FOLLOW US: facebook twitter

Σιωπηρή αναστολή για μια εβδομάδα στις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων στη Στροφυλιά Ραχών

Ημερομηνία: 19-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

raxes-strofilia-authaireta6Να πέσουν οι τόνοι στο τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε με την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή της Στροφυλιάς Ραχών, επιχείρησαν χθες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Και αυτό γιατί μετά την πρώτη ημέρα κατεδαφίσεων σε ουσιαστικά εγκαταλελειμμένες στάνες, χθες ήταν η ώρα των «ενεργών» κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

raxes-strofilia-authaireta11

Έτσι οι εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δασαρχείου Ολυμπίας και του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, βρήκαν αντίσταση από τους κτηνοτρόφους που δήλωσαν διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα, για να μην βρεθούν κάτω από τις μπουλντόζες ότι με κόπο έχουν δημιουργήσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

raxes-strofilia-authaireta9

Έτσι αναζητήθηκε η χρυσή τομή μετά από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών για προσωρινή και άτυπη αναστολή της διαδικασίας.

raxes-strofilia-authaireta7

Οι κτηνοτρόφοι στη θέα των μηχανημάτων που πήραν το δρόμο για τα μαντριά τους, αγρίεψαν και άρχισαν να απειλούν «θεούς και δαίμονες».

raxes-strofilia-authaireta10Βαριές κουβέντες ακούστηκαν, απειλές και κατάρες, φράσεις που όπως ξεκαθαρίστηκε δεν εκπροσωπούσαν το σύνολο των κτηνοτρόφων αλλά εκείνων που τις ξεστόμισαν.

raxes-strofilia-authaireta8

Για αρκετή ώρα η κατάσταση ήταν τεταμένη και οι αρχές αναζητούσαν τρόπους μαζί με τους δικηγόρους των κτηνοτρόφων Γιάννη Γεωργουλόπουλο και Μάριο Μπράμο, ώστε να υπάρξει εκτόνωση. Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή, ζητούν από την πρώτη στιγμή να υπάρξει η δυνατότητα να ξεχειμωνιάσουν στην περιοχή και να προταθεί από την Πολιτεία – που ουσιαστικά τους επέτρεψε να εγκατασταθούν στο σημερινό σημείο πριν από 44 χρόνια – μια άλλη περιοχή στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

raxes-strofilia-authaireta4

«Παγώνουν» οι διαδικασίες ως την επόμενη Δευτέρα

Αυτό είναι κάτι που παραμένει άγνωστο αν θα συζητηθεί, όμως για την ώρα αυτό που πέτυχαν οι κτηνοτρόφοι, είναι να παγώσουν οι διαδικασίες έως την ερχόμενη Δευτέρα και να υπάρξουν συζητήσεις για το τι μπορεί να γίνει στην προκειμένη περίπτωση.

raxes-strofilia-authaireta5

Συζητήσεις μεταξύ των δικηγόρων και των εκπροσώπων της Πολιτείας, αν και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει αναφερθεί πως το ζήτημα έχει τελεσιδικήσει νομικά και θα πρέπει να προχωρήσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί. Οι κτηνοτρόφοι καλούνται έως τη Δευτέρα να απομακρύνουν με ίδια μέσα τα κτίσματα που έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστούν, ώστε να γλιτώσουν τα υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει.

raxes-strofilia-authaireta2

Η ερχόμενη Δευτέρα πάντως θα είναι κρίσιμη από κάθε πλευρά για την εξέλιξη του θέματος. Σιωπηρά δόθηκε αυτή η λύση με δεδομένες τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τους κτηνοτρόφους, όμως με τη λήξη της άτυπης αυτής προθεσμίας θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αποφάσεις, όποιες και αν είναι αυτές.

raxes-strofilia-authaireta3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος