FOLLOW US: facebook twitter

Σκληρό μέτωπο για την Πατρών – Πύργου

Ημερομηνία: 28-09-2016 | Συντάκτης:

georgiopoulos-new

Τι διεμήνυσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας – Παίρνει μέτρα το Περιφερειακό Συμβούλιο

Σαφή θέση για το θέμα της Πατρών – Πύργου, πήρε χθες με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος με αφορμή τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις που δημιουργούν αμφιβολίες για την υλοποίηση του έργου και προκαλούν ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Γεωργιόπουλος καυτηρίασε ξανά το θέμα της κατάτμησης του έργου και της αιτιολόγησης που δόθηκε περί αντιμετώπισης της διαπλοκής και των μεγαλοεργολάβων και εξέφρασε και ο ίδιος την ανησυχία του για το κατά πόσο οι εξελίξεις σε σχέση με τον μειοδότη των τριών πρώτων τμημάτων, μπορούν να επηρεάσουν την τύχη της νέας Πατρών – Πύργου.

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας επιβεβαιώνεται πολύ γρήγορα στις προβλέψεις και τις επισημάνσεις που έκανε για την κατάτμηση του έργου με αφορμή την προχθεσινή ματαίωση του τέταρτου διαγωνισμού, που επισήμως προέκυψε λόγω της μη νόμιμης συγκρότησης της επιτροπής, απουσία του εκπροσώπου του ΤΕΕ. Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκε την Ηλεία ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Δέδδες, αλλά και στη μεγάλη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων και βουλευτών στην Αθήνα, είχαν εκφραστεί οι επιφυλάξεις όλων για το θέμα της τμηματοποίησης των εργολαβιών.

«Είχαμε πει πως αυτό μπορεί να οδηγήσει το δρόμο Πάτρα – Πύργος, να έχει την τύχη της Αμβρακίας Οδού ή της Μικρής Περιμετρικής στην Πάτρα, οι οποίες τμηματοποιημένες καρκινοβατούν δέκα χρόνια η κάθε μια για να ολοκληρωθούν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το άλλο που είχαμε επισημάνει είναι πως μια τέτοια εξέλιξη σήμαινε ότι ο φάκελος για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερούσε πάρα πολύ και θα έπρεπε να περιμένει την ολοκλήρωση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που έθετε εν αμφιβόλω αυτή την ίδια την έγκριση. Και όπως γνωρίζετε δυστυχώς ο φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα πολλώ δε μάλλον δεν έχει ταξιδέψει για τις Βρυξέλες, δεν έχει εγκριθεί ως μεγάλο έργο» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας εξέφρασε τις απορίες του σχετικά με το πως καταπολεμήθηκε η διαπλοκή από τον τρόπο που επέλεξε η Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα.

«Και δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από τη μη νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής του διαγωνισμού σήμερα υποκρύπτεται οτιδήποτε άλλο που έχει σχέση με τα πολιτικά γεγονότα που εξελίσσονται σε σχέση με το μειοδότη των τριών άλλων εργολαβιών» συμπλήρωσε.

patra-pyrgos-dromosΣκληρή στάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην σημερινή συνεδρίαση του ΠΣ Δυτ. Ελλάδας αναμένεται να εκφραστεί επισήμως η θέση της Περιφέρειας για το θέμα. Θα προταθεί η λήψη σκληρών μέτρων απέναντι στα όσα συμβαίνουν και ζήτησε η απόφαση που θα ληφθεί να είναι πολύ σκληρή και ομόφωνη, προκαλώντας και την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης άρει τις επιφυλάξεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει για τη νότια χάραξη επί Αχαΐκου εδάφος και να σταθούν όλοι το ύψος των περιστάσεων. «Πρέπει να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την ανακοίνωση ενός δεσμευτικού απολύτως σαφούς χρονοδιαγράμματος για όλες τις εναπομείνασες εργολαβίες και δημοπρασίες που πρόκειται να γίνουν» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος που εξέφρασε μια ακόμα επιφύλαξη σχετικά με την εφαρμογή ή όχι της νέας νομοθεσίας για τους δημόσιους διαγωνισμούς που μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει με ποια διαδικασία θα την κάνουν, αρκεί μέσα στο μήνα Οκτώβριο να ανακοινωθούν, άλλο τι δεν είναι αποδεκτό από εμάς, δύο τουλάχιστον δημοπρασίες και απόλυτο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες τρεις που μένουν». Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας συμπλήρωσε πως θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε και με ποιο τρόπο θα συγκροτηθεί ο φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη διαβεβαίωση πως η νέα Πατρών – Πύργου θα εγκριθεί ως μεγάλο έργο, δεν θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα ακυρωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν δεν υπάρξουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, θα ανοίξει ένα μέτωπο που θα είναι πάρα πολύ σκληρό γιατί η Ηλεία από την άνοιξη ή από το καλοκαίρι θα είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα, που δεν θα έχει μια στοιχειωδώς ευπρεπή οδική αρτηρία, δεν θα έχει σιδηρόδρομο δεν θα έχει μέσο επικοινωνίας, δεν θα έχει στήριγμα και υποδομή ανάπτυξης της οικονομίας της και της κοινωνίας της» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος