FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος ο συντονισμός να επικεντρωθεί στην πρόληψη των πυρκαγιών

Ημερομηνία: 29-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον

Σε κλίμα καλής διάθεσης και συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου-Ποιος είναι ο σχεδιασμός και τα προβλήματα για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ηλεία κάθε φορά που ανοίγει η αντιπυρική περίοδος, με στόχο τον σχεδιασμό για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τέθηκαν χθες στο τραπέζι των φορέων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας για την πρόληψη των πυρκαγιών, που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο. Για μια ακόμα φορά, κορυφαία προβλήματα είναι τα μειωμένα κονδύλια που δίνονται στους δήμους, εγκρίθηκαν όπως αναφέρθηκε περίπου 470.000 ευρώ, κονδύλι ίδιο με πέρυσι, η έλλειψη προσωπικού, σε κάποιους δήμους και μηχανημάτων, η μεγάλη βλάστηση που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα , τα προβλήματα της Π.Υ με τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό κ.α. Ωστόσο τονίστηκε ότι με καλή συνεργασία και σωστό συντονισμό όλων των φορέων και με στόχο παρεμβάσεις στο επίπεδο της πρόληψης των πυρκαγιών, θα βοηθήσουν και φέτος να έχουμε ένα καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες δασικών εκτάσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στην εισήγησή του τόνισε ότι  τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν την περσινή χρονιά , ο συντονισμός των φορέων και η καλή μεταξύ τους συνεργασία, η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο εθελοντισμός και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και βεβαίως ως ένα βαθμό και η τύχη, έφεραν καλά αποτελέσματα για το 2016 όπως και για τις τελευταίες χρονιές μετά τις φωτιές, με μικρής έκτασης πυρκαγιές  και σαφώς μικρές απώλειες για την Ηλεία. Ευχήθηκε βεβαίως το ίδιο να συμβεί και φέτος και κάλεσε όλους τους φορείς να συνεχίσουν με την ίδια καλή διάθεση, γιατί η συνεργασία συμβάλλει πολύ θετικά στην πρόληψη.

Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και τα εναέρια μέσα που δρουν κατασταλτικά στην εξάπλωση των πυρκαγιών και ότι πρέπει να βρίσκονται στην Ηλεία από νωρίς τα δύο Καναντέρ, παρότι είναι πλέον παλιά και το ελικόπτερο Eriksson, ενώ πρότεινε να ζητήσουν να μεταφερθεί από την Καλαμάτα στον νομό μας, η έδρα των Πετζετέλ γιατί η τραγική ιστορία της Ηλείας έχει αποδείξει ότι λόγω της φυσικής χλωρίδας και του ανάγλυφου του τοπίου υπάρχει εδώ μεγαλύτερη ανάγκη και επικινδυνότητα. Επίσης ανέφερε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί όσο μπορεί να συνδράμει προληπτικά αν και δεν έχει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση για την αντιπυρική περίοδο, υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα πέραν των κονδυλίων που εξοικονομούν από αλλού για να τα διαθέσουν για την πρόληψη των πυρκαγιών, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο εθελοντισμός.

Σημαντική θα είναι και φέτος – υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος- η συμμετοχή των προέδρων των Τ.Κ που πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ενημερώνουν τους πολίτες, γιατί η μάθηση προλαμβάνει. Τέλος ευχαρίστησε το πυροσβεστικό σώμα και κάθε πυροσβέστη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κάθε καλοκαίρι και ευχήθηκε και φέτος όλα να εξελιχθούν ομαλά και να μην έχουμε πρωτίστως κανένα θύμα και δευτερευόντως μεγάλες απώλειες δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Σια τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να υιοθετηθούν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας κ. Γυφτάκης, αφού όπως είπε «στόχος είναι να προλάβουμε, να μειώσουμε τις δασικές πυρκαγιές, γι αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη. Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί η βλάστηση και η χλωρίδα, που ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για τις πυρκαγιές, γι αυτό πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι καθαρισμοί σε αγροτικούς δρόμους, περιαστικά δάση, αντιπυρικές ζώνες,  ακαθάριστα οικόπεδα και γενικά όπου μπορούν να παρέμβουν όλοι οι φορείς. Οι Εθελοντές θα πρέπει να κάνουν συνεχείς περιπολίες  και να υπάρχει μια συνεργασία με τους δήμους, τοπικές κοινότητες και δασαρχεία και παράλληλα να εκ μέρους τους να μελετάται κάθε μέρα ο Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιάς γιατί είναι πολύ σημαντικό. Καταλήγοντας τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η πρόληψη και μετά η κατάσβεση της πυρκαγιάς που γίνεται από την Πυροσβεστική.

Ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος τόνισε από την πλευρά του, ότι θα πρέπει κατά την άποψή του να ενισχυθεί ο εθελοντισμός γιατί είναι σημαντική η συμβολή των εθελοντών στην πρόληψη και στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Η Ι.Μητρόπολη Ηλείας για το λόγο αυτό κάθε χρόνο ενημερώνει του ιερείς των ενοριών της και εκείνοι με την σειρά τους,  τους πολίτες ευαισθητοποιώντας τον κόσμο, γιατί άμα οι άνθρωποι δεν είναι διαθέσιμοι, τίποτα δεν είναι εύκολο.

Ο σχεδιασμός της Π.Υ Πύργου

Ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου κ. Γιάννης Πετρούτσος στη τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Π.Υ της Περιφέρειας Πύργου έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό τους για την αντιπυρική περίοδο 2017, έχουν προβεί σε έλεγχο του εξοπλισμού τους, των υδροστομίων, του δασικού οδικού δικτύου, των πυροφυλακείων κλ.π . Ωστόσο διαπίστωσε ότι το δασικό οδικό δίκτυο λόγω των βροχών φέτος δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό θα δυσχεράνει την προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων σε αρκετές περιοχές και γι αυτό θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα μαζί με υδροφόρο των ΟΤΑ και μηχανουργικό μηχάνημα όπου υπάρξει σοβαρό συμβάν.  Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο καθαρισμός των αστικών και περιαστικών αλσυλλίων και περιμετρικά στο Ποτόκι να δημιουργηθεί μια αποψιλωμένη ζώνη και να σταθμεύει εκεί σε 24ωρη βάση πυροσβεστικο όχημα του δήμου Πύργου. Και ο κ. Πετρούτσος, ζήτησε όπως ο αντιπεριφερειάρχης την επιστροφή των Πεντζετέλ στο Α/Δ Ανδραβίδας. Τέλος ζήτησε οι δήμοι να εντατικοποιήσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων, να αποκατασταθούν τα υδροστόμια, να ενεργοποιηθούν οι ομάδες πυρασφάλειας και οι πρόεδροι των Τ.Κ ,οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν ενεργό δράση στην επιτήρηση ευαίσθητων περιοχών, τα δασαρχεία να κοινοποιούν τις περιπολίες τους και ότι η Π.Υ Πύργου αποζητά την καλή συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε όλοι μαζί να επιτύχουν τον περιορισμό της  εξάπλωσης πυρκαγιών  στην έναρξή τους.

Ο Δ.ντής Δασών κ. Κορισιάνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δασική υπηρεσία έχει παρά πολλές υποχρεώσεις αλλά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να βοηθήσει, αλλά παρότι έχει κάνει διάφορες προτάσεις αυτές δεν περπάτησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, Αναφέρθηκε λοιπόν σε μια μελέτη που έχει να κάνει  με ένα λογισμικό όπου θα υπάρχει η χαρτογράφηση της βλάστησης σε επίπεδο νομού και σε αυτό ανάλογα με τα μετεωρολογικά στοιχεία θα δίνουν οδηγίες που να στηθεί το μέτωπο της παρέμβασης. Είναι ένα σύγχρονο μοντέλο που υπάρχει στη Γαλλία και είναι ένα ποιοτικό άλμα για την αντιμετώπιση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τέλος ανέφερε ότι όσα αεροσκάφη και να έχουν, στα μεγάλα και υψηλά ιστάμενα δάση οι επίγειες δυνάμεις σβήνουν τις φωτιές. «Τη σωστή δουλειά την κάνει ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός των αυτοκινήτων 4χ4 γιατί αν η φωτιά αντιμετωπιστεί στα πρώτα λεπτά, έχει τελειώσει το θέμα».

Οι θέσεις των δήμων

Ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Νίκος Φάμελος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα κάνει ΣΤΟ στο δήμο τους για να οργανωθεί το σχέδιο δράσης τους για την αντιπυρική περίοδο, αλλά στάθηκε και στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων, ωστόσο όπως είπε υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία και έχουν ήδη ξεκινήσει τους δικούς τους καθαρισμούς και ότι χρειάζεται για την προστασία της περιοχής και ότι έχει άριστη συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική.

Ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Α. Σκαρτσιάρης  επισήμανε ότι ο δήμος Πύργου έχει δώσει δείγματα γραφής σχεδιασμού, συνεργασίας και έργων και πολλές φορές έχει διαθέσει τα μηχανήματά του όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ αρκετές φορές έχουν παρέμβει σε πυρκαγιές πριν ακόμα και από την Πυροσβεστική. Ενημέρωσε δε, ότι αυτές τις μέρες γίνεται καθαρισμός και στην λίμνη Μουριάς και έχουν καλή συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη.

Ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε σε πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα, με πρώτο την αργοπορία κατανομής των κονδυλίων που αν και ελάχιστα τα έχουν ανάγκη αλλά ακόμα δεν έχουν έρθει στους δήμους και λόγω γραφειοκρατίας θα αργήσουν και οι αναθέσεις. Τόνισε ότι η μεγάλη βλάστηση φέτος λόγω των βροχών δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες πυρκαγιάς, τα μηχανήματα στο δήμο Ολυμπίας είναι αρκετά αλλά όχι και το προσωπικό για να παρέμβουν όπου χρειάζεται, ωστόσο έχουν και τους εθελοντές τους με σημαντική συμβολή. Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα όπου οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι , ενώ στάθηκε στο μεγάλο έργο που επιτελούν οι πρόεδροι των χωριών  που είναι η ψυχή της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Τ. Τουρής τόνισε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να είναι όλοι παρόντες μόλις εκδηλωθεί μια πυρκαγιά γιατί όσα αεροπλάνα και να υπάρχουν, οι πολίτες των περιοχών όπου υπάρχει φωτιά γνωρίζουν ακριβώς τα σημεία παρέμβασης και ανέφερε το παράδειγμα της «καμπάνας» που παλιά χτύπαγε στα χωριά κινητοποιώντας τους κατοίκους. Συμφώνησε με την υλοποίηση της μελέτης που πρότεινε ο κ. Κορισιάνος τονίζοντας ότι την θεωρεί σημαντικό εργαλείο.

Ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Π. Θανόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν το έργο της πυροσβεστικής όσο και για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ότι έχουν ήδη πάρει κάποιο προσωπικό που μπορεί να επανδρώσει και τα μηχανήματα και μαζί με την Εθελοντική τους ομάδα θα δράσουν όπου χρειαστεί.

Τέλος ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Χρήστος Παλαιολόγος, επισήμανε ότι έχουν μια καλή συνεργασία με την Π.Υ και με το δασαρχείο, ωστόσο έχουν βρεθεί πολλές φορές κατηγορούμενοι στον Εισαγγελέα για το θέμα των οδηγών των οχημάτων. Όπως εξήγησε το πρόβλημα είναι ότι έχουν μηχανήματα αλλά όχι και προσωπικό και όταν πάνε να εξυπηρετήσουν μια κατάσταση προσπαθούν να τους βάλουν φυλακή για… τυπικούς λόγους!

Η σύσκεψη συνεχίστηκε ως αργά με την τοποθέτηση και άλλων φορέων και εξελίχθηκε σε μια γόνιμη συζήτηση και ωφέλιμη ενόψει του σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος