FOLLOW US: facebook twitter

Στον «αέρα» καί το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων;

Ημερομηνία: 11-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αβεβαιότητα για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας Γιώργος Σαλάχας, επιβεβαίωσε με συνέντευξή του σε τοπικά μέσα την απόλυτη επιτυχία του πειράματος της αεροπονικής καλλιεργητικής μεθόδου που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ήταν μία τεράστια θετική έκπληξη για όλους τους Ηλείους (και όχι μόνο), καθώς αποδεικνυόταν στην πράξη ότι το τμήμα δεν λειτουργούσε απλά ικανοποιητικά, αλλά εκπλήρωνε στο έπακρο την εκπαιδευτική και ερευνητική του αποστολή, υλοποιώντας ένα πρωτοποριακό από διαφορετικές απόψεις πρότζεκτ –όπως π.χ. το κόστος παραγωγής– τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αν τότε έλεγε κανείς ότι το τμήμα θα φύγει από την Αμαλιάδα για να πάει κάπου αλλού εκτός νομού, θα τον αποκαλούσαμε τρελό ή άσχετο ή «βαλτό» ή όλα μαζί. Κι αυτό διότι η γεωπονία ως αντικείμενο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούσε πάγιο αίτημα και αναγκαιότητα της περιοχής για τους προφανείς λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Δε σημαίνει αυτό ότι η Ηλεία δεν παρουσιάζει, παρά την φτώχεια της και την διαχρονική υστέρηση, ένα αξιοσημείωτο εύρος δυνατοτήτων και σε άλλα πεδία. Καί το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους αφού όπως αποδείχθηκε στην ορκωμοσία του περασμένου Σαββάτου όλοι το θέλουν στον Πύργο, καί το Τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. θα μπορούσε να αναπτυχθεί υποδειγματικά, αν και δεν συμπεριελήφθη τελικά στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2018 –είναι αυτονόητο ότι τμήμα χωρίς εισακτέους δεν υφίσταται–, και ό,τι άλλο έχει να δώσει ο τόπος, θα το δώσει.

Αλλά για να δώσει πρέπει να του δώσουν κιόλας. Όταν ο υπουργός Παιδείας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων θα μεταφερθεί, κόντεψε να γίνει επανάσταση, και δικαίως. Κατόπιν υπήρξαν διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη ότι το τμήμα θα παραμείνει ως έχει. Πρόσφατα όμως η συνέλευση των καθηγητών του τμήματος πρότεινε την μεταφορά του στην Πάτρα, σε μία ενέργεια που ήπια χαρακτηρίζεται ως αψυχολόγητη. Κάπως έτσι, εκτός από τις ντομάτες και τα αγγούρια, βρίσκονται πλέον και τα τμήματα της Ηλείας στον αέρα. Μόνο που αντί να ανθίζουν, μαραίνονται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος