δυναμική γυναικεία προσωπικότητα όπως της Άννας Κορτέση, πάντα θα είναι λίγο καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο, που σίγουρα εκτός από πολλά ταλέντα, έχει μεγάλη ψυχή.

Την Άννα Κορτέση, στρατιωτικό, συγγραφέα, πρωταθλήτρια σκοποβολής και εθελόντρια, την γνώρισε το ηλειακό κοινό, μέσα από την έντονη δράση που έχει αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο και την παρουσίαση του τρίτου της βιβλίου «Νίνα η λεμονίτα» τα έσοδα του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ένα παραμύθι που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ηλεία, και το Περιστέρι Αμαλιάδας όπου η κ. Κορτέση είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς ο σύζυγος της κατάγεται από εκεί.

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια όταν το πάθος της για προσφορά την οδήγησε σε ένα μεγάλο Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα, ως συμπαραστάτρια νέων παιδιών που μια άτυχη στιγμή στη ζωή τους, τους καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Εκεί γνώρισε και την Μυρτώ της Πάρου που η ιστορία της έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο αλλά και τον «δικό μας» Άγγελο Λαδά από το Βαρθολομιό για τον οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει την συγγραφή βιβλίου «Για έναν Άγγελο» που το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει με τα έσοδα φυσικά- όπως σε όλες τις εκδόσεις της- θα διαθέσει για την οικονομική στήριξη αυτών των παιδιών. Ας την γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα…

Στρατιωτικός, συγγραφέας, πρωταθλήτρια σκοποβολής, εθελόντρια και μητέρα. Πως τα συνδυάζετε όλα αυτά μαζί;

Είμαι περήφανη που υπηρετώ στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Η συγγραφή ήρθε στην ζωή μου αρκετά νωρίς, από μικρή ηλικία λάτρευα να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία αλλά κυρίως να αποτυπώνω στο χαρτί τα δικά μου συγγραφικά ταξίδια. Στην σκοποβολή με μύησε ο πατέρας μου και ευχαριστώ την οικογένεια μου για τις αξίες και τις αρχές που μου μετέδωσαν και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ στον μονάκριβο γιο μου. Η αγάπη μου για την ίδια την ζωή δημιούργησε μια βαθύτατη εσωτερική ανάγκη να προσφέρω, η οποία στην πορεία έγινε «βαριά» ευθύνη. Φυσικά έχω την αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου μου και της οικογένειας μου για όλα αυτά που συνεχίζω τώρα. Με προγραμματισμό, θέληση και καλή διαχείριση του χρόνου μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Πως προέκυψε η συγγραφή και ποιο ήταν το ερέθισμα για τη διάθεση των εσόδων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς;

Η συγγραφή και ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι τις ζωής μου. Ξεκίνησα να γράφω όπως σας ανέφερα από πολύ μικρή ηλικία ενώ αυτό που κατάφερα να κάνω τα τελευταία χρόνια είναι να συνδυάσω αυτές τις δυο πτυχές του εαυτού μου προσφέροντας όλα τα έσοδα από τα βιβλία μου σε συνάνθρωπους μας που έχουν ανάγκη. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω σαν άνθρωπος.

Πως γνωρίσατε τον Άγγελο Λαδά από το Βαρθολομιό στην αποθεραπεία του οποίου θα προσφέρεται όλα τα έσοδα από το τελευταίο σας βιβλίο; Τι διαδραματίζεται στο βιβλίο;

Επισκεπτόμουν ως εθελόντρια πολύ συχνά ένα κέντρο αποκατάστασης στην Λάρισα όπου με την βοήθεια και κάποιων τοπικών συλλόγων προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε αλλά κυρίως να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Εκεί μέσω μια άλλης μητέρας που δίνει και τον δικό της αγώνα για το παιδί της γνώρισα την Αλεξάνδρα. Συγκλονίστηκα βλέποντας μια μάνα να κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα δίπλα στο παλικάρι της και το λιγότερο που θα μπορούσα να πράξω είναι να προσφέρω την ελάχιστη βοήθεια μου σε μια μάνα, χήρα με ένα παιδί άρρωστο, ένα στο σχολείο και ακόμη ένα που σταμάτησε τις σπουδές του για να βοηθήσει την οικογένεια του. Την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί το βιβλίο μου «Για τον Άγγελο» από τις εκδόσεις Φιλατος με την ευγενική χορηγία των καταστημάτων ασφάλειες «Καλογερόπουλος Αριστογείτων» και την υποστήριξη του «Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού». Στο βιβλίο διαδραματίζεται η αληθινή ιστορία της μητέρας του Άγγελου και ο τρόπος που βίωσε και βιώνει αυτό το δύσκολο μονοπάτι.

 

Το «ταξίδι» της «Νίνα η λεμονίτα» ξεκίνησε από την Ηλεία και μάλιστα έχει ήδη διαγράψει αρκετά «χιλιόμετρα» ενώ απ’ ότι διαβάσαμε θα ανέβει και σε θεατρική σκηνή. Μιλήστε μας λίγο αυτό…

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω τις παρουσιάσεις από τον τόπο «μου», από ένα μέρος που αγαπώ, θαυμάζω και αποφάσισα να μεγαλώσω το παιδί μου. Το συγκεκριμένο παραμύθι δημιουργήθηκε για το ορφανοτροφείο Κρικκειο, ώστε να μπορέσει να προσφέρει έστω και λίγο σε αυτό το σπουδαίο έργο και σε αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν μακριά από την θαλπωρή της οικογένειας αλλά και να περάσει μηνύματα εμπιστοσύνης, ελπίδας, θάρρους και αξιών στους μικρούς αναγνώστες. Η ηρωίδα του παραμυθιού αγαπήθηκε από το πιο δύσκολο κοινό λοιπόν, τα παιδιά, ενώ πρόσφατα πήρε «φωνή» από ταλαντούχους μουσικούς και σύντομα θα την δούμε στην θεατρική σκηνή όπου θα ανέβει εκεί πάλι για «καλό» σκοπό.

 

Τον τελευταίο χρόνο, έχετε αναπτύξει έντονη δράση στην περιοχή μας, ως συγγραφέας και ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιστερίου Αμαλιάδας. Πως βρεθήκατε στην Ηλεία;

Ο σύζυγος μου Ανδρέας Ροκανάς κατάγεται από το Περιστέρι Αμαλιάδας όπου ζούμε μόνιμα πλέον. Πρόσφατα από την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας δημιουργήσαμε έναν πολιτιστικό σύλλογο ο οποίος αποτελείτε από νέους και δραστήριους ανθρώπους με όρεξη και διάθεση. Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ περήφανη που η ζωή με έφερε σε έναν τόπο με σπάνιους ανθρώπους που πραγματικά με αγκάλιασαν και κατάφεραν να μεγαλώσουν και άλλο το πάθος μου για αυτόν. Η Ηλεία είναι ένας «χρυσός» Νομός όπου με συλλογικό ενδιαφέρον θα αναπτυχθεί και άλλο. Κάποια στιγμή πρέπει σαν άνθρωποι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να φτιάξουμε έναν κόσμο λίγο καλύτερο για τα παιδιά μας. Ας γίνουμε εμείς η αρχή και το πρότυπο για αυτά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος