FOLLOW US: facebook twitter

Στην πατρική γη ο ήρωας καταδρομέας Σπύρος Μανιάτης

Ημερομηνία: 10-10-2016 | Συντάκτης:


maniaths1

Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Ζαχάρως 42 χρόνια μετά το θάνατό του

Στην αγκαλιά της πατρικής γης, στη Ζαχάρω, αναπαύεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, ο έφεδρος ανθυπασπιστής – καταδρομέας Σπύρος Μανιάτης. Ένας από τους αδικοχαμένους καταδρομείς που σκοτώθηκαν τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας με την κωδική ονομασία «Νίκη 4» καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στην περιοχή της Μακεδονίτισσας.

maniaths3Μετά από ανασκαφές που έγιναν πέρυσι, εντοπίστηκαν τα λείψανα 16 καταδρομέων και ενός αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν θαφτεί μέσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Ο Σπύρος Μανιάτης θεωρείτο αγνοούμενος και οι δικοί του για δεκαετίες ήλπιζαν πως θα επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε. Αυτό συνέβη τελικά προχθές όπου κηδεύτηκε στον τάφο της οικογένειας Μανιάτη, από τους συγγενείς του που βρίσκονται εν ζωή.

maniaths2

Η τελετή με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν ήρωα έγινε σε κλίμα συγκίνησης, στο νεκροταφείο της Ζαχάρως, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της Ηλείας και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, μελών του συλλόγου Κομάντο 1974, εκπροσώπους φορέων και πλήθους πολιτών. Άγημα του Στρατού από τη ΣΕΤΤΗΛ απέδωσε τιμές στον ήρωα της Κύπρου, συνοδεύοντας τον στην τελευταία του κατοικία. Ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Σμυρνής ανέγνωσε το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΣ, καθώς επίσης μέλη του Συλλόγου Κομάντο 1974 διάβασε τον επικήδειο – αναφορά στα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

 

maniaths4

Μετά την ταφή παραδόθηκαν στον ανιψιό του Σπύρου Μανιάτη, οι δύο σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου, το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, που απένειμε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης στους πεσόντες του Νοράτλας με τον ανάλογο τίτλο, μετάλλια που απένειμε η Ελληνική Πολιτεία. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαξεβανάκης, ο συντονιστής των ΑΝΕΛ Ηλείας κ. Τσιλιμίγκρας και ο πολιτευτής κ. Κατσαμπέρης, ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Φάμελος.

Σε ότι αφορά το δεύτερο Ηλείο πεσόντα καταδρομέα του Νοράτλας, Ανδρέα Αναστασόπουλο, η εκταφή των οστών που παραδόθηκαν από την Κυπριακή πλευρά το 1978, θα γίνει την Τρίτη το πρωί και την Τετάρτη αναμένεται να γίνει η κηδεία του καταδρομέα στο Χάβαρι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος