FOLLOW US: facebook twitter

Στάχτη και αποκαΐδια…

Ημερομηνία: 17-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και ελαιόδεντρων στα ορεινά του Δήμου Ήλιδας

  • Παραμένουν επί ποδός οι πυροσβεστικές δυνάμεις για 4η ημέρα στα μέτωπα Περιστέρι- Οινόη και Κρυονέρι- Δαφνιώτισσα
  • Κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης η Ηλείας μέχρι 15 Σεπτέμβρη
  • Αίτημα για παράταση της έκτακτης ανάγκης μέχρι το Μάρτιο του 2018 από το Δήμο Ήλιδας

Δραματικές ώρες βίωσε για ακόμα μια φορά η Ηλεία καθώς ο πύρινος εφιάλτης που μαίνονταν δυο 24ωρα και πλέον, στα πευκοδάση της ορεινής ζώνης του Δήμου Ήλιδας, απειλώντας περισσότερα από πέντε χωριά, άφησε πίσω του, χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρων, στάχτη και αποκαΐδια  …

Δεκάδες πυροσβέστες, έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς στους οικισμούς, δυο εκ των οποίων, η Ανάληψη και το Περιστέρι, εκκενώθηκαν προληπτικά, με τα αεροσκάφη πυρόσβεσης να «σώζουν» στο παραπέντε τα χωριά από βέβαιο ολοκαύτωμα. Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις και η «απουσία» τις κρίσιμες εκείνες στιγμές των εναέριων μέσων, είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της φωτιάς η οποία σε πολλές φάσεις μαίνονταν ανεξέλεγκτη.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, παρά τις εντολές εκκένωσης, δεν εγκατέλειψε τα σπίτια της, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου, καθώς όπως τόνιζαν, θα έμεναν εκεί για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, ώστε να μην ξαναζήσουν τις απώλειες του 2007.

Με την πυρκαγιά να βρίσκεται σε ύφεση από χθες, οι εξαντλημένοι πυροσβέστες παραμένουν επί ποδός, με το φόβο των αναζωπυρώσεων ενώ το έργο τους από νωρίς το πρωί συνέδραμε και το ελικόπτερο Ericsson πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού και στα δυο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές Περιστέρι- Οινόη και Κρυονέρι- Δαφνιώτισσα. Το έργο τους συνδράμουν, εθελοντές και κάτοικοι.

Στην περιοχή, εξακολουθεί να βρίσκεται και να συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης, ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος.

Βασικός στόχος είναι η άμεση κατάσβεση των εστιών που αναζωπυρώνονται καθώς γνωρίζουν όλοι ότι αν η φωτιά περάσει την Οινόη θα κάψει το δάσος που αναγεννήθηκε στις στάχτες των πυρκαγιών του 2007.

Νυχθημερόν στο μέτωπο της φωτιάς και ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Πετρούτσος. Όπως είπε, το έργο της κατάσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο κυρίως τις ώρες που δεν είχαν εναέρια μέσα και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η φωτιά έπαιρνε διαστάσεις. «Οι αναζωπυρώσεις το Δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους μετά το μεσημέρι, δυσχέραινε το έργο της κατάσβεσης. Δεκάδες πυροσβέστες και περισσότερα από 25 οχήματα παραμένουν στην περιοχή (χθες Τετάρτη) και επιχειρούν ευελπιστώντας ότι μετά το μεσημέρι που θα ενισχυθούν οι άνεμοι δε θα έχουμε νέα αναζωπύρωση. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε απώλειες, ούτε σε σπίτια ούτε σε εξοχικά παρά μόνο σε ελαιόδεντρα και πευκοδάσος…».

Στην κατάσβεση, πέρα από τις δυνάμεις της Ηλείας, επιχειρούσαν και πυροσβέστες με οχήματα από την Αχαΐα, την Καλαμάτα, το Γύθειο και το Μεσολόγγι.

Σε έκτακτη ανάγκη η Π.Ε. Ηλείας-6μηνο ζητά ο Δήμος Ήλιδας

Κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η Π.Ε. Ηλείας από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, κατόπιν αιτήματος του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς. Ο Δήμος Ήλιδας ωστόσο, προχώρησε χθες στην υποβολή νέου αιτήματος και με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του, ζητά εξάμηνη παράταση της έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα μέχρι τις 6 Μαρτίου 2018.

«Οι λόγοι του νέου αιτήματος είναι αφενός ότι, σε τόσο μικρό διάστημα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τους αρμοδίους και αφετέρου, για το Δήμο Ήλιδας η παράταση της κήρυξης ήταν μόλις 9 ημερών, αφού λόγω των περσινών πλημμυρών βρίσκεται ήδη σε έκτακτη ανάγκη έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017» επισήμανε ο Δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Συγκεκριμένα, το νέο αίτημα αναφέρει: «Λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν στις 14 και 15 Αυγούστου σχεδόν το σύνολο του Δήμου Ήλιδας και των μεγάλων καταστροφών που υπέστη το ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο στα Τοπικά Διαμερίσματα της Αμαλιάδας, της Ανάληψης, του Περιστερίου, του Κρυονερίου, του Γερακίου, της Δαφνιώτισσας και πολλών άλλων οικισμών, αιτούμεθα την παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για επιπλέον έξι μήνες, αφού ο Δήμος μα βρίσκεται έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017 ήδη σε έκτακτη ανάγκη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών από πλημμύρες και θυελλώδεις ανέμους που έπληξαν την περιοχή μας στις 6,7 και 9/9/2016. Κατά συνέπεια η κήρυξη του Νομού Ηλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων πυρκαγιών έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 ουδόλως βοηθά στην καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών, ενώ κατ’ ουσίαν η παράταση για το Δήμο Ήλιδας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μόνο για 9 ημέρες! Για τους ανωτέρω σοβαρούς λόγους ζητάμε να παραταθεί για τον Δήμο Ήλιδας η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά έξι μήνες έως τις 6 Μαρτίου 2018 και ευελπιστούμε σε άμεση θετική έκβαση του αιτήματος μας».

Πλήγμα στις ελιές

Σε απόγνωση όμως βρίσκονται οι αγρότες του Δήμου Ήλιδας, που είδαν τους κόπους και το βιός τους, να γίνεται στάχτη από τη μια στιγμή στην άλλη. Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της, κατέκαψε εκατοντάδες ελαιόδεντρα αλλά και αμπέλια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος