FOLLOW US: facebook twitter

Στον ανακριτή το κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ξεκίνησαν οι απολογίες μελών του κυκλώματος παράνομης διακίνησης πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων.

Ανάμεσα στους 21 εμπλεκόμενους είναι γιατροί, νοσηλευτές και ιδιώτες φαρμακοποιοί που φέρονται να μεταπουλούσαν τα φάρμακα σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή να τα προωθούσαν σε χώρες εκτός Ελλάδας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων (συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.ά.).

Η σπείρα δρούσε από το 2013 και εκτιμάται ότι έχει ζημιώσει το Δημόσιο κατά 13 εκατομμύρια δολάρια.

Οργή και κριτική από συλλόγους καρκινοπαθών

«Βόμβα στον χώρο της υγείας» χαρακτηρίζει το ζήτημα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Ματίνα Παγώνη, ζητά την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», επιρρίπτει ευθύνες και στις διοικήσεις των νοσοκομείων και καλεί τους ασθενείς να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα νοσοκομεία. Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες του σ’ αυτό το θέμα».

Οργή και προβληματισμό εκφράζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), που εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα και κάνει λόγο για ανοχύρωτο σύστημα υγείας και εθνική ανάγκη για Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Όπως εκτιμούν οι οργανώσεις ασθενών με καρκίνο, αυτά συμβαίνουν διότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Πηγή: efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος