FOLLOW US: facebook twitter

Στο έλεος των ανέμων η Πηνεία

Ημερομηνία: 20-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

pineia-katastrofes6

Ο δήμος Ήλιδας βρέθηκε ξανά στο «μάτι του κυκλώνα»

Και το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου, έπληξε την περιοχή του δήμου Ήλιδας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Σε πολλές περιοχές οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα και κινητοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και την Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας. Γύρω από την πόλη της Αμαλιάδας αλλά και μέσα σε αυτή ήταν αρκετά τα περιστατικά με πτώσεις δέντρων, όμως οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν σε χωριά της Πηνείας. Εκεί πέρα από πτώσεις δέντρων υπήρξαν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και στο νεκροταφείο της Εφύρας.

pineia-katastrofes7

pineia-katastrofes1

Σκηνικό τρόμου στην Πατρών – Πύργου

Οι πρώτες κλήσεις για την ΠΥ Αμαλιάδας ήρθαν για πτώσεις δέντρων στην ΕΟ Πατρών – Πύργου, από τους ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα δύο αυτοκίνητα σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υποστεί ζημιές και οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν τους κορμούς που είχαν αποκλείσει το οδόστρωμα. Από εκεί και ύστερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας εκλήθη σε εννέα περιπτώσεις να παράσχει βοήθεια σε Αμαλιάδα, Κουρούτα, Γεράκι και Κρυονέρι.

pineia-katastrofes2

Εικόνες αποκάλυψης στην Πηνεία

Τα χωριά της Πηνείας και κυρίως η Κεραμιδιά και η Εφύρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της μανίας του καιρού. Στην Κεραμιδιά τρία σπίτια, από τα οποία τα δύο στεγάζουν στο ίδιο κτίριο και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές σε στέγες που ξηλώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Όμως και ένα ελαιοτριβείο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, αφού οι άνεμοι ξήλωσαν όλη τη στέγη, προκάλεσαν ζημιές σε τμήμα της τοιχοποιίας, ενώ τα αιωρούμενα αντικείμενα προκάλεσαν ζημιές σε άλλα μικρότερα κτίρια και οχήματα.

pineia-katastrofes5

Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου Τάσος Γεωργακόπουλος σε δηλώσεις του περιέγραψε τα όσα έζησε το ξημέρωμα της Δευτέρας. «Στις έξι το πρωί είδαμε την καταστροφή. Φοβηθήκαμε από αυτό που βιώσαμε. Το ελαιοτριβείο ξηλώθηκε όλο και ενώ βρισκόμαστε ένα μόλις μήνα πριν ξεκινήσουμε δουλειά. Πάλι καλά που είμαστε ζωντανοί. Ζημιές έχουμε επίσης σε αποθήκες, αυτοκίνητο, τρακτέρ… Το φαινόμενο κράτησε με ένταση για δέκα λεπτά και άλλα δέκα λεπτά. Μόλις ξημέρωσε πήγα στους γονείς μου να τους καθησυχάσω. Όταν είδαν τι είχε συμβεί κατέρρευσαν. Να έχουμε υγεία και όλα τα άλλα θα τα παλέψουμε».

pineia-katastrofes4

Στους πληγέντες ο δήμαρχος Ήλιδας

Στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία βρέθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μαζί με τους αντιδημάρχους συνεργάτες του κ.κ. Μαυρίκο, Ζάρρα και Παναγιωτόπουλο. «Από τις έξι το πρωί είμαστε στο πόδι. Τα προβλήματα είναι αρκετά στην Αμαλιάδα και τα δημοτικά διαμερίσματα της Πηνείας. Είμαστε από το πρωί κοντά στους πληγέντες να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Επικοινωνήσαμε με την ΥΑΣ, το ΤΑΠ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, ενώ ενημερώθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να ενημερώσουν τους πληγέντες για να καταθέσουν αιτήσεις. Ήδη οι πρώτοι ήρθαν και θέλουμε να στείλουμε τις αιτήσεις στον αντιπεριφερειάρχη για να ξεκινήσει η  διαδικασία καταγραφής. Πρόκειται για κτίρια που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Αρκετοί με δικά τους χρήματα για να σώσουν τις περιουσίες τους, ξεκίνησαν την αποκατάσταση. Το ελαιοτριβείο στην Κεραμιδιά ξεσκεπάστηκε και μέσα έχει ηλεκτρονικά μηχανήματα. Τα συνεργεία της ΥΑΣ πρέπει να έρθουν άμεσα. Ελπίζουμε επόμενες κακοκαιρίες να είναι πιο ήπιες. Το ευτύχημα είναι πως δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, πέρα από τα δέντρα, στις κατοικίες, πολλές ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν» σχολίασε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

pineia-katastrofes3

Ο πρόεδρος της ΤΚ Κεραμιδιάς Νίκος Χρυσανθόπουλος, μίλησε για το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. «Χρειάστηκε μισή ώρα για να γίνουν αυτές οι καταστροφές. Ενημέρωσα το δήμαρχο από το πρωί, καθώς τρία από τα κτίρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα ως επιχειρήσεις. Την ώρα που όλα τα ελαιοτριβεία κάνουν συντήρηση για να ξεκινήσουν τη σεζόν, ο άνθρωπος αυτός, ξεκινά να φτιάξει στέγη. Ζητάμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας. Ο δήμος μας συμπαραστάθηκε, το ίδιο περιμένουμε από την Περιφέρεια και το Ελληνικό Δημόσιο. Να βοηθήσουν τους πληγέντες» σχολίασε ο πρόεδρος της Κεραμιδιάς, επισημαίνοντας τις δυσμενείς συνέπειες από τις καταστροφές στην τοπική οικονομία του χωριού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος