FOLLOW US: facebook twitter

Σημαντικές μειώσεις και ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 09-05-2017 | Συντάκτης:

Κατεβαίνει το κόστος για τις αντιρρήσεις

Σε μια σειρά διορθωτικών κινήσεων έχει προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, ανακουφίζοντας τους πολίτες που με την ανακοίνωση του νόμου, είδαν ένα «βουνό» μπροστά τους. Οι νέες ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν στις 2 Μαρτίου και βελτιώνουν αρκετά τα δεδομένα. Πλέον οι εμπλεκόμενοι πολίτες έχουν περιθώριο έως τις 12 Ιουνίου να προχωρήσαν στην υποβολή αιτήσεων αντιρρήσεων ή εξαγοράς με ευνοϊκές αλλαγές.

Όπως εξήγησε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ήδη από τη νέα νομοθεσία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 2 Μάϊου 2017, για τα χωράφια τα οποία σήμερα καλλιεργούνται είτε με γεωργικές καλλιέργειες, είτε με δενδροκομικές καλλιέργειες και αποτελούσαν δάση στο παρελθόν, δηλαδή το 1945 και εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως ΔΑ, οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο. Είτε εφόσον κατά τη δική τους εκτίμηση έχει γίνει λάθος στο «Δ» να κάνουν αντιρρήσεις, είτε πάλι αν νομίζουν ότι είναι σωστό, να κάνουν εξαγορές.

Υποχώρησαν οι τιμές

Οι τιμές για τις εξαγορές έχουν υποχωρήσει αρκετά. Για παράδειγμα μια γεωργική έκταση που καλλιεργείται και εκχερσώθηκε πριν τις 11/6/1975, το κόστος είναι στο 20% του ανταλλάγματος χρήσης, δηλαδή περίπου στα 125 ευρώ και για αυτή που εκχερσώθηκε μετά τις 11/6/1975 και μέχρι τις 7/3/2007 είναι 185 ευρώ. «Το ποσό είναι σχετικά πολύ μικρό και νομίζω πως είναι η καλύτερη διέξοδος για να λύσουν προβλήματα που θα υπάρξουν με τις επιδοτήσεις. Ιδιαίτερα με τις εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ δεν χρειάζεται πλέον οικονομοτεχνική μελέτη και είναι απλά η κατάθεση μιας αίτησης στην υπηρεσία μας με τοπογραφικό διάγραμμα που να περικλείει την αμφισβητούμενη έκταση.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις για χορτολιβαδικές εκτάσεις για ιδιωτικά δάση, αλλά η ουσία είναι πως για εκχέρσωση για να αγοράσεις τη χρήση και να κατασκευάσεις μέσα μικρές κατασκευές όπως υπόστεγα δεξαμενές νερού, είναι πολύ χαμηλές. Όλα αυτά είναι για χρήση με την οποία παίρνεις διαπιστωτική πράξη που μεταβιβάζεται και μεταγράφεται και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός γιατί αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν για τα προσωρινά παραχωρητήρια γιατί μιλάμε για μια μορφή προσωρινού παραχωρητηρίου. Βεβαίως για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μέχρις τις 11/6/1975 δίνεται η δυνατότητα να έχεις και τίτλο ιδιοκτησίας πληρώνοντας πλέον το ¼ της αντικειμενικής αξίας. Όλα αυτά τα ποσά είναι μέχρι 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» εξήγησε ο κ. Λάττας.

Συμπληρωματικά επισήμανε πως οι πολίτες πιέζονται να πληροφορηθούν τις αλλαγές, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπάρχουν μικρές εκκρεμότητες κυρίως σε θέματα που αφορούν τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ. «Ουσιαστικά το γενικό πλαίσιο των εξαγορών και των αντιρρήσεων και των λαθών έχει διευθετηθεί. Ο κόσμος ενώ ρωτά ίσως περιμένει και την τελευταία στιγμή που είναι μια τάση των Ελλήνων. Αυτό θα το δούμε στις προσεχείς ημέρες. Νομίζω ότι μετά τις 20-25 Μαΐου, οδεύουμε προς το τέλος» εξήγησε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος