FOLLOW US: facebook twitter

Στα 149 ευρώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ημερομηνία: 19-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Φθηνότερο κατά 1,29% σε σχέση με πέρυσι κατά τις εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ

Φθηνότερο κατά 1,29% σε σχέση με το 2016 εκτιμάται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,02 ευρώ έναντι 150,96 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,39 ευρώ το 2015, την ίδια ακριβώς περίοδο, με το ίδιο ακριβώς καλάθι προϊόντων.

Ειδικότερα, μικρή μείωση καταγράφει η κατηγορία των Κρεατικών με κυριότερα χαρακτηριστικά τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές.

Η κατηγορία των Φρούτων και των Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, στη διαμόρφωση του φθηνότερου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κι αυτό γιατί οι χαμηλότερες τιμές της πατάτας κατά κύριο λόγο (-25,35%) αλλά και των πορτοκαλιών και του λάχανου δευτερευόντως, αντισταθμίζουν τις αντίστοιχες αυξήσεις της ντομάτας και των μήλων.

Παράλληλα, θετική εξέλιξη συνιστά η τάση συρρίκνωσης των τιμών σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα Super Market (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα.

Όπως και το 2016, έτσι και τη φετινή εορταστική περίοδο η κατηγορία των Γλυκών/Εδεσμάτων σημειώνει μεν άνοδο (1,36%), σε επίπεδα όμως χαμηλότερα από τα περυσινά. Κυριότερη ερμηνεία του φαινομένου αποτελεί η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών βουτύρου, εξαιτίας του περιορισμού της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις και δη τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους, κυρίως όσον αφορά στις τιμές των κουραμπιέδων. Εντούτοις, όπως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω επιχειρήσεων μετακύλησε σε μικρό μόνο ποσοστό τις επιβαρύνσεις στην τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος