FOLLOW US: facebook twitter

Σε νέες «ράγες» το τρένο!

Ημερομηνία: 08-12-2017 | Συντάκτης:

Η πρώτη σύσκεψη εργασίας χθες στην Ολυμπία για την αναβάθμιση της τουριστικής γραμμής Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία

Η πρώτη σύσκεψη εργασίας μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το Olympian Trail πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Europa της Αρχ. Ολυμπίας. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΑΙΟΣΕ και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας μαζί με τεχνικούς συμβούλους συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν απόψεις για το έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Πρόκειται για τρία υποέργα που εντάσσονται στην «Αναβάθμιση του ιστορικού και τουριστικού τρένου Κατάκολο – Πύργου – Αρχ. Ολυμπία», έργο που έχει ενταχθεί στην ΟΧΕ και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 5.1 εκατ. ευρώ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ Θανάσης Σχίζας, τα στελέχη της ΓΑΙΟΣΕ κ.κ. Ρεπάσος και Σταμελάκος, οι τεχνικοί σύμβουλοι κ.κ. Κουιδής και Ελευθερίου, από τη Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ οι κυρίες Α.  Σταθοπούλου και Γλ. Κατηφόρη. Στην έναρξη της  σύσκεψης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Βοηθός Περιφερειάρχη Δημήτρης Κωσταριάς.

Μιλώντας στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ κ. Σχίζας επισήμανε πως «… έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε την ιστορικότητα της γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία, που είναι από τις παλαιότερες σιδηροδρομικές συνδέσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα και πραγματικά αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας». Ο κ. Σχίζας έκανε γνωστό και αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια, πως η ΓΑΙΟΣΕ προχωρά στην έκδοση ενός βιβλίου σχετικά με την γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Αρχ. Ολυμπία, λέγοντας ότι «… το υλικό υπάρχει και πιθανά μέσα στο Γενάρη θα το έχουμε εκτυπώσει. Προσανατολιζόμαστε στο να κάνουμε μία εκδήλωση εδώ σε συνεργασία και με την Περιφέρεια. Το βιβλίο το εκδίδει η ΓΑΙΟΣΕ. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η έκδοση των αδειών έχει προχωρήσει και έως το τέλος Δεκέμβρη ίσως και νωρίτερα να έχουμε τις απαιτούμενες άδειες» είπε ο πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι «… θέλουμε να δούμε τα χρονοδιαγράμματα ωρίμανσης των υποέργων τα οποία από κοινού συγκροτούν την πρόταση «Αναβάθμιση του ιστορικού και τουριστικού τρένου Κατάκολο – Πύργου – Ολυμπία». Όπως ξέρετε από το 2016 έχουμε εγκρίνει την ΟΧΕ και το συγκεκριμένο υποέργο για το οποία μιλάμε συμπεριλαμβάνεται μέσα στα εγκεκριμένα έργα με προϋπολογισμό 5,1 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα από την χρηματοδότηση θέλουμε να αναβαθμίσουμε την επιδομή (ράγες, σκύρα, μηχανισμούς ασφαλείας), αλλά και τα βαγόνια προσθέτοντας τεχνολογίες πληροφορικής για να μπορεί ο επισκέπτης, είτε με δικά του μέσα όπως το tablet ή κινητό του, είτε μέσα από τις οθόνες που θέλουμε να αναπτύξουμε στα βαγόνια, να μπορεί σε αυτή τη μικρή διαδρομή να παρακολουθεί την ιστορία, τις ομορφιές και τα προϊόντα της περιοχής.

Ταυτόχρονα θέλουμε να κάνουμε και μία παρέμβαση αρχιτεκτονική και εξωραϊσμού κυρίως του σταθμού της πόλης του Πύργου. Στον Πύργο δεν μπαίνει ούτε ένας επισκέπτης της κρουαζιέρας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι ένα πολύ καλύτερο σταθμό και από κει και πέρα, η ίδια η πόλη να προετοιμαστεί μέσα και από τις αναπλάσεις που προβλέπονται και στην ΟΧΕ. Ο επισκέπτης θα μπορεί να κατεβαίνει στο σταθμό, όπου θα του παρέχονται και πληροφορίες αλλά θα υπάρχουν και χώροι – έκθεση προϊόντων, να περπατάει στην πόλη, να βλέπει τα αξιοθέατα και το μουσείο της.

Αυτό είναι το όραμα. Στην Αθήνα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε μία πρόταση, που εντάσσεται σε αυτή τη φιλοσοφία και θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται και ένα μικρό δώρο στον επιβάτη της αμαξοστοιχίας καθώς και φυλλάδια προκειμένου να προτιμά το τρένο, χωρίς αυτό να ακυρώνει τους υπόλοιπους μεταφορείς, αλλά και το τρένο να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς προς την Αρχ. Ολυμπία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος