FOLLOW US: facebook twitter

«Συγχωροχάρτι» στους μεγαλοφοροφυγάδες διά χειρός ΣτΕ

Ημερομηνία: 29-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Νέο σοβαρό εμπόδιο βρίσκει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει και να αποκαλύψει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως είναι αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής φορολογικών αδικημάτων και στέλνει ουσιαστικά στο αρχείο χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν ελεγχθεί.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των αποφάσεων του ΣτΕ, διαδραματίζοντας ουσιαστικά πολιτικό ρόλο. Χαρακτηριστικές ήταν στο πρόσφατο παρελθόν οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τα μνημόνια, τα οποία είχε κρίνει συνταγματικά λόγω… «δημοσίου συμφέροντος», ενώ αλγεινή ήταν η εντύπωση που άφησε το ανώτατο δικαστήριο όταν με μια απόφαση σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος έκρινε σύννομο το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Πολλές ήταν και οι παραδοξότητες σε αποφάσεις του ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ πολιτική θύελλα είχε ξεσηκώσει η απόφασή του με την οποία έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αρμόδιοι παράγοντες, πάντως, αντιμετώπιζαν με προβληματισμό την απόφαση και επιφυλάσσονταν να μελετήσουν αναλυτικά το σκεπτικό του ΣτΕ. Ωστόσο είναι προφανές πως η απόφαση δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς είχε βασίσει μεγάλο μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την απονομή δικαιοσύνης με την απόδοση προστίμων σε μεγαλοφοροφυγάδες.

Παράγοντες εντός της κυβέρνησης υπενθύμιζαν πάντως με νόημα τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον Νοέμβριο του 2015 πως η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί «δικαστικά πραξικοπήματα».

Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως στο ΣτΕ προσέφυγε μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών, στην οποία είχαν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα.

Η συνέχεια αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα, καθώς η απόφαση του ΣτΕ «γέρνει» προς όφελος των ισχυρότερων οικονομικών συμφερόντων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος