FOLLOW US: facebook twitter

Στα Μαύρα βουνά οι κάτοικοι της Αρετής

Ημερομηνία: 19-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Συνεχίζουν την παράδοση 119 χρόνων και ανεβαίνουν σήμερα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Ρετουνιώτησσας

Για 119 συνεχή χρόνια οι κάτοικοι της Αρετης πιστοί στην παράδοση θα ανέβουν στα μαύρα βουνά για να προσκυνήσουν στο εκκλησάκι της Παναγίας της Ρετουνιώτησσας και να παρακολουθήσουν την θεια λειτουργία.

Η ιστορία αναφέρει ότι τον προγουμενά αιώνα περι το 1898 ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος βοσκός από το Μετόχι Αχαΐας βρήκε μια την εικόνα της Παναγίας σε ένα σπηλαίο στα μαύρα βουνά, λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε σε όνειρο του η Παναγία όπου του είπε ότι έχει φύγει το χωριό Αρετή για το λόγο ότι δεν εισακούσθηκε η επιθυμία της να αλλάξουν θέση σε οστά αλλόθρησκου που βρίσκονται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι της Αρετης για εξιλέωση προς την Παναγία ανεβαίνουν κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον δεκαπενταύγουστο στο Εκκλησάκι. Φέτος Συμπληρώνονται 119 χρόνια προσκυνήματος ίσως ένα από τα πιο παλαιά έθιμα του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετης προσπαθεί να αναθερμάνει το έθιμο και να το κάνει γνωστό σε όλο τον Δήμο και προσκαλεί οποιονδήποτε την Κυριακή 20/08 να το γνωρίσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος