FOLLOW US: facebook twitter

Στο έλεος των ανέμων: Νέες ζημιές σε θερμοκήπια από νυχτερινό μπουρίνι

Ημερομηνία: 05-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Τις πληγές τους μετράνε οι αγρότες στην περιοχή της Δήμητρας και του Καρδιακαυτίου στο δήμο Πηνειού. Ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τα θερμοκήπια, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Και όλα αυτά λίγο πριν τη συγκομιδή των προϊόντων και την αλλαγή καλλιέργειας για την άνοιξη…

Η εικόνα με τα τσακισμένα, από τους μανιασμένους ανέμους, θερμοκήπια είναι αποκαρδιωτική. Περισσότερα από 200 στρέμματα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, αφοί οι σκελετοί των θερμοκηπίων δεν άντεξαν και λύγισαν.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πηνειού και υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων, Γιώργος Αναστασόπουλος, «… τα ξημερώματα είχαμε θύελλα και είχαμε μεγάλες ζημιές. Τα φαινόμενα στην περιοχή είναι συχνά. Ζημιές έχουμε στα θερμοκήπια και σε δέντρα, σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, σύμφωνα με όσα μας έχουν ενημερώσει»

Αγρότες της περιοχής όπως ο Ανάστος και ο Νίκος Κοντονής και ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, είδαν τις καλλιέργειές τους, σκορπισμένες από τους ισχυρούς ανέμους. «Η καταστροφή που πάθαμε είναι ολική. Τα ξημερώματα έγιναν όλα. Περίπου στα 70 στρέμματα με θερμοκήπια με καλλιέργεια πατάτας, ενώ άλλοι συνάδελφοι έπαθαν ζημιές σε θερμοκήπια με καλλιέργεια φράουλας και κολοκυθιού. Περίπου 200 στρέμματα με θερμοκήπια υπέστησαν τις ζημιές. Από τον ΕΛΓΑ πέρασε η κα Πανταζοπούλου και εξετάζουν τι θα γίνει» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

Και αυτή η καταστροφή ήρθε λίγο πριν τη συγκομιδή. «Σε είκοσι ημέρες θα κάναμε συγκομιδή και μετά θα βάζαμε καρπούζι. Υπάρχει ζημιά στην παραγωγή, αλλά περισσότερο μας πειράζει η ζημιά στα θερμοκήπια. Το κόστος είναι στις 6.000 ευρώ το στρέμμα για την κατασκευή» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος.

Να σημειώσουμε πως η περιοχή δεν βρίσκεται για πρώτο φορά στο «μάτι του κυκλώνα». Και το Σεπτέμβρη του 2016 είχαν πληγεί πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες από το σπάνιο φαινόμενα που είχε σαρώσει την περιοχή με καθοδικούς ισχυρούς ανέμους που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος