FOLLOW US: facebook twitter

Στο 1,5 ευρώ η τιμή, αλλά στον πάτο η παραγωγή σταφίδας

Ημερομηνία: 04-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Με προβλήματα διεξήχθη φέτος η σταφιδοπαραγωγή, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο βροχερός καιρός που επικράτησε κατά την καλλιέργεια διαδέχθηκε την περσινή ανομβρία, προκαλώντας προβλήματα. Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, έφτασε και το 50% ενώ σε ορισμένα κτήματα δεν μπήκαν καθόλου να τρυγήσουν, αφού δεν υπήρχε αντικείμενο. Προβλήματα προκλήθηκαν και στις εξαγωγές, καθώς «παρόλο που οι παραγγελίες από το εξωτερικό είναι μεγάλες, δυστυχώς δεν υπάρχει εμπόρευμα .

Μείωση της καλλιέργειας

Η χαμηλή τιμή της σταφίδας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην έξοδο από την καλλιέργεια, αφού κρίθηκε ως ασύμφορη λόγω του υψηλού κόστους

Στα αρνητικά της υπόθεσης ήταν και η απόφαση μόλις πέρυσι να ενταχθεί η σταφίδα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε αντίθεση με την επιδότηση της ελιάς. Τη δεκαετία του ‘80 με τις επιδοτήσεις να σημαδεύουν την ελιά ουσιαστικά η σταφίδα εκτοπίσθηκε, καθιστώντας κρίσιμη την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας για τη διατήρηση του προϊόντος. Αν θέλει η Πολιτεία να αλλάξει το σκηνικό της παραγωγής στη μαύρη σταφίδα, οφείλει να επιδοτήσει την αναδιάρθρωση, αφού είναι απίθανο κάποιος σήμερα να αναλάβει το κόστος μίας τέτοιας προσπάθειας, που θα αποδώσει καρπούς μετά από τρία χρόνια.

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά η μαύρη σταφίδα από φέτος

Ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την προστασία της σταφίδας και την προοπτική της, είναι το γεγονός ότι από φέτος, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δίνοντας νέα δυναμική στο προϊόν. Ένα προϊόν με πολύ σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, όπως καταδεικνύουν μελέτες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Έχασε σε ποσότητες, κέρδισε σε τιμή

Με το 90% του προϊόντος να ακολουθεί εξαγωγική πορεία, κύριους παραλήπτες της ελληνικής παραγωγής αποτελούν πρωτίστως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Το πρόβλημα των μειωμένων ποσοτήτων φαίνεται να ευνόησε την τιμή, η οποία ξεκίνησε από το 1,40 ευρώ/κιλό και με την εκκαθάριση αναμένεται να φθάσει το 1,50, όταν το 2017 έκλεισε στο 1,10. Γενικότερα, όμως, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ποσότητες που απαιτούνται όχι μόνο στον νομό, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, όπου παράγεται σταφίδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος