FOLLOW US: facebook twitter

Σκάνδαλο Novartis: Σάλος από τις αποκαλύψεις για τον Σαλμά… και του Σαλμά

Ημερομηνία: 13-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις επαφές του βουλευτή της ΝΔ και πρώην αν. υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά με τις αμερικανικές αρχές ώστε να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Αρχικά το Τvxs.gr αποκάλυψε πως πρώην υπουργός, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis, είχε ζητήσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα από το FBI, αλλά οι αμερικανικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του.

Στη συνέχεια ήρθε η αποκάλυψη του ονόματός του κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου του Ant1. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες του tvxs.gr, και επικαλούμενος και δικές του πηγές, αναφέρθηκε στο όνομα του Μάριου Σαλμά. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που ήταν καλεσμένος στο δελτίο, ανέφερε πως «οι πληροφορίες σας είναι σωστές».

Τα όσα ακολούθησαν «τίναξαν» στον αέρα το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας από την κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis.

Αντιδρώντας ο Μάριος Σαλμάς παρενέβη ζωντανά, υποστηρίζοντας πως δεν είχε ζητήσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Όταν του επισημάνθηκε από τον Στέλιο Κούλογλου πως σχετικές αναφορές υπάρχουν στη δικογραφία, ο κ. Σαλμάς παραδέχθηκε πως είχε συναντήσεις για την υπόθεση με τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τα τρία στελέχη της εταιρείας που υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα έχουν καταθέσει στοιχεία στο FBI. Όπως ισχυρίστηκε δεν συναντήθηκε με στελέχη του FBI, παρά μόνο με στελέχη δικηγορικού γραφείο της Ουάσιγκτον, ώστε να καταθέσει στην Αμερική όχι ως «προστατευόμενος μάρτυρας», αλλά ως «μάρτυρας επιβεβαιώσης». Ο γαλάζιος βουλευτής απέρριψε τον χαρακτηρισμό «προστατευόμενου μάρτυρα», καθώς. όπως υποστήριξε σε μεταγενέστερη δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε αυτό το καθεστώς εντάσσονται μόνο όσοι «συμμετέχουν στο αδίκημα».

Επιπλέον αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως όπως παραδέχθηκε αν και είχε επαφές για την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη δεν ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματός του, γιατί η διαδικασία βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο κ. Σαλμάς τόνισε στη δήλωσή του πως παρέδωσε στο δικηγορικό γραφείο της Ουάσινγκτον που σχετιζόταν με την υπόθεση στοιχεία που δείχνουν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. «Ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Τελεία και Παύλα», επισήμανε καταλήγοντας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για τις δηλώσεις του Μάριου Σαλμά. «Το 2014 ο κ. Σαλμάς ισχυριζόταν πως ‘’ο Άδωνις Γεωργιάδης αύξησε το κόστος των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους’’, εκτιμώντας την επιβάρυνση στα 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο κ. Σαλμάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ομολόγησε πως του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να συνεισφέρει στις έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα  ως ‘μάρτυρας επιβεβαίωσης’. […] Κατέρριψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάθε παραθεωρία για δήθεν σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες. Κάθε μέρα που περνάει οι αντιφάσεις της ΝΔ πυκνώνουν», ανέφεραν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος