FOLLOW US: facebook twitter

Στρώμα οι ελιές στο χώμα!: Έβγαλε ζημιές στις καλλιέργειες ο «Ζορμπάς» σε όλη σχεδόν την Ηλεία

Ημερομηνία: 02-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ο «Ζορμπάς» μπορεί να φάνηκε πως πέρασε σχετικά «ανώδυνα» από την Ηλεία, ωστόσο η κακοκαιρία έστω και σε αυτό το βαθμό προκάλεσε προβλήματα κυρίως στις ελιές, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Σε πολλές περιοχές οι παραγωγοί κάνουν λόγω για ζημιά που κυμαίνεται στο 30% για τα ελαιόδεντρα που παράγουν ελαιόλαδο, ενώ εκτιμάται πως είναι μεγαλύτερη σε ότι αφορά τις βρώσιμες ελιές. Ζημιές έχουμε κυρίως στην κεντρική και νότια Ηλεία, στους δήμους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως. Οι ισχυροί άνεμοι και σε κάποιες περιπτώσεις το χαλάζι, ράβδισαν τις ελιές και τις έριξαν στο έδαφος. Αν συνυπολογίσουμε την προσβολή από το δάκο και το γλοιόσπορο, δεν μένουν και πολλά στους παραγωγούς για τη συγκομιδή…

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, «… σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς υπάρχει ζημιά της τάξης του 30% όσο αφορά τον καρπό που πάει για ελαιόλαδο ενώ όσο αφορά τις βρώσιμες ελιές το ποσοστό αυξάνει κατακόρυφα. Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για όλους όσους περιμένουν να έχουν μία καλή σοδειά προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τόσο στις οικογένειες τους όσο και στις οικονομικές τους υποχρεώσεις». Όπως επισήμανε ο παραγωγός Γιώργος Μπακόπουλος, «… η ζημιά έγινε κυρίως από τον αέρα και θεωρώ ότι είναι μεγάλη, αφού μεγάλο μέρος του ελαιόκαρπου βρίσκεται πεσμένο στη γη. Πραγματικά δεν σου κάνει «καρδιά» να μπεις μέσα στο χωράφι καθώς οι ελιές είναι στρώμα στο έδαφος. Αυτό δεν μαζεύεται. Η παραγωγή έχει χαθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα κάνουν λάδι ούτε για το σπίτι τους φέτος»

Οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή επισήμαναν πως ο καιρός δημιούργησε φέτος συνθήκες για μια κακή χρονιά στο ελαιόλαδο και μπορεί και λίγο πριν την ελαιοσυγκομιδή να γίνει ακόμα χειρότερη. Ζήτησαν να υπάρξει άμεση στήριξη από τον ΕΛΓΑ με τις διαδικασίες που πρέπει να τρέξουν για τις αποζημιώσεις.

Στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας τα προβλήματα από το «Ζορμπά» εστιάζεται κυρίως στις ελιές και στα καλαμπόκια, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για καταστροφή που ξεπερνά το 70%. Ο καρπός από τα ελαιόδεντρα έχει χτυπηθεί και πέφτει από τα δέντρα με αποτέλεσμα όσο περνάει ο καιρός η αποτίμηση της ζημιάς να είναι και πιο απογοητευτική. Ζημιά έχουν υποστεί όμως και τα δέντρα, αφού πολλά από αυτά έχουν σπασμένα κλαδιά, που μαρτυρούν τη σφοδρότητα του ανέμου που δέχτηκαν. Από την άλλη οι παραγωγοί που φέτος περίμεναν να έχουν αυξημένα έσοδα από το καλαμπόκι,  αφού διαφαίνονταν ότι θα έχουν μια καλή σοδιά, δηλώνουν ότι καταστράφηκαν λόγω του καιρού και ζητούν πλέον μόνο άμεση καταγραφή της ζημιάς προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος