FOLLOW US: facebook twitter

Στάχτη 230 στρέμματα στη Σπιάντζα

Ημερομηνία: 06-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

fotia-spiantza1

Κινδύνεψαν σπίτια και πολίτες – Σωτήρια επέμβαση των πυροσβεστών

Κάθε καλοκαίρι το ίδιο τροπάρι… Κάθε καλοκαίρι το ίδιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς. Μόνο που χθες, η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, απείλησε σοβαρά πολίτες και κατοικίες και κυριολεκτικά στο παρά ένα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφεραν να γλιτώσουν τα χειρότερα.

fotia-spiantza3

Η πρώτη αποτίμηση από την Π.Υ. Πύργου κάνει λόγο για 230 στρέμματα εκτάσεων με καλάμια, ξερά χόρτα, βάλτους και… σκουπίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα από σημείο δίπλα σε κεντρικό δρόμο με σκουπίδια και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε προς τον παραλιακό οικισμό.

fotia-spiantza5

Η φωτιά ξέσπασε από την περιοχή Λέτρινα και οι βορειοδυτικοί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες προς τα πρώτα σπίτια. Ήταν απίστευτη η ταχύτητα με την οποία προχωρούσαν οι φλόγες και έχοντας βρει «τροφή» σε εύφλεκτα υλικά «κατάπιναν» τα πάντα στο πέρασμά τους. Πολύ σύντομα οι πολίτες άρχισαν να καλούν σε βοήθεια στο κέντρο της Π.Υ. Πύργου καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά προς τα σπίτια και μπροστά υπήρχε άφθονη εύφλεκτη ύλη από καλαμιώνες. Τελικά σε τρία σημεία στην οδό Λέτρινα 1 και 2, στη Σαρακίνα 13 και Σαρακίνα 8 οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών.

fotia-spiantza2

Οι άνεμοι μανιασμένοι δεν άφηναν τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά και ως από μηχανής θεός, τη λύση έδωσε από αέρος το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson που έφτασε από το Κλιμάκιο Αεροπυρόσβεσης της 117 ΠΜ της Ανδραβίδας. Οι πρώτες ρίψεις αποδείχθηκαν σωτήριες την ώρα που οι φλόγες «έγλυφαν» τα πρώτα σπίτια. Με άμεσο ανεφοδιασμό από τη θάλασσα που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής. Την ίδια στιγμή τέσσερις πολίτες κινδύνεψαν καθώς θέλοντας να πλησιάσουν για να σβήσουν με ιδία μέσα τις φλόγες, εγκλωβίστηκαν και οι πυροσβέστες κατάφεραν έγκαιρα να τους απομακρύνουν.

fotia-spiantza4

Στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα από τον Πύργο, την Κρέστενα, την Αρχ. Ολυμπία, την Αμαλιάδα και τα Λεχαινά, μαζί με το πυροσβεστικό ελικόπτερο και επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου και του νομού, Νίκο Σπαή, που έδωσε με τις εντολές του προτεραιότητα στην προστασία των πολιτών και των περιουσίων. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά στο έργο της κατάσβεσης και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου που κινητοποιήθηκε με τα πυροσβεστικά του οχήματα και με μηχανήματα έργου ώστε να διανοιχτούν ζώνες μέσα στο πεδίο της πυρκαγιάς.
fotia-spiantza6


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος