FOLLOW US: facebook twitter

Στο Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας

Ημερομηνία: 17-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου με στόχο την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα πέρασε από δυσκολίες, κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα το κάνει», η πρώτη δήλωση του Αμερικανού πρόεδρου.

«Θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θεωρεί πως «είναι σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία».

«Η χώρα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Πάντα ήταν αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ», τόνισε κ. Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες θα έχουν γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση και λίγο αργότερα θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών θα βρεθούν θέματα:

α) οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

β) ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

γ) περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].

δ) ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Η βάση της Σούδας

Ένα από τα θέματα που παρακολουθεί πολύ στενά η προεδρία Τραμπ αφορά και τη βάση της Σούδας. Πηγές από την Αθήνα ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται από καμία πλευρά θέμα επέκτασης της συμφωνίας για πέντε έτη, ούτε είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Είναι γνωστό άλλωστε πως η συμφωνία ανανεώθηκε για ένα έτος πολύ πρόσφατα και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για επέκταση της συνεργασίας όχι χρονική, αλλά «ποιοτική».

Πηγή: Efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος