FOLLOW US: facebook twitter

Στην εντατική η Υγεία στο Νομό

Ημερομηνία: 02-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

nosokomeio-pyrgos

«S.O.S.» εκπέμπουν οι γιατροί του Νοσοκομείου ΠύργουΠροειδοποιούν με αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής και όλων των άλλων Κλινικών!

Ευρεία σύσκεψη την Τρίτη συγκάλεσε η Ένωση με όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας, δημάρχους και βουλευτές

Σήμα κινδύνου, εξέπεμψαν χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, προειδοποιώντας σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν στηριχθεί με προσωπικό η Παθολογική Κλινική, από βδομάδα θα αναγκαστεί σε αναστολή της λειτουργίας της, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες κλινικές σε «λουκέτο», με αποτέλεσμα τη μετατροπή του πυλώνα υγείας του Νομού σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών!

Όπως εξήγησαν, ο κίνδυνος να μείνει στο τέλος Σεπτέμβρη, η Παθολογική κλινική με μια μόνον Παθολόγο είναι μεγάλος καθώς η θητεία της Επικουρικού λήγει- και εξαρτάται από την ίδια αν θα προχωρήσει με τις δεδομένες συνθήκες σε ανανέωση- ενώ την προσεχή Τρίτη θα γνωρίζουν εάν θα επιστρέψει και ο γιατρός που έχει λάβει αναρρωτική άδεια και στήριζε την λειτουργία της. Αν λοιπόν, δεν καταστεί δυνατή η επιστροφή του ιατρού, τότε έχουν ενημερωθεί από την Επιστημονική Υπεύθυνη και εκτελούσα χρέη Διευθύντριας στην Παθολογική Κλινική ότι από βδομάδα θα κηρύξει την αναστολή λειτουργίας της για λόγους συνθηκών ασφαλείας.

gkadaifis-roubis

«Πιθανότατα λοιπόν, όπως μας δήλωσαν στη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης οι υπόλοιποι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι και Διευθυντές των άλλων κλινικών, θα προχωρήσουν και αυτοί σε αναστολή της λειτουργίας των κλινικών τους. Αποτέλεσμα θα είναι, το Νοσοκομείο πρακτικά να πάψει να λειτουργεί ως Νοσηλευτική Μονάδα και θα λειτουργεί ως Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Νίκος Γκανταΐφης κάλεσε σε βοήθεια όλους τους εμπλεκόμενους. «Χρειαζόμαστε βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κλινικές αλλά στην παρούσα φάση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος χρειαζόμαστε προσωπικό στην Παθολογική Κλινική! Χρειαζόμαστε βοήθεια, και χρειαζόμαστε βοήθεια απ’ όλες τις δυνάμεις της Περιφέρειας του Πύργου προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο» είπε και ανακοίνωσε πως την Τρίτη στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη– ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών- στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Πύργου στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου- Ολυμπίας και Αμαλιάδας, οι δυο Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συμβουλίων, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας, ο αναπλ. Διοικητής Ν.Μ. Αμαλιάδας, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, οι Δήμαρχοι και οι Βουλευτές του Νομού.

«Εκεί που έφτασε η υγεία, πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του ηλειακού λαού. Δουλειά των πολιτικών είναι να λύσουν το ζήτημα. Εμείς προτείνουμε ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα με γιατρούς. Δε ξέρω πως θα γίνει αυτό. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα. Εκείνο που προτείνουμε εμείς και αποτελεί πάγια θέση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα Νοσοκομείο βασικό πλήρες και ένα Εφημεριακό Κέντρο στο Νομό. Δε μιλάμε για κλείσιμο Νοσοκομείων αλλά για αλλαγή ρόλων. Αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ηλείου πολίτη που σήμερα δεν διασφαλίζεται λόγω των συνθηκών στην Παθολογική. Χωρίς Παθολογική ποιο Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει; Η πρώτη κλινική που λειτουργεί σε ένα νοσοκομείο είναι η Παθολογική. Εκτός αν θέλουμε και είναι πολιτική βούληση να υποβαθμιστεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο και όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Αν θέλουν να τα κάνουν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και να προχωρήσουν σε μεγάλες Μονάδες και να μείνουν ένα δυο τρία μεγάλα νοσοκομεία μέσα στην Πελοπόννησο…» κατέληξε ο κ. Γκανταΐφης.

«Ένα ισχυρό Νοσοκομείο»

Με την ίδια κατάσταση, ξανά και ξανά, παραπάνω από μια δεκαετία, έρχονται αντιμέτωποι γιατροί και ασθενείς, τόνισε ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Γεράσιμος Ρούμπης, επισημαίνοντας πως η Ηλεία διαθέτει «μισό Νοσοκομείο μοιρασμένο σε τρεις πτέρυγες, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 17 χλμ».

«Μακάρι να μπορούσε να σηκώσει όλα τα Νοσοκομεία, το είχαμε πει και στη διαβούλευση αυτό. Δεν μπορούν να εξοπλίσουν δυο σοβαρά μεγάλα  νοσοκομεία αυστηρά οριοθετημένα μεταξύ τους και να απευθύνονται στα τριτοβάθμια και όχι το ένα στο άλλο. Ο Νομός έχει περίπου 200.000 κατοίκους και είναι όσο ο πληθυσμός που στηρίζει το Γ.Ν. Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας». Θα μπορούσε λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα Νοσοκομείο με τον οργανισμό του «Αγίου Ανδρέα» και τα υπόλοιπα δυο νοσοκομεία, να μετατραπούν το ένα σε Ογκολογικό για να παψει ο κόσμος σε κατάσταση προχωρημένων ογκολογικών περιστατικών να χάνεται στους διαδρόμους του Ρίο, και το άλλο να γίνει ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη θέση των Κρεστένων. Οπότε κάτω από τη σκέπη ενός ισχυρού Νοσοκομείου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες της περιοχής και όχι οι ανάγκες που πιθανόν δημιουργούνται στα μυαλά ασχέτων ανθρώπων».

Μάλιστα, τόνισε ότι, ίσως με τη σημερινή κατάσταση, να ικανοποιείται σε ένα βαθμό κάποια ρηχή οικονομία, ξεκαθάρισε όμως, ότι «η υγεία και προπάντων το επείγον περιστατικό δεν είναι θέμα ούτε οικονομίας, ούτε λύσιμο διαφόρων οικονομικών προβλημάτων. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται εδώ και τώρα. Και το ισχυρό νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι η δική μας η πρόταση και την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα».

Επιπλέον, ο κ. Ρούμπης, αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη που βρίσκεται σε διαβούλευση, τόνισε ότι και πάλι μιλά για την αποτυχημένη λύση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, χαρακτηρίζοντας τη ως λύση που έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα. «Κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος. Αρκεί να αποφασίσουν κάποια στιγμή ότι το χρήμα και ο πλούτος που παράγεται πρέπει να μοιραστεί στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος