FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Κατσιφάρα-Γεωργιόπουλου-Κασίμη: Μείζον θέμα η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

Ημερομηνία: 27-06-2017 | Συντάκτης:

Διεκδίκηση χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της μελέτης του 2012 για τους πέντε ΤΟΕΒ

Το μείζον θέμα της βελτίωσης των εγγειοβελτιωτικών υποδομών και του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων αρδευτικών δικτύων στην Ηλεία, με στόχο την  διεκδίκηση πόρων από τομεακά του ΕΣΠΑ 2014 -2020, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος  με τον Γ.Γ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη. Στην συνάντηση σε ότι αφορά την Ηλεία- γιατί συζητήθηκαν και άλλα θέματα της ΠΔΕ, τέθηκε από τον κ. Γεωργιόπουλο το αίτημα για την επικαιροποίηση της μελέτης του 2012  που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την υπογειοποίηση του  αρδευτικού δικτύου της Ηλείας (δίκτυο πέντε ΤΟΕΒ), ένα έργο προϋπολογισμού 67 εκ. ευρώ, με στόχο την διεκδίκηση όσο γίνεται μεγαλύτερης χρηματοδότησης.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το Περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη ότι η πρόσκληση για την ένταξη των έργων αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα το φθινόπωρο, γι αυτό και απαιτείται ετοιμότητα της Περιφέρειας.

Σωστή προετοιμασία για τα εγγειοβελτιωτικά

«Υπάρχουν έτοιμες μελέτες, υπάρχει η σωστή προετοιμασία για να προχωρήσουμε με έργα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τα εγγειοβελτιωτικά και οι πόροι είναι συγκεκριμένοι.

Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία των φακέλων και κατέληξε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα έργα που δικαιούται η Δυτική Ελλάδα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενίσχυση των υποδομών, μα κυρίως, για την άρση των ανισοτήτων που αυτό πρέπει να αλλάξει και άμεσα.

Διεκδικούμε πόρους και έργα για τη Δυτική Ελλάδα, σχεδιάζουμε και προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και δεν επαναπαυόμαστε στους πόρους του περιφερειακού ΕΣΠΑ»

Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου των 5 ΤΟΕΒ

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον σκοπό και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Κασίμη τόνισε:

« Ο καθημερινός αγώνας της Π.Ε. Ηλείας είναι η ωρίμανση μελετών, η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων και η συνεχής διεκδίκησή τους. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέραμε στο προσκήνιο και προσπαθούμε να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη του 2012  που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την υπογειοποίηση του  αρδευτικού δικτύου της Ηλείας (δίκτυο πέντε ΤΟΕΒ). Σύμφωνα με τη μελέτη ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 67 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσκληση του υπουργείου για ένταξη αρδευτικών έργων (ΕΣΠΑ) προβλέπεται να ανοίξει εντός των επόμενων 3-4 μηνών.

Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και η διεκδίκηση τους, πρέπει να είναι εντατική. Ως Π.Ε. Ηλείας παρακολουθούμε από κοντά την προετοιμασία του Υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κο. Κασίμη, η οποία εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκε το θέμα των μελετών καθώς αφορά το σύνολο των ΤΟΕΒ της Ηλείας (Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου).

Στόχος της συνάντησης ήταν η διεκδίκηση όσο το δυνατό μεγαλύτερης χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί μεγάλο μέρος του έργου. Η οικονομία και η επάρκεια των υδάτινων πόρων αποτελεί ίσως το κρισιμότερο ζήτημα των επόμενων χρόνων. Ιδιαίτερα δε στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο του αγροτικού κόσμου και για την οικονομία της περιοχής»

Μάλιστα ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι εξαιτίας της σπουδαιότητας του έργου, απαιτείται κοινή προσπάθεια διεκδίκησής του από το σύνολο των εκπροσώπων των τοπικών φορέων τους οποίους κάλεσε σε συστράτευση όπως βεβαίως και τους βουλευτές του νομού και τους δημάρχους.

Εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα Χ. Κασίμη, στη συνάντηση συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος