FOLLOW US: facebook twitter

Στο νήμα θα κριθεί ο δεύτερος γύρος των κυπριακών εκλογών

Ημερομηνία: 29-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μονομάχοι του β´ γύρου των προεδρικών εκλογών είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, o οποίος προβάλλεται ως εγγυητής σταθερότητας και ο Σταύρος Μαλάς ως εκπρόσωπος της σύγκρουσης ανάμεσα στο νέο και το παλαιό.

Ένα διαφορετικό από το αναμενόμενο σκηνικό προέκυψε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τη μια ο Σταύρος Μαλάς κέρδισε καθαρά τη δεύτερη θέση, με απόσταση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον τρίτο Νικόλα Παπαδόπουλο και από την άλλη πλευρά,  η διαφορά του από τον πρώτο Νίκο Αναστασιάδη περιορίστηκε επίσης στις πέντε μονάδες. Υπό αυτή την έννοια, οι δύο μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής ξεκινούν πολύ κοντά για την επόμενη εκλογική κούρσα.

Μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το τι θα κάνουν οι χαμένοι των εκλογών. Ήδη τα κόμματα που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο πραγματοποιούν συσκέψεις για να διαφανεί εάν μπορούν να κινηθούν μαζί τη δεύτερη Κυριακή. Το πρωί πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη ενώ το απόγευμα και αύριο θα συνεδριάσουν τα όργανα των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη για να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Τόσο ο Ν. Αναστασιάδης όσο και ο Στ. Μαλάς δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν επαφές με τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών. Μεγάλο αγκάθι και για τους δύο είναι οι σαφείς διαφορές που τους χωρίζουν από τα συγκεκριμένα κόμματα στο Κυπριακό πρόβλημα.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η τηλεμαχία

Στο στρατόπεδο τώρα του Νίκου Αναστασιάδη θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό τους επηρέασε η αποχή, καθώς ο νυν Πρόεδρος εθεωρείτο από την πρώτη στιγμή το φαβορί του πρώτου γύρου.

Στο επίκεντρο της νέας εκστρατείας θα βρεθεί το δίλημμα: συνέχιση της σταθερής πορείας στην οικονομία ή επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Κύπρο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Από την άλλη, στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά προβάλλουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο νέο και το παλιό.

Καθοριστικό ρόλο στην εικόνα των υποψηφίων αναμένεται να παίξει το μεταξύ τους debate την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: Deutsche Welle


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος