FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Γεωργιόπουλου – Μπαλιούκου: Στόχος η συνολική ανάδειξη της περιοχής

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Επί τάπητος όλα τα έργα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στη συνάντηση Γεωργιόπουλου – Μπαλιούκου

Τα θέματα που απασχολούν το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σχετικά με έργα και αναπτυξιακές δράσεις, τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το στο δημαρχείο των Κρεστένων. Ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος υποδέχθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο για να συζητήσουν σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά και ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, καθώς και το Ταμείο Μολυβιάτη.

Στο περιθώριο της σύσκεψης ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σε δηλώσεις του τόνισε πως «… το θέμα το οποίο συζητήσαμε και θα συνεχιστεί η κουβέντα, έχει να κάνει με την ανάδειξη της περιοχής μας και ειδικότερα την ανάδειξη του Επικούρειου Απόλλωνα. Θέσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκισης της περιοχής μας, με δεδομένο ότι από αυτή τη δραστηριότητα εξαρτάται το οικονομικό υπόβαθρο μας.  Μας λείπει η μεγάλη αγορά και αυτό το οποίο έχουμε, είναι η πρώην λίμνη Αγουλινίτσας και η κοιλάδα του Αλφειού. Εάν δεν συνδυαστούμε και δεν δημιουργήσουμε υποδομές εξυπηρέτησης των παραγωγών μας σε αυτές τις περιοχές η οικονομική ζωή στην περιοχή μας έχει πεθάνει. Βεβαίως αναπτύχθηκαν και ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο Μολυβιάτη, ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο κίνησε η Περιφέρεια μετά από καθυστέρηση πολλών ετών. Οι δήμοι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τις υποδομές στους δημότες και εκεί εστιάσαμε και πάλι στην παραγωγή. Ρίξαμε βάρος σε μονάδες κτηνοτροφικής παραγωγικής και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να υπάρξει έναυσμα κυρίως στους νέους που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Θεωρώ ότι γίνεται μία γόνιμη συνάντηση και θα θέσουμε όλο το πλαίσιο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας με το Αντιπεριφερειάρχη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιοπουλος από την πλευρά του επισήμανε πως αφορμή για τη συνάντηση αυτή στάθηκε η συμπλήρωση τριών ετών στη θητεία του, αλλά και ο προγραμματισμός για το μέλλον. “Έχουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που είναι υπό αναμόρφωση και σε αυτό πρέπει να δούμε πράγματα που μπορούν να γίνουν. Ο δήμος είναι πρωτοπόρος στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα έχουμε ένα περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στο τέλος του μήνα όπου θα είναι όλη η Κυβέρνηση στη Δυτική Ελλάδα και πρέπει να δούμε τα μεγάλα μας θέματα και να προγραμματίσουμε για να έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα που πρέπει όλοι μαζί να προωθήσουμε. Συζητούμε πώς παρουσιαζόμαστε για το μεγάλο έργο του Καϊάφα που μπορεί να μην είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, αλλά επηρεάζει την οικονομία  της περιοχής. Είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης με την κυβέρνηση.»
Επίσης συζητήθηκε το θέμα του δρόμου  Πύργος – Καλό Νερό, που είναι διεκδίκηση όλης της Ηλείας και ο δήμος Κρεστένων  έχει θέσει τον Παραποτάμιο και τον δρόμο Κρέστενα – Μακρίσια – Αρχαία Ολυμπία σε προτεραιτότητα.

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε και στο έργο των καθαρισμών στην ΕΟ Πύργου – Κυπαρισσίας όπου επισήμανε πως υπήρχε μια εργολαβία συντήρησης 4,5 εκατ. ευρώ από την αρχή της θητείας του, η οποία έχει εξαντληθεί. “Θα περιμένουμε την τελική ανακοίνωση του υπουργείο για τη χρηματοδότηση του δρόμου, ώστε η νότια Ηλεία να έχει τον δρόμο που του αναλογεί”.

Τα έργα στον Αλφειό

Τα έργα που αφορούν τον ποταμό Αλφειό δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός ατζέντας σε αυτή τη συνάντηση. Ο κ. Μπαλιούκος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως οι εξελίξεις που αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα είναι θετικές. “Έχουμε καλές εξελίξεις. Επειδή ωστόσο θέλουμε να είμαστε επί του πρακτέου, θα τοποθετηθούμε όταν θα είναι η στιγμή. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, που λαμβάνονται αποφάσεις ευνοϊκές για το συγκεκριμένο θέμα, ταυτόχρονα με την υλοποίηση που έχουμε και στην μία εργολαβία και στην δεύτερη του ΕΣΠΑ”.
Ο κ Μπαλιούκος επισήμανε πως η περιοχή δεν κινδυνεύει αυτή την ώρα από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς από το 2003 και μετά έγιναν πολλές προσπάθειες από την Περιφέρεια και το δήμο. Τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, κυρίως τη διετία 2016-2017 έχουν περιορίσει τους κινδύνους και απομένει να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε πως «… για τον Αλφειό έχουμε κάνει την προεργασία μας και είμαστε σε φάση διεκδίκησης και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα μπορεί να έχουμε μια σημαντική χρηματοδότηση, για να κάνουμε πολύ μεγάλες παρεμβάσεις έως ότου προχωρήσει η μελέτη που έχει ζητήσει ο δήμος και έχει προκηρύξει η Περιφέρεια για την οριοθέτηση του Αλφειού και στα υπόλοιπα 14 χλμ ανάντι του ήδη εκτελούμενου έργου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος