FOLLOW US: facebook twitter

Στους δρόμους διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον

Ημερομηνία: 08-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

poreia-mathites-pyrgos

Κινητοποιήσεις χθες σε 28 Γυμνάσια- Λύκεια της Ηλείας

Με μικρή συμμετοχή η συγκέντρωση και η πορεία χθες στον Πύργο στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Μαθητικής Κινητοποίησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μικρή πορεία στον Πύργο, που διαλύθηκε κατά την διάρκεια της, πραγματοποίησαν χθες το πρωί, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Μαθητικής κινητοποίησης, μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης, την ίδια στιγμή που σε όλη την Ηλεία, 25 γυμνάσια και λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη ενώ οι μαθητές 3 σχολείων απείχαν από το μάθημα. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πύργου ζητώντας, μεταξύ άλλων, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Επίσης ζητούν μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, διάθεση πιστώσεων για τη συντήρηση των σχολείων και δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, βελτίωση των υπαρχουσών σχολικών υποδομών, στήριξη της Ειδικής Αγωγής, αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων των μαθημάτων, εξορθολογισμό της ύλης, νέα βιβλία, περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα κ.ά.

poreia-mathites-pyrgos-tsourouli

Η συμμετοχή ωστόσο των μαθητών της πόλης, στη χθεσινή συγκέντρωση, δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το Συντονιστικό τους όργανο καθώς πέρα από το μικρό μέγεθος της κινητοποίησης, το συλλαλητήριο που ξεκίνησαν από την πλατεία με κατεύθυνση το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Διοικητήριο), διαλύθηκε στην πορεία… Ένας από τους βασικούς λόγους, της αποχώρησης από τις κινητοποιήσεις, αρκετών μαθητών, ήταν το γεγονός, ότι τη συγκέντρωση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, άτομα εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
Οι μαθητές κατά την παραμονή τους στην κεντρική πλατεία Πύργου δήλωσαν «αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει», «Είμαστε στους δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον καθώς το σύστημα που μας επιβάλει η κυβέρνηση δεν μας ευνοεί» επισήμανε η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Ιωάννα Τσουρούλη και πρόσθεσε ότι την θλίβει το γεγονός ότι τον αγώνα τους δεν πλαισιώνουν εκπαιδευτικοί και πολίτες. «Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε, βέβαια βλέπουμε ότι η συμμετοχή τόσο από μαθητές όσο και από μεγαλύτερους δεν είναι μεγάλη. Διαπιστώνουμε ότι ο έλληνας προτιμά να πίνει τον καφέ του και να μη βγαίνει στους δρόμους να διεκδικήσει τα δικαιώματα του… Η αντιμετώπιση αυτή και η αδιαφορία κυρίως των συμμαθητών μας, μας στεναχωρεί. Εμείς διεκδικούμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και ελπίζουμε ότι ο νέος υπουργός παιδείας θα το αντιληφθεί και θα το αλλάξει».

poreia-mathites-pyrgos-tsipolitis

Τη δυσαρέσκεια του για τη μικρή συμμετοχή στην κινητοποίηση, εξέφρασε και ο μαθητής γυμνασίου Άγγελος Τσιπολίτης. «Κάθε χρόνο αλλάζει το σύστημα και μας επιβαρύνουν με μαθήματα ή μας ελαφρύνουν με τρόπο τέτοιο που μας σπρώχνουν στα φροντιστήρια. Είναι θλιβερό όλο αυτό που συμβαίνει και οδηγεί τους έλληνες στο εξωτερικό για δουλειά από ανάγκη για το μέλλον τους. Θλιβερό για την Ελλάδα μας…».Ποια σχολεία ήταν «κλειστά»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, οι μαθητές 25 σχολείων προχώρησαν σε κατάληψη ενώ σε 3 σχολεία έκαναν αποχή. Συγκεκριμένα καταλήψεις σημειώθηκαν στα εξής: 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ Πύργου, στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, στα ΓΕΛ Βαρθολομιού, Γαστούνης, Καράτουλα, Λεχαινών, Πελοπίου, Σιμόπουλου και στο ΕΠΑΛ Κρεστένων. Επίσης στο 3ο Γυμνάσιο Πύργου, το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού και τα Γυμνάσια Αρχαίας Ολυμπίας, Βαρθολομιού, Γουμέρου, Κρεστένων, Πελοπίου και Χαβαρίου.
Αποχή είχαν: ΕΠΑΛ Λεχαινών, 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, ΓΕΛ Βουνάργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος