FOLLOW US: facebook twitter

Στο γράμμα του νόμου έως το τέλος για τη λαϊκή

Ημερομηνία: 25-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

xristodoulopoulos-panagiotopoulos

Αυστηρή προς πάσα κατεύθυνση η δημοτική αρχή Ήλιδας

Σε μείζoν θέμα στο δήμο Ήλιδας έχει εξελιχθεί η επιστροφή της λαϊκής αγοράς στο χώρο που διεξαγόταν εδώ και 17 χρόνια. Η μοναδική αλλαγή που επήλθε ήταν η τοποθέτηση στεγάστρων, για την οποία μέλη των τριών συλλόγων πολιτών λαϊκών αγορών παρουσιάζουν προσκόμματα. Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νώντας Παναγιωτόπουλος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου χθες για να δηλώσουν προς πάσα κατεύθυνση πως η λαϊκή αγορά το Σάββατο θα επιστρέψει στον χώρο της και πάλι και κανείς δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία αυτή. Και αυτό γιατί υπάρχουν φωνές από τους συλλόγους μικροπωλητών και απειλές από κάποια πρόσωπα πως θα παρεμποδιστεί η διαδικασία. Η Αστυνομία είναι ενήμερη και το πρωί του Σαββάτου αναμένεται εκρηκτικό αν επιμείνουν κάποιες πλευρές στις θέσεις που έχουν εκφράσει δημόσια της προηγούμενες ημέρες.

«Δείξαμε καλή διάθεση αλλά…»

 «Επιδείξαμε καλή διάθεση όμως κάποιοι επιμένουν να αντιδρούν για τη λαϊκή». Αυτό σχολίασαν ο δήμαρχος Ήλιδας και ο αντιδήμαρχος στις δηλώσεις τους για να δώσουν το κλίμα που επικρατεί για το θέμα. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε μια αναδρομή στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθησαν από τις δημοτικές αρχές από το 1998 έως σήμερα όπου πριν 18 χρόνια αποφασίστηκε ο χώρος λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Μίλησε για το έργο ΕΣΠΑ που αφορά τα στέγαστρα, που κινδύνεψε να απενταχθεί λόγω καθυστερήσεων. «Τα στέγαστρα φτιάχτηκαν σύμφωνα με τη μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν παρεκκλίναμε ούτε ένα πόντο από τη μελέτη. Τα στέγαστρα κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που δεσμεύτηκα και εγώ και οι συνεργάτες μου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα να τις χρηματοδοτήσουμε και να τις φτιάξουμε. Μας ζητήθηκε από τους προέδρους των τριών σωματείων μια διαφοροποίηση στις διαστάσεις παραχώρησης στους χρήστες. Ο κανονισμός λειτουργίας αναφέρει 5×3 μέτρα. Αυτοί με τα βιομηχανικά μας ζήτησαν έξι μέτρα κάτι που δεχτήκαμε. Στην πορεία άρχισαν να φέρουν διάφορα άλλα κωλύματα να βγει η λαϊκή έξω. Αυτό δεν γίνεται είναι καθορισμένος ο χώρος» είπε ο δήμαρχος.

Με αντικειμενικά κριτήρια

Όπως ανέφερε  ο κ. Χριστοδουλόπουλος, προτάθηκε στα σωματεία να δώσουν αυτά τις θέσεις, κάτι που αρνήθηκαν. Έτσι επιλέχθηκε από το δήμο η τακτική της μοριοδότησης για να μην αδικηθεί κανένας βάσει κριτηρίων. «Ο καθένας θα πάει στην καθορισμένη θέση για αυτόν. Η λαϊκή το Σάββατο θα λειτουργήσει μέσα. Όποιος μείνει απ΄ έξω είναι παράνομος. Δεν μπορεί να λειτουργεί. Όπως μέχρι τώρα μας έλεγαν τους απέξω παράνομους, έτσι και εμείς έχουμε καλέσει την Αστυνομία και όποιος μείνει έξω θα είναι παράνομος και δεν μπορεί να στήσει πάγκο. Δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους του μόχθου που έρχονται να βγάλουν ένα μεροκάματο. Όμως θέλουμε να λειτουργήσει η λαϊκή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Να μπει μια τάξη και να υπάρχει έλεγχος. Μπήκαν τα στέγαστρα και αν υπάρχει κάτι άλλο θα το βελτιώσουμε» επισήμανε ο δήμαρχος, που συμπλήρωσε πως αν κάποιοι έχουν παράπονα για παρατυπίες στη διαδικασία να το καταγγείλουν ευθέως.

Θέλουμε να οργανώσουμε μια σωστή λαϊκή

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των σωματείων και αναρωτήθηκε πως κάποιοι που στο παρελθόν υπήρξαν και δημοτικοί σύμβουλοι δεν αντέδρασαν όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα στέγαστρα και τις διαστάσεις τους. Σχολίασε πως πολλοί από τους εκπροσώπους των σωματείων στο παρελθόν του ζήτησαν να εφαρμόσει το νόμο, όμως φάνηκε πως αυτό αφορούσε τους άλλους και όχι τους ίδιους. Επισήμανε πως αυτοί που εκπροσωπούν τους πωλητές δεν παρέχουν σωστό έργο και ίσως βάλουν σε μπελάδες τους υπόλοιπους με τις επιλογές τους. «Θίγονται ατομικά συμφέρονται και η ακαταστασία κάποιους τους βόλευε» σχολίασε ο κ. Παναγιωτάρας. «Πάμε να οργανώσουμε μια σωστή λαϊκή αγορά και αυτό κάποιους τους πειράζει. Εγώ από την πρώτη στιγμή ήμουν πολύ διαλλακτικός. Οι εκπρόσωποι των σωματείων άλλαζαν τις απόψεις τους κάθε φορά. Εγώ εφαρμόζω το γράμμα του νόμου και έκανα πολλές προτάσεις. Καταλήξαμε στη μοριοδότηση για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα» είπε μεταξύ άλλων. Μάλιστα μίλησε επώνυμα για εκπρόσωπο σωματείου, που ενώ πριν λίγες συμφώνησε στις προτάσεις που έγιναν από το δήμο, πλέον αρνείται να μπει στο χώρο της λαϊκής. «Αυτοί που πριν δεν μίλαγαν μεταξύ τους, τώρα συμμάχησαν για να μην μπουν στη λαϊκή» σχολίασε ο δήμαρχος Ήλιδας. «Το Σάββατο η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει στο χώρο που τόσα χρόνια λειτουργεί. Αν κάποιος δεν θέλει, δεν τον υποχρεώνει κανένας να έρθει. Τη φτιάξαμε και καλούμε όλους να συμμορφωθούν με το νόμο» συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Ακόμα μίλησε για τα χρωστούμενα στα τέλη λαϊκής αγοράς που ανέρχονται από το 2005 στο ποσό των 299.611 ευρώ, ενώ έχουν πληρωθεί μόλις 7.798 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, πως κάθε Σάββατο στη λαϊκή αγορά Αμαλιάδας οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων πληρώνουν τέλος 2,5 ευρώ και των βιομηχανικών προϊόντων 5,76 ευρώ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε πως όσοι έμειναν εκτός διαδικασίας, αν έρθουν μετά, θα λάβουν θέσεις πιο πίσω από αυτούς που συμμετείχαν έγκαιρα στην διαδικασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος