FOLLOW US: facebook twitter

Στο έλεος των ανέμων το Παλούκι

Ημερομηνία: 12-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

katastrofes-palouki5

Ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή – Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες – Προβλήματα και σε άλλα σημεία του δήμου Ήλιδας

Τίποτα δεν έμεινε όρθιο στο πέρασμα θυελλωδών ανέμων από την περιοχή του Παλουκίου στο δήμο Ήλιδας το πρωί της Τρίτης. Η εικόνα που άφησε πίσω του το ακραίο καιρικό φαινόμενο θύμισε σκηνές από αμερικανικό τυφώνα.

katastrofes-palouki8

Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να χαρακτηρίσουν το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή. Κάτοικοι και επιχειρηματίες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, μίλησαν για ανεμοστρόβιλο, τυφώνα, θύελλα… Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ηλεία για άλλη μια φορά πλήττεται άγρια από τον καιρό με σημαντικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

katastrofes-palouki4

Βομβαρδισμένο τοπίο

Οι εικόνες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο Παλούκι ήταν πρωτόγνωρες σύμφωνα με τις δηλώσεις κατοίκων και επιχειρηματιών. Εικόνες που δεν έχουν αντικρίσει ξανά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Χαρακτηριστικές ήταν αυτές στο Camping Paradise… Στέγες, στέγαστρα, μάντρες, δέντρα, ακόμα και τροχόσπιτα παρασύρθηκαν από τους μανιασμένους ανέμους.

 

konstantopoulos-palouki

Ο εκ των ιδιοκτητών Ηλίας Κωνσταντόπουλος περιέγραψε τις στιγμές που έζησε. «Μετά τις 8,15 πέρασε κάτι που ήταν ανεμοστρόβιλος ή τυφώνας. Δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του. Η κατάσταση είναι άθλια. Μέσα στη φτώχια και τη δυστυχία μας είχαμε και αυτό. Οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν, είχαμε ζημιές σε δύο τροχόσπιτα κατασκηνωτών.

katastrofes-palouki7

Φοβηθήκαμε και κρυφτήκαμε στη ρεσεψιόν. Δεν ξέρω πόσο διήρκησε. Ξεκίνησε σιγά και μετά πέρασε αυτό το μπουρίνι. Δεν μπορούμε να κάνουμε απολογισμό, η ζημιά είναι μεγάλη. Είμαι 65 ετών έχω γεννηθεί και ζω εδώ, ποτέ δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο» είπε και συμπλήρωσε πως όλες οι υποδομές διαλύθηκαν στο χώρο. «Πέρα από το οικονομικό σε επηρεάζει και ψυχικά, ηθικά αυτή η κατάσταση» σχολίασε.

xristakopoulos

Αλλά και σε άλλα καταστήματα όμορα του κάμπινγκ οι ζημιές από την κακοκαιρία ήταν μεγάλες. Στο εστιατόριο «Μπουκιά και Θάλασσα» οι ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν για την κατάσταση και όταν έφτασαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής. Ο Θανάσης Χριστακόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για ολική καταστροφή. «Ελπίζω να συνεχίσουμε αν και τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα κατασκευάσουμε ξανά αυτά που σκόρπισε ο καιρός. Έχει καταστρέψει στέγαστρα, εξωτερικά μπαρ και άλλες κατασκευές. Είχαμε κάνει ανακαίνιση, καταστράφηκαν και θα τα ξαναφτιάξουμε», σχολίασε.

katastrofes-palouki3

Στο λιμανάκι του Παλουκίου, ο Νίκος Σκουρφούτας, που βρισκόταν στο κατάστημά του, την ώρα του ανεμοστρόβιλου, είδε ότι υπήρχε έξω να σκορπίζει από τη μανία του καιρού.

katastrofes-palouki2

«Τέσσερα χρόνια είμαι εδώ και κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί. Το φαινόμενο ήρθε μέσα από τη θάλασσα και άρχισε να σκορπίζει τα πάντα στο πέρασμά του. Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα. Μια ξαπλώστρα την πέταξε στην τζαμαρία απέναντι και τα γυαλιά τραυμάτισαν έναν άνθρωπο στο πρόσωπο. Ένα καΐκι το σήκωσε και το πέταξε σε ένα άλλο επάνω. Η ζημιά σε μένα είναι μεγάλη. Ο εξοπλισμός σκορπίστηκαν και οι κατασκευές διαλύθηκαν. Βρήκαμε ξαπλώστρες 500 μέτρα μακριά.

ntavaris

Ακριβώς απέναντι σε ένα λυόμενο οικίσκο, ο Διονύσης Ντάβαρης μαζί με φίλο του κινδύνεψαν όταν άρχισαν να σπάνε οι τζαμαρίες και τα γυαλιά να πέφτουν πάνω τους. «Έβγαλε ένα μπουρίνι και οι ξαπλώστρες από δίπλα έπεσαν πάνω στα τζάμια μου. Χτύπησε ένας φίλος μου λίγο στο πρόσωπο. Αν ήταν δέκα πόντους πιο πέρα θα του έκοβε το κεφάλι. Φοβηθήκαμε με ότι είδαμε. Δεν το έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» σημείωσε.


katastrofes-palouki6

Περιφέρεια και δήμος κοντά στους πληγέντες

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λάμπης Αριστειδόπουλος βρέθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας στον τόπο της καταστροφής και είδε από πρώτο χέρι τι συνέβη.

aristeidopoulos2

«Θέλω να επισημάνω πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ζημιές συνεχίζονται και δεν ξέρω τελικά αν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα φαινόμενα αυτά. Εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που έχουμε τέτοιες καταστροφές, όπως εδώ στο Camping Paradise στο Παλούκι. Εμείς όπως και η δημοτική αρχή είμαστε από την πρώτη στιγμή εδώ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες, κάτι που κάναμε άμεσα. Έχουν ενημερωθεί για όλα και η Πολιτική Προστασία μας έχει ενημερώσει πως κλιμάκιο του ΤΑΠ θα επισκεφθεί την περιοχή, ώστε να καταγράψει τις ζημιές και από εκεί και πέρα να κάνουμε και εμείς ότι μπορούμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε ότι είναι δυνατό» είπε ο κ. Αριστειδόπουλος.

maurikos

Αλλά και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μετέβη στο Παλούκι μαζί με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μαυρίκο. Ο τελευταίος μίλησε για τις κινήσεις συντονισμού στην πολιτική προστασία. Όλα τα συνεργεία του δήμου από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. «Τα φαινόμενα ήταν έντονα ιδιαίτερα στο Παλούκι και εδώ στο Camping Paradise. Δυστυχώς δεν είναι ο παράδεισος αλλά κόλαση εδώ. Πολλά τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήμαρχος μίλησε με την πολιτική προστασία και θα βγουν κλιμάκια για να καταγράψουν τις ζημιές. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν, γίνονται όλο και περισσότερες ζημιές γνωστές. Όλος ο δήμος με μπροστάρη το δήμαρχο είμαστε στους δρόμους για να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις» είπε.

katastrofes-palouki9

Παράλληλα σημείωσε πως προβλήματα κυρίως με πλημμυρικά φαινόμενα από την καταρρακτώδη βροχή υπήρξαν στα δημοτικά διαμερίσματα Κρυονέρι, Περιστέρι, Δαφνιώτισσα και Δάφνη. Στην πόλη της Αμαλιάδας υπήρξε προετοιμασία για τα φρεάτια αλλά και ομάδες που αντιμετώπισαν ζητήματα που προέκυψαν την ώρα της κακοκαιρίας.

katastrofes-palouki1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος