FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρή υποδομή στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών

Ημερομηνία: 30-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Υγεία

Ανοίγει 17 Ιουλίου η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ

 

  • Εκτιμάται ότι θα προσφέρει θεραπεία με υποκατάστατο σε περισσότερους από 120 χρήστες ηρωίνης
  • Κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ με τον πρόεδρο Ε. Καφετζόπουλο χθες στο Νοσοκομείο Πύργου
  • Στο άμεσο μέλλον θα ενταχθούν και εξαρτημένοι στο Αλκοόλ

Η μεγάλη στιγμή για την λειτουργία της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο έφτασε, καθώς στις 17 Ιουλίου ανοίγει, για να προσφέρει «ελπίδα ζωής» σε δεκάδες Ηλείους τοξικομανείς. Την ανακοίνωση, έκανε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε το προκατ κτίριο που θα λειτουργήσει η Μονάδα, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Πύργου (με ανεξάρτητη είσοδο), συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Δρ. Αντώνη Γκανά και τον υπεύθυνο της Μονάδας υποκατάστατων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο Πατρών, Ψυχίατρο Γιάννη Στρατούλια.

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ξενάγησε τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και τους συνεργάτες του, αλλά και την Ψυχίατρο της Μονάδας του Πύργου Αφροδίτη Γιαπράκη, στο χώρο που θα φιλοξενηθεί η Θεραπευτική Μονάδα και έλαβε τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη και την συμπαράσταση που έχει επιδείξει στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Μονάδα θα εξυπηρετεί περίπου 120 εξαρτημένους από ηρωίνη καθώς τη δεδομένη στιγμή, τουλάχιστον 45 Ηλείοι λαμβάνουν θεραπεία στην Πάτρα και 20 στην Καλαμάτα ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός χρηστών που βρίσκεται σε λίστα αναμονής.

Στη Θεραπευτική Μονάδα του Πύργου μπορούν να απευθύνονται εξαρτημένα από οπιοειδή (ηρωίνη) άτομα και θα λαμβάνουν για όσο διάστημα απαιτηθεί και χωρίς χρονικό όριο υποκατάστατο βουπρενορφίνης. Στόχος της Μονάδας είναι να παρέχει κίνητρα στους θεραπευόμενους ώστε να περάσουν στην φάση διακοπής του υποκατάστατου και ακολούθως στην κοινωνική επανένταξη.

Τονίστηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν και άτομα που παραμένουν εφ’ όρου ζωής στην υποκατάσταση και πως ο ΟΚΑΝΑ ενδιαφέρεται κατά βάση για την ένταξη τους στην κοινωνία και στην αποκατάσταση των σχέσεων με την οικογένεια και την κοινωνία χωρίς να κάνουν όμως χρήση ουσιών.

Τέλος στις λίστες αναμονής

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι ταυτόχρονα με την Μονάδα του Πύργου ανοίγουν ακόμα τρεις στην χώρα ενώ προσελήφθησαν και εκατό νέα άτομα προσωπικό που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες γενικότερα του Οργανισμού. «Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό που θα ανανεώσει, με «νέο αίμα» στον οργανισμό και οι μονάδες που ανοίγουν μέσα και αυτή του Πύργου καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών που είχαμε στην Ελλάδα.

Σε λίγες μέρες λοιπόν θα έχουμε το διορισμό του προσωπικού της Μονάδας (Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Φύλακας και δυο Νοσηλευτές) και στις 17 Ιουλίου θα ανοίξει. Βέβαια θα χρειαστεί εκπαίδευση του προσωπικού αλλά ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η καταγραφή νέων αιτημάτων από χρήστες και μεταφορά των θεραπευομένων από Πάτρα και Καλαμάτα.

Σε πλήρη λειτουργία ωστόσο θα είναι από το Σεπτέμβρη» είπε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας, στο δίκτυο των οποίων θα εντάσσεται και η Μονάδα του Πύργου, θα μπορέσουν να εντάξουν και άλλες εξαρτήσεις ξεκινώντας από το αλκοόλ. Επιπλέον, εξέφρασε και την χαρά του για το τέλος στις λίστες αναμονής που υπήρχε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον ΟΚΑΝΑ γυρίζουμε σελίδα».

«Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας κ. Διαμαντόπουλο και τον κ. Κωστόπουλο από την Τεχνική Υπηρεσία καθώς, χωρίς την πολύτιμη στήριξη τους και συμπαράσταση δε θα μπορούσε να ανοίξει η μονάδα.

Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί για να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες που μπορούμε στον πληθυσμό που έχει ανάγκη. Ο στόχος για τη μονάδα του Πύργου είχε τεθεί με πρωτοβουλία του προηγούμενου προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Κατρίνη και πλέον το στοίχημα που είχαμε βάλει το κερδίσαμε».

«Η Μονάδα έπρεπε να λειτουργεί… χθες»

Την εμπειρία του, από τη Μονάδα που λειτουργεί στο Ρίο Πατρών την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες Ηλείοι, κατέθεσε ο υπεύθυνος της, Ψυχίατρος κ. Γιάννης Στρατούλιας. «Έχοντας εισπράξει για χρόνια, ως υπεύθυνος της μονάδας του Ρίου, την ταλαιπωρία, την δυσφορία και την αγανάκτηση των κατοίκων της Ηλείας που πηγαινοέρχονται στην Πάτρα (στις αρχές της θεραπείας τους καθημερινά, μετά κάθε δεύτερη μέρα και μετά πιο αραιά), θα έλεγα ότι η μονάδα έπρεπε να λειτουργεί χθες.

Είναι και για την Πάτρα ανακούφιση γιατί οι κάτοικοι της Ηλείας καταλάμβαναν θέσεις Πατρινών που έλεγαν ότι είναι από την Πάτρα και δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα. Πλέον θα υπάρξει απορρόφηση της λίστας αλλά και καταπολέμηση του φαινομένου που έχει να κάνει με την εμπορεία του υποκατάστατου.

Υπάρχουν χρήστες που τα χρήματα που έπρεπε να διαθέσουν για την βενζίνη για να φτάσουν στην Πάτρα τα έδιναν για να αγοράσουν το υποκατάστατο και να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Καταλαβαίνετε ότι και λόγω της γεωγραφικής θέσης είναι κάτι που επιβαλλόταν να γίνει και έγινε. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εξαρτημένων ατόμων που γνωρίζοντας την ταλαιπωρία των γνωστών τους – γιατί μικρή κοινωνία είναι ο Πύργος και άτομα που είναι στην χρήση αλληλογνωρίζονται-  δεν έκαναν αίτηση για να μην υποστούν την ίδια ταλαιπωρία.

Πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός από αυτός που υπολογίζουμε. Εγώ υπολογίζω ότι όταν θα λειτουργήσει πλήρως η μονάδα θα έχει 100-120 άτομα».

«Μια εκκρεμότητα ετών διευθετείται»

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή των στελεχών του ΟΚΑΝΑ τονίζοντας ότι μια εκκρεμότητα ετών διευθετείται. «Ήταν αυτονόητη η υποχρέωση μας να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα, το οποίο το στηρίζουμε επειδή το πιστεύουμε.

Η σχέση αυτή είναι διαρκής. Οι δικές μας υπηρεσίες και το δικό μας προσωπικό θα είναι πάντα διαθέσιμο για να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Επειδή είμαι Πυργιώτης θα πω ότι όχι απλά δεν υπήρχαν αντιδράσεις για τη μονάδα αλλά είχα γίνει και δέκτης παραπόνων γιατί δεν λειτουργεί.

Το πρόβλημα είναι εδώ και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από το πρόβλημα. Μου είπαν ότι είναι 25 άτομα στην λίστα αναμονής στην Πάτρα από την περιοχή μας και 45 που παρακολουθούνται και καταλαβαίνεται το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες για να υπάρξει η μονάδα στον Πύργο.

Να είναι σίγουροι ότι η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου θα είναι δίπλα και θα προσφέρει κάθε βοήθεια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος