FOLLOW US: facebook twitter

Στο 7ο Forum Ενέργειας η Κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος ΑΒΕΕ: Σε νέα δυναμική φάση ανάπτυξης ο τομέας ενέργειας της Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 27-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, στο περίπτερο της ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ. Συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας κ. Κώστα, Διονύση και Στάθη Παναγιωτόπουλο.

 

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η διημερίδα 7o Forum Ενέργειας, που συνδιοργάνωσε η εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη της Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου και την ανάπτυξη των θέσεων και συζητήσεων που έγιναν σε αυτό, διαπιστώνεται ότι η Δυτική Ελλάδα περνά σε μια νέα, δυναμική φάση ανάπτυξης, όσον αφορά τα δίκτυα και τις υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου η εταιρεία μας διατήρησε περίπτερο στον κεντρικό χώρο, και τα στελέχη μας είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήσιμες και εποικοδομητικές συζητήσεις με στελέχη του τεχνικού κόσμου, της πολιτικής ζωής του τόπου και συνεργάτες μας, όσο και να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του συνεδρίου.

Τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας κ. Διονύσης και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αγορά της οικοδομής και τα θέματα ενέργειας, με τον Βουλευτή Αχαΐας κ. Κωνσταντίνο Σπαρτινό, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της εταιρείας.

 

Συνοπτικά, τα θέματα που αναπτύχθηκαν, ήταν:

  • Ανάπτυξη δικτύων LNG.
    Στο μέλλον του LNG διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Μαρία Φωτιάδου, διευθύντρια αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές εκτίμησε ότι οι υποδομές στο Λιμάνι για την τροφοδοσία LNG θα έχουν ολοκληρωθεί το 2022.
    «Αναμορφώστε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Εκδώστε πρόσκληση και χωροθετείστε» είναι τα βήματα που υπέδειξε ο Θόδωρος Τερζόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΑ ΑΕ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλέον ωριμότητα σε επίπεδο θεσμικών και νομικών διαδικασιών. Εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και τρέξουν οι διαδικασίες, μπορεί το δίκτυο τροφοδοσίας να είναι έτοιμο το 2019.
  • Υδρογονάνθρακες
    «Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας» ανέφερε ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής ΕΛΠΕ, αναφερόμενος στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα. Υπολόγισε ότι από την εξόρυξη στη Δυτική Ελλάδα τα ημερήσια έσοδα για το Δημόσιο μπορούν να φτάσουν τα 540.000 δολάρια και τα ετήσια τα 240.000.000 δολάρια.
  • Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Πελοπόννησο
    Μέσα στο 2019 επιλύονται ριζικά τα προβλήματα τάσεων και επάρκειας ενέργειας στην περιοχή της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης των διαρκώς αυξανόμενων ηλεκτρικών φορτίων. Τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε ο Ι. Μάργαρης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας & Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής.
    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο βρόγχο Μεγαλόπολη-Πάτρα που συνδέει περιοχές υψηλού φορτίου και στον αντίστοιχο Μεγαλόπολη – Κόρινθος – Αττική που θα ολοκληρωθεί το 2024, γεγονός που σηματοδοτεί και την άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
  • Ενεργειακές Κοινότητες
    Στο πλαίσιο σύστασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και στις προοπτικές που ανοίγονται επικέντρωσαν οι Ν. Μπαλαπμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος
    Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γ. Αγγελόπουλος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Πατρών και Δ. Τσέκερης, Διπλ.Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στους στόχους της νέας δομής, είναι και η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.
  • Αγορά ενέργειας
    Στη διαδικασία μετασχηματισμού σε μια επιχείρηση με νέο πρόσωπο που μετεξελίσσεται η ΔΕΗ αναφέρθηκε ο Σταύρος Γούτσος, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ. Από μια εταιρία που παράγει και προσφέρει ενέργεια, διαφοροποιείται σε υπηρεσία που θα προσφέρει ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες. Στην αγορά της ενέργειας εισήλθαν όμως και τα ΕΛΤΑ.
    «Η απελευθέρωση έδωσε το δικαίωμα στον καταναλωτή να διαλέξει προμηθευτή. Ο ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός που διαθέτει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά και την εμπειρία ετών, ως προς τις συναλλαγές και την αξιοπιστία με την οποία λειτουργεί» επεσήμανε ο Άγγελος Πρωτοψάλτης Διευθυντής ΕΛΤΑ Ενέργεια.
    Για το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις μίλησε ο Δημήτρης Κολαϊτης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας» ΕΒΙΚΕΝ. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ στην Ηλεκτρική Ενέργεια και στο Φυσικό Αέριο.
    Εξάλλου, για τη χρήση των κυψελίδων καυσίμου σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας μίλησε ο Στέλιος Νεοφυτίδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Αναφέρθη
  • Πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ
    Τη διαβεβαίωση οτι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, καθώς έχουν αντιμετωπιστεί τα λάθη που είχαν ανακύψει την τελευταία εβδομάδα κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», παρείχε η Ιωάννα Νίκου, από την Επιτελική Δομή ΈΣΠΑ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τόνισε οτι η ισχύς του συστήματος έχει πολλαπλασιαστεί και έτσι χιλιάδες δικαιούχοι από την περιοχή μας θα μπορέσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
  • Ενέργεια στον πρωτογενή τομέα
    Η ανάγκη διασύνδεσης του ΤΕΕ με τον πρωτογενή τομέα και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου παραγωγής ήταν επίσης δυο σημαντικοί παράμετροι που αναδείχθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ευ. Βασιλακοπούλου Τομεάρχης Ανάπτυξης & Λειτουργίας Δικτύου ΔΠΠ-Η Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε, επεσήμανε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Παράλληλα ο Ενεργειακός Σύμβουλος Ι Χατζηχρήστος, τόνισε οτι το ενεργειακό κόστος είναι εκείνο που καθηλώνει τα ελληνικά προιόντα από τις διεθνείς αγορές.
    Σε πολιτικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε οτι η Περιφέρεια έχει ρίξει το βάρος της στην είσοδο της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα για την αναβάθμιση των μεθόδων καλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα.

 

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό για τις εργασίες του συνεδρίου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, ενώ το σύνολο των ομιλιών για την εξοικονόμηση Ενέργειας στην κατοικία (Νέο Εξοικονομώ) μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι Youtube του Γραφείου Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Βασίλη Αϊβαλή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος