FOLLOW US: facebook twitter

Στα χέρια δυο υποεπιτροπών το «εργαλείο» ανασυγκρότησης του συστήματος υγείας

Ημερομηνία: 11-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις η συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων

  • Καταθέτουν προτάσεις σε 15 μέρες και ακολουθούν οι απόψεις των φορέων για την οριστικοποίηση των εισηγήσεων
  • Διαφώνησε και αποχώρησε ο Β. Μιχαλόπουλος που συμμετείχε ως αναπληρωτής Διοικητικός Δ/ντής της Ν.Μ. Αμαλιάδας

Παρά τα όσα διαδίδονταν περί «καθόδου» σύσσωμων  των φορέων της Αμαλιάδας και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις εξελίχθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων της Ηλείας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισήγηση του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, στην οποία  περιέγραψε τις θετικές και αρνητικές προβλέψεις του σχεδίου και αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος που συμμετείχε στην Επιτροπή ως αναπληρωτής Διοικητικός Δ/ντής του Νοσοκομείου καθώς η Διευθύντρια Σοφία Κοτσάυτη απουσίαζε.

Ο κ. Μιχαλόπουλος, εξέφρασε την κάθετη αντίδραση του στο προσχέδιο και στις επικείμενες αλλαγές που αυτό προβλέπει, δίνοντας έμφαση στο θέμα ενοποίησης των υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, αποχωρεί γιατί διαφωνεί «επί της αρχής στην ατζέντα της συνάντησης».

Η συνεδρίαση, συνεχίστηκε κανονικά με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, να ενημερώνονται από το Διοικητή για το σχέδιο αναμόρφωσης της οργάνωσης των Νοσοκομείων, το οποίο χαρακτήρισε «εργαλείο» για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας στο νομό.

«Δε συμβιβαζόμαστε με την αδράνεια και την ακινησία, εμβαθαίνουμε τη συνεργασία των νοσηλευτικών μονάδων, δεν εγκλωβιζόμαστε σε άγονους τοπικισμούς, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στους όρους ασφάλειας ασθενών και προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος και αναφερόμενος στις θετικές προβλέψεις του σχεδίου επισήμανε: «Περιλαμβάνει αυξημένους συντελεστές υπολογισμού του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και συγκεκριμένα για το ΓΝ Ηλείας 40 επιπλέον θέσεις ιατρικού και 22 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Η πρόβλεψη αυτή δίνει τη δυνατότητα της προσθήκης επιπλέον οργανικών θέσεων σε υπάρχοντα τμήματα με οριακό αριθμό θέσεων και ανάπτυξη νέων τμημάτων (παραδείγματα τμημάτων η  κλινικών με οριακό αριθμό οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού ΤΕΠ Πύργου, Ψυχιατρική Πύργου, Παθολογική Αμαλιάδας, Χειρουργική Αμαλιάδας). Τη συγκρότηση διακριτής υπηρεσίας επιστημονικού  προσωπικού (εκτός ιατρών και οδοντιάτρων), τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας (φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι, κοινωνικής εργασίας, λογοθεραπείας, ιατρικών εργαστηρίων κλπ) καθώς επίσης, σε νοσοκομεία άνω των 150κλινών  συστήνεται υποχρεωτικά Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό».

Μιλώντας για τα βασικά προβλήματα που διαφαίνονται, αναφέρθηκε στην αποδέσμευση των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και την ένταξη τους ως αποκεντρωμένε δομές στις Υγειονομικές Περιφέρειες, τη μείωση των οργανικών θέσεων Διοικητικών και Τεχνικών υπηρεσιών καθώς επίσης, το όριο που θέτει το σχέδιο για τη σύσταση ανεξάρτητης διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά Τμήματος Προμηθειών που είναι οι 400 κλίνες.

 

Σύσταση Υποεπιτροπών και προτάσεις

Αναλύοντας τα επόμενα βήματα στη λειτουργία της επιτροπής, επισήμανε πως πρέπει να συσταθούν δυο υποεπιτροπές οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μέσα σε 15 μέρες και ακολούθως να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και αμέσως μετά να προσκαλέσουν φορείς και επιστημονικούς συλλόγους να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μετά από αυτό θα γίνει η οριστικοποίηση των εισηγήσεων.

Οι υποεπιτροπές που συστάθηκαν και τα μέλη αυτών είναι:

1) Υποεπιτροπή αναδιάρθρωσης ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών και σύσταση διακριτής υπηρεσίας επιστημονικού, τεχνολόγων και επαγγελμάτων υγείας στην οποία συμμετέχουν οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας των ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας Χ.Ακμπαράουι και Ν.Μίρα αντίστοιχα, οι Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των δυο νοσοκομείων Γ.Παπαδοπούλου και Α.Πετροπούλου και ο Επιστημονικά υπεύθυνος της Ν.Μ. Κρεστένων Χ.Λιάτσος.

2) Υποεπιτροπή αναδιάρθρωσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών στην οποία συμμετέχουν οι  Διοικητικοί Δ/ντες των Ν.Μ. Πύργου και Αμαλιάδας Δ.Μποντζολής και Σ.Κοτσαύτη αντίστοιχα και η υποδιευθύντρια Διοικητικού και Οικονομικού της Ν.Μ. Πύργου Μαρία Μάλλιου.

 

Βασίλης Μιχαλόπουλος, πρ. Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

«Μπαίνει θέμα ύπαρξης των νοσοκομείων»

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρηση του από τη συνεδρίαση της Επιτροπής ανέλυσε ο  Βασίλης Μιχαλόπουλος, υποστηρίζοντας πως διαφωνεί κάθετα με το προσχέδιο καθώς η υλοποίηση των προτάσεων ενοποίησης των υπηρεσιών οδηγεί στο κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων. «Πρόκειται για ένα απαράδεκτο προσχέδιο, όχι μόνο για τη Ν.Μ. Αμαλιάδας αλλά και για ακόμα 50 Νοσοκομεία που αφορά.

Διαφωνώ κάθετα γιατί μιλά καθαρά για ενοποίηση οργανισμών και ενοποίηση νοσοκομείων. Δηλαδή, ότι υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία θα μπει σε ένα τσουβάλι και όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει μια ιατρική υπηρεσία, μια νοσηλευτική, μια διοικητική και μια οικονομική. Ο δρόμος για το προσωπικό είναι δεδομένος. Θα πηγαίνουν και θα έρχονται εις βάρος τίνος; Όλα θα έχουν στέγη στο Γ.Ν. Ηλείας. Είναι λοιπόν καθαρά ζήτημα ύπαρξης των νοσοκομείων που θα ενοποιηθούν και φοβάμαι ότι θα έχουμε κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων.

Άλλωστε η απαίτηση των θεσμών είναι δηλωμένη αναφορικά με μειώσεις στη δημόσια υγεία, σύμπτυξη τμημάτων και κλινικών και το προσχέδιο το αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα μειωθούν και θα καταργηθούν τμήματα σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τους εργαζομένους… Δε μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με ατζέντα την ενοποίηση των νοσοκομείων» είπε και επανέλαβε πως πρόταση τους είναι η λειτουργία και η ενίσχυση των Νοσοκομείων της Ηλείας.

«Και τα τρία νοσοκομεία της Ηλείας είναι απαραίτητα γιατί το Νοσοκομείο Πύργου που είναι ο πυλώνας υγείας στην Ηλεία θέλει ενίσχυση και δεν μπορεί να σηκώσει μόνο το βάρος. Και η ενίσχυση του δε μπορεί να γίνεται εις βάρος άλλων νοσηλευτικών μονάδων γιατί η δεξαμενή κάποια στιγμή θα στερέψει… Για αυτό επιμένω στην ανεξάρτητη λειτουργία τους. Αν εφαρμοστεί τέτοια πολιτική ενοποίησης νοσοκομείων και οργανισμών είναι τελειωμένα τα πράγματα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος