FOLLOW US: facebook twitter

Σε Χειμαδιό και Σώπι, η σταφίδα αφανίζεται

Ημερομηνία: 04-07-2017 | Συντάκτης:

Πλημμύρες, χαλάζι, μύκητες, ξηρασία και τώρα καύσωνας

Δεν υπάρχει φυσικό φαινόμενο ή καταστροφή μέσω του περιβάλλοντος που να μην έχει πλήξει την περιοχή του Χειμαδιού και του Σωπίου, στις καλλιέργειες της σταφίδας. Από τις πλημμύρες του περσινού Σεπτέμβρη, στο βαρύ χειμώνα, τις χαλαζοπτώσεις πριν μερικές εβδομάδες, το μύκητα και την ξηρασία των φυτών και τελευταία τον καύσωνα. Το πρόσφατο μετεωρολογικό φαινόμενο έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στις καλλιέργειες της σταφίδας…

Ο παραγωγός από το Χειμαδιό Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε τη χρονιά καταστροφική για αυτούς. «Ξεκινήσαμε με μειωμένη βλάστηση και απώλεια παραγωγής. Μετά ήρθε το χαλάζι να μας επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση και ακόμα περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να κάνουν εκτιμήσεις. Στην συνεχεία ήρθε η ξηρασία.

Έχει να βρέξει από τον Φλεβάρη. Και τώρα ήρθε ο καύσωνας και μας αποτέλειωσε… Περιμένουμε από την περσινή χρονιά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που πάθαμε και τώρα έχουμε και όλες αυτές τις ζημιές. Δεν ξέρω πως θα ανταπεξέλθουμε στις τόσες ανάγκες μας» τόνισε.

Ο Θανάσης Βομπίρης από το Χειμαδιό και αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ τόνισε πως «… ήδη καταγράφουμε τις πρώτες ζημιές από τον καύσωνα που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Τα φυτά που δεν έχουν πλούσιο φύλλωμα φάνηκε να είναι περισσότερο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Μένει να δούμε πως τελικά θα εξελιχθεί η φετινή παραγωγή καθώς αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο».

Τέλος ο πρόεδρος της ΤΚ Σωπίου και παραγωγός Λευτέρης Σταυρόπουλος, επισήμανε πως «… η ζημιά που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μικρή, λόγω του καύσωνα, κυρίως σε κάποια αμπέλια. Βέβαια ήδη η περιοχή έχει χτυπηθεί από την ξήρανση και δεν γνωρίζουμε πόση παραγωγή μπορεί να υπάρξει. Αυτό το οποίο ουσιαστικά χρειαζόμαστε είναι να βρέξει λίγο διαφορετικά τα πράγματα δεν βλέπω να πηγαίνουν καλά» εξήγησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος