FOLLOW US: facebook twitter

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ηλεία

Ημερομηνία: 07-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

katastrofes-vroxes-pyrgos1

«Χτύπησε» πολλές περιοχές – Πύργος, Αμαλιάδα, Κατάκολο, Κυλλήνη στο επίκεντρο

Σε συναγερμό ο Πύργος και η γύρω περιοχή

Με μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες των τελευταίων ετών βρέθηκε αντιμέτωπη η Ηλεία χθες για πολλές ώρες. Πέρα από το χαρακτηριστικό της διάρκειας της, η έκταση την οποία έπληξε ήταν ένα άλλο σημείο αναφοράς, όπως και τα ακραία φαινόμενα που παρουσίασε. Μεγάλα ύψη βροχής, μεγάλη ραγδαιότητα βροχόπτωσης, χαλαζοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν διάφορες περιοχές της Ηλείας. Τρεις δήμοι όμως βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και με την αποτίμηση να καταγράφει πολλά προβλήματα. Ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Κυλλήνη, τα Λεχαινά και το Κατάκολο ήταν οι περιοχές που αντιμετώπισαν τη μανία της κακοκαιρίας στο μέγιστο βαθμό. Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων δεν είναι καθόλου καλές, καθώς φαίνεται πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή τουλάχιστον με εξάρσεις στην έντασή της.

katastrofes-vroxes-pyrgos7

Από τα χαράματα σε συναγερμό ο Πύργος

Η πόλη του Πύργου θυμήθηκε στιγμές του 2012 όταν πλημμύρισε από μια κακοκαιρία με μεγάλα ύψη βροχής και μεγάλη ραγδαιότητα. Αρχικά πλημμύρισαν τα γνωστά σημεία της πόλης στις οδούς Πατρών, Υψηλάντους, Κοκκίνου, Δεληγιάννη και Μυστρά. Αργότερα προέκυψαν και άλλα σημεία με προβλήματα από τη βροχή εντός και περιμετρικά της πόλης. Έτσι τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Πύργου έτρεχαν προς πάσα κατεύθυνση για να συνδράμουν τους πολίτες που είχαν ανάγκη. Μετά το πρωινό κύμα, ακολούθησε και δεύτερο που μετέτρεψε στους δρόμους σε ποτάμια και λίγο αργότερα το μεσημέρι, ένα τρίτο κύμα προκάλεσε και τα περισσότερα προβλήματα.

katastrofes-vroxes-pyrgos4

Κανάλια και ρέματα υπερχείλισαν, δρόμοι καλύφθηκαν από τα νερά, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Οι κάτοικοι της πόλης έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο να αποφύγουν τις συνέπειες της βροχής και των πλημμυρών. Αυτό που σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι πλημμύρισαν ξανά οι εργατικές κατοικίες της οδού Κατακόλου, που το 2012 είχαν αποτελέσει κεντρικό θέμα σε όλα τα ΜΜΕ στις τότε πλημμύρες και οι εικόνες είχαν κάνει το γύρο της Ελλάδας. Χθες η έκταση της πλημύρας εκεί ήταν μικρότερη, αλλά φάνηκε πως τα λάθη δεν διορθώθηκαν…

katastrofes-vroxes-pyrgos5

katastrofes-vroxes-pyrgos2

Υπερχείλισε ο ποταμός Ιάρδανος

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ήταν η υπερχείλιση του ποταμού Ιάρδανου στην περιοχή του Βουνάργου. Το ποτάμι «έσπασε» και έπνιξε μια μεγάλη περιοχή στη λάσπη. Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι ξέσπασαν όταν είδαν να οι περιουσίες τους να καλύπτονται τα νερά της βροχής μα κυρίως από τη λάσπη που παρέσυραν. Στην περιοχή του χωριού Πράσινο όπου καταγράφηκαν και οι περισσότερες ζημιές βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. Μεγάλες εκτάσεις πνίγηκαν από τα νερά του ποταμού και πολίτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Μηχανήματα επενέβησαν στην περιοχή, αλλά ο φόβος της συνέχειας της κακοκαιρίας δεν αφήνει κανέναν να εφησυχάσει. Οι κάτοικοι στην περιοχή πάντως ζητούν άμεσες παρεμβάσεις στο ποτάμι που έχει μπαζωθεί σε κάποια σημεία και αυτό προκαλεί τα μεγάλα προβλήματα στη διάρκεια μας κακοκαιρίας…

katastrofes-vroxes-pyrgos3

Τι είπε ο δήμαρχος Πύργου

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στάθηκε στην ετοιμότητα της ΔΕΥΑ Πύργου να καθαρίσει φρεάτια και να αντιμετωπίσει προβλήματα μετά τη νεροποντή και σημείωσε πως υπάρχουν σημεία στην πόλη όπου πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να διορθωθούν τεχνικά λάθη που προκαλούν προβλήματα. «Από τα χαράματα και έως τώρα ο δήμος λειτούργησε άψογα πάνω από τις προσδοκίες μου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Είναι πράγματα που δεν ευχόμαστε να γίνουν, αλλά όταν γίνονται κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να πούμε πως μέσα σε δύο ώρες έπεσε όσο νερό πέφτει σε 40 ημέρες» σχολίασε ο δήμαρχος. Μεταξύ άλλων σχολίασε πως είναι λανθασμένη και εγκληματική η αντίληψη κάποιων καταστηματαρχών να φράζουν τα φρεάτια απορροής των υδάτων και πρέπει αυτό το φαινόμενο να σταματήσει άμεσα. Ανέφερε δε πως θα προχωρήσει άμεσα στην χαρτογράφηση του δήμου για να ξεκαθαρίσουν οι τομείς παρέμβασης δικαιοδοσίας του δήμου Πύργου σε σχέση με άλλου φορείς. Μαζί του στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σκαρτσιάρης, Μπέλτσος, Σεϊντής, ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Μεσαλάς ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ανδριόλας και ο μηχανικός του δήμος κ. Φιλιππόπουλος.

katastrofes-vroxes-pyrgos6


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος