FOLLOW US: facebook twitter

Στόχευσε στην καρδιά της ποντιακής ψυχής!

Ημερομηνία: 14-11-2016 | Συντάκτης:

kalpouzos-korkolis1

Παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα η ψυχή του Πόντου»

Κατευθείαν στην καρδιά της ποντιακής ψυχής, στόχευσε με την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου του «Σέρρα η ψυχή του Πόντου», ο συγγραφέας του Γιάννης Καλπούζος στην εκδήλωση του βιβλιοπωλείου ΚΟΡΚΟΛΗΣ στον Πύργο, την Παρασκευή το απόγευμα. Ο χώρος του βιβλιοπωλείου ήταν κατάμεστος και διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια, μετά την παρουσίαση του βιβλιοπωλείου να χορέψουν μέλη της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων Ηλείας, τον πολεμικό χορό ‘σέρρα’ , προσδίδοντας στην όλη εκδήλωση κάτι ακόμα από το άρωμα του Πόντου στο οποίο μας μύησε ο συγγραφέας. Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου έδωσαν το «παρών» πολλά μέλη του Συλλόγου Ποντίων της Ηλείας αλλά και πολλοί βιβλιόφιλοι που αποζημιώθηκαν από την βραδιά.

kalpouzos-korkolis5

Εκ μέρους του βιβλιοπωλείου Κορκολή η κ. Δώρα Κορκολή, ευχαρίστησε από την πλευρά της τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο για την υπέροχη όπως είπε παρουσίαση «καθώς μέσα από το πολυσχιδές  ταξίδι η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού ΣΕΡΡΑ, του χορού της φωτιάς». Παράλληλα ευχαρίστησε και όλον τον κόσμο που παρευρέθηκε καθώς και το Σύλλογο Ποντίων Ηλείας που πλαισίωσε την εκδήλωση και χόρεψε τον πολεμικό χορό ΣΕΡΡΑ, όπως και την χοροδιδασκάλισα του Συλλόγου Μαριάνθη Χιδήρογλου. Τον πολεμικό χορό των Ποντίων χόρεψαν οι Στέλιος Ευφραιμίδης, Γιάννη Νικολόπουλος και Μαίρη Καρυδάκη

kalpouzos-korkolis4

Το βιβλίο «Σέρρα η ψυχή του Πόντου» είναι ένα βιβλίο για την ιστορία του Πόντου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ο συγγραφέας με τον γνωστό του τρόπο, στήνει εκ νέου το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και ζωντανεύει μέσα από την ιστορία των ηρώων του την ατμόσφαιρα της εποχής με ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό τρόπο. Όπως είπε και ο ίδιος, «η γενοκτονία των Ποντίων είναι το όχημα για να αποτιμήσει ο αναγνώστης καλύτερα την ιστορική πραγματικότητα της εποχής. Μόνο η επαγρύπνηση της ατομικής συνείδησης άλλωστε μπορεί να κινητοποιήσει τη συλλογική μνήμη των λαών και το μυθιστόρημα μια και συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την περιγραφή της περιπέτειας, το συναίσθημα καιτη φιλοσοφία της εποχής γίνεται στα χέρια του έμπειρου συγγραφέα το μέσο εκείνο που μπορεί να μεταφέρει καλύτερα τη γνώση των γεγονότων».

kalpouzos-korkolis2

Όπως εξήγησε στο κοινό, επέλεξε ως υπέρτιτλο του βιβλίου τη λέξη «σέρρα», που σημαίνει τον χαρακτηριστικό πολεμικό χορό των Ποντίων, έναν χορό που έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο Πυρρίχιο. Επί της ουσίας όμως αυτό που περιγράφει είναι πώς αλλάζουν οι ανθρώπινες συνειδήσεις μέσα στη φωτιά της Ιστορίας και πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν οι άνθρωποι ακολουθώντας μοιραία τα βήματα αυτού του πολεμικού χορού, αφού όλη η ανθρώπινη ζωή είναι προσεκτικοί, ανθρώπινοι, λεβέντικοι βηματισμοί πάνω στην Ιστορία.

kalpouzos-korkolis3

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο Γιάννης Καλπούζος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κοινού και υπέγραψε τα βιβλία του.

vivlio-kalpouzos

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ιούνιος του 1915, στην Τραπεζούντα, την εποχή που ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος λυμαίνεται τις τύχες των ανθρώπων και οι Πόντιοι βρίσκονται στα τάγματα εργασίας παλεύοντας να επιβιώσουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Μια μικρή κοπέλα αρμενικής καταγωγής θα φυγαδευτεί για να γλιτώσει από τον θηριώδη διώκτη της. Θα κρυφτεί στο σπίτι ενός νέου άντρα, του Γαληνού. Παράλληλα, στην περιοχή Ορντού μια νεαρή κοπέλα, εύπορης καταγωγής, σχεδιάζει το γάμο της μαζί του. Κι ενώ ο Γαληνός, ένας πολύ μορφωμένος για την εποχή του άντρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα ανάμεσα στις δύο αυτές γυναίκες και θα νιώσει να δοκιμάζονται οι προσωπικές του αντοχές, η Ιστορία θα γράφει νέες σελίδες με τον εκτοπισμό των Αρμενίων και τη δίωξη όσων κρύβουν Αρμένιους να πρωταγωνιστούν σ’ αυτές και θα αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια των ηρώων να ζήσουν μια ανέφελη ζωή…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος