FOLLOW US: facebook twitter

Στο Δ.Σ Πύργου χθες το θέμα του Ερυμάνθου: Στο στόχαστρο η Ολυμπία για τα χρέη του νερού!

Ημερομηνία: 20-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Εντάσεις έφερε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ Πύργου, το  θέμα των οφειλών των 800.000 ευρώ προς την ΔΕΗ και αντιστοίχως τα χρέη των 300.000 ευρώ της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας προς τον Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ύδρευσης Ερυμάνθου που συζητήθηκε στα  προ ημερήσιας διάταξης θέματα, καθώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάκης Αντωνακόπουλος είχε απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή ζητώντας πλήρη ενημέρωση . Στην συνεδρίαση παρέστη και η πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Εύη Βεργοπούλου η οποία τόνισε ότι δεν  κλήθηκε από κανέναν στην συνεδρίαση και θλίβεται που ενημερώθηκε μέσω… facebook και αποφάσισε να παραστεί για να ενημερώσει το Δ.Σ, γιατί στόχος είναι  να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του έργου που υδροδοτεί περίπου 40.000 κατοίκους των δύο δήμων.

Την θλίψη τους για τον χαμό του Αντώνη Βαγγόπουλου εξέφρασαν άπαντες στο Δ.Σ Πύργου όπου κράτησαν 1 λεπτού σιγή στην μνήμη του

 

Η κ. Βεργοπούλου έδωσε τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για να παρουσιάσει την σημερινή εικόνα τονίζοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρεών που γνώριζε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί αρχικά όταν ανέλαβε το νέο Δ.Σ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα χρέος του 1 εκ. ευρώ γιατί δεν πλήρωναν ούτε ο δήμος Πύργου ούτε ο δήμος Ολυμπίας της οφειλές τους προς τον Σύνδεσμο και τον εργολάβο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο τώρα – όπως είπε η κ. Βεργοπούλου- σε μια άριστη συνεργασία με την ΔΕΥΑΠ Πύργου και τα μέλη του ΔΣ κατάφεραν να εξορθολογίσουν σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του Συνδέσμου. Μέχρι τώρα έχει εισπράξει από το δήμο Πύργου περί τα 4 εκ. ευρώ, τα 2/3 επί της δικής της προεδρίας και από την Αρχαία Ολυμπία έχουν εισπράξει 370.000 ευρώ επί της δικής της προεδρίας όλα.

Τόνισε δε, επιεδή πολλά ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό για τον τρόπο τιμολόγησης ότι «επ ουδενί ο δήμος Πύργου και οι δημότες του, δεν πληρώνουν το νερό για την Αρχαία Ολυμπία. Η ολυμπία υπολείπεται των πληρωμών του Πύργου κατά 270.000 ευρώ, με βάση αυτά που πληρώνει ο Πύργος θα έπρεπε να είχε πληρώσει αυτά τα χρήματα., ποσόν τιμολογημένο και έχουμε ακολουθήσει για την είσπραξή τους την νομική οδό και περιμένουμε τα εντάλματα πληρωμής.Προσπαθώ με καλή θέληση και συνεργασία να κάνουμε το έργο βιώσιμο και προτιμώ να παραιτηθώ και να αναλάβει κάποιος άλλος από το να κλείσω το νερό στα Ολύμπια».

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ερυμάνθου Έυη Βεργοπούλου

Κάθετος ο Γ. Ανδριόλας για την ΔΕΥΑ Ολυμπίας

Από την πλευρά του έκανε την δική του ενημέρωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Ανδριόλας, ο οποίος εν κατακλείδι τόνισε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί «γιατί ο δήμος Αρχαία Ολυμπίας δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και είναι όλο δικαιολογίες σε ότι αφορά την αποπληρωμή των χρεών του» και διαφώνησε με την θέση της κ. Βεργοπούλου για το ότι δεν επιθυμεί να κλείσει το νερό στην Ολυμπία, τονίζοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει το Δ.Σ του Συνδέσμου. Επισήμανε δε ότι στον Ερύμανθο οι καταναλωτές είναι δύο, ο δήμος Πύργου και ο δήμος Ολυμπίας. Ο κ. Ανδριόλας έκανε μια μικρή αναδρομή σε ότι αφορά την συμφωνία του 2015 και τα ποσά που έπρεπε να πληρωθούν από τους δύο δήμους και που η Ολυμπία δεν πλήρωσε και επίσης στο πώς κατανέμεται η οικονομική χρέωση των δύο δήμων που είναι ένα προς 7, δηλαδή ο δήμος Πύργου πληρώνει τα 6/7 της κατανάλωσης και ο δήμος Ολυμπίας το 1/7 ανάλογα με τις παροχές. Επισήμανε όμως ότι η κατανάλωση αυτή έχει αλλάξει και αυτό έχει φανεί από τον μετρητή νερού που μπήκε στην διασταύρωση Πελοπίου και τώρα πλέον εκτιμάται ότι η κατανάλωση είναι 60- 40 ( 60 ο δήμος Πύργου και 40 ο δήμος Ολυμπίας). Καταλήγοντας ο κ. Ανδριόλας έκανε δύο προτάσεις για να μην κινδυνεύσει η λειτουργία του έργου του Ερυμάνθου λόγω χρεών. Η πρώτη είναι να γίνει άμεση αποπληρωμή των 300.000 περίπου ευρώ του δήμου Ολυμπίας προς τον Σύνδεσμο και η δεύτερη να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι στο οποίο συμφώνησε και η Περιφέρεια.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για το φλέγον θέμα του νερού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος