FOLLOW US: facebook twitter

Σε νέες ράγες το τρένο: Με θεματικό-τουριστικό χαρακτήρα η υλοποίηση μέσω της ΟΧΕ Κατακόλου-Πύργου-Ολυμπίας

Ημερομηνία: 30-04-2018 | Συντάκτης:

Η υλοποίηση του θεματικού τουριστικού τρένου στην γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Αρχ. Ολυμπία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στον συγκεκριμένο άξονα, από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου «Ο Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας» του Γεώργιου Νάθενα στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ, οι φορείς της Περιφέρειας, του νομού και της ΓΑΙΑΟΣΕ, επιβιβάστηκαν στο rail bus από την Ολυμπία για το Κατάκολο με επιστροφή για να βιώσουν την εμπειρία του συγκεκριμένου δρομολογίου και να αναφερθούν στις δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της αξιοποίησης της συγκεκριμένης γραμμής.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ήταν από τους πρώτους «επιβάτες» της διαδρομής το Σάββατο, όπου παρέμεινε δίπλα στον μηχανοδηγό του συρμού, στις δηλώσεις του τόνισε πως η ΟΧΕ Κατακόλου – Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας περνά στη φάση της υλοποίησης. «Μια μεγάλη πρόκληση είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, ως μια εναλλακτική, θεματική, τουριστική γραμμή. Μια γραμμή που θα αναδεικνύει το τουριστικό προϊόν και θα κάνει πολύ ελκυστική τη μετάβαση των τουριστών δημιουργώντας αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Ήταν ένα όραμα που πέρασε σε επίπεδο στρατηγικής και σήμερα είμαστε όλοι χαρούμενοι αφού περνάμε στην φάση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του. Έχουμε βέβαια και συνεργάτες όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ, τον ΟΣΕ, που είναι ιδιοκτήτες. Εδώ συναντιέται ένα όραμα και μια στρατηγική με ουσιαστική πρωτοβουλία από πλευράς της ΓΑΙΑΟΣΕ. Η ανάπτυξη για το μέλλον έρχεται με τρόπο καινοτόμο κι εμείς θα απαντήσουμε σεβόμενοι τη Ιστορία και τον Πολιτισμό, με ένα σύγχρονο τρόπο» δήλωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, παρών στην διαδρομή δεν έκρυψε την χαρά του για την παρουσία του στην Ηλεία, ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για τη συνεργασία που όπως σχολίασε αποτελεί τον «πιλότο» και για μελλοντικές συνεργασίες με αυτοδιοικητικούς φορείς στη χώρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε πως το τρένο ξανάρχεται με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία των 120 χρόνων της γραμμής αυτής, δήλωσε πως «…η Αυτοδιοίκηση ξαναπαίρνει το τρένο στα χέρια της, με συνεργάτες τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΤΡΕΝΟΣΕ. Σε λίγο καιρό τα τρένα μας θα έχουν άλλη αισθητική και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας την καινοτομία όπως είπε και ο Περιφερειάρχης θα μπορούμε να προσφέρουμε στον επιβάτη, μέσα στο βαγόνι που θα πηγαίνει στην Ολυμπία και σε άλλους προορισμούς, καινοτομία με σύγχρονο τρόπο. Έτσι ο τουρίστας πριν ακόμα φτάσει στον προορισμό του θα είναι ήδη ενημερωμένος, για τον Πολιτισμό, την Ιστορία αλλά και τα τοπικά μας προϊόντα. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε».

Ο πρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Λ. Βαρουξής εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή και χαρακτήρισε «ευλογία» τη συνεργασία των παραγόντων, ώστε να συνεχίσει το τρένο την πορεία του με καλύτερες προοπτικές, για τον τουρισμό.

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, που υποδέχθηκε το δρομολόγιο με τους φορείς, στον Πύργο, σχολίασε πως «… τα τρένα δεν τα σταματάμε, τα εκσυγχρονίζουμε, τα φτιάχνουμε με καινούργια τεχνολογία και τα βάζουμε πάλι στη ζωή μας. Πουθενά στο κόσμο δεν καταργήθηκε τρένο… είμαστε εδώ και πιστεύω πως δεν θα το χάσουμε το τρένο αυτή τη φορά στην πόλη μας, που πλέον έγινε προορισμός» είπε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως «… ο σταθμός του Πύργου θα είναι πάντα σημείο αναφοράς και ο τόπος που θα συνδέει τις αναμνήσεις μας με την αφετηρία για τα νέα μας όνειρα που έχουν σχέση με την ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων της πόλης, που επιμένουν να μην ξενιτεύονται και επιλέγουν να μένουν στην πόλη τους προσδοκώντας καλύτερες μέρες».

Στο φιλόξενο χώρο του ΣΠΑΠ, φορείς και κοινό παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου – ιστορικού λευκώματος, του Γιώργου Νάθενα, τον οποίο προέτρεψαν να γράψει και άλλο ανάλογο. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των δήμων και της ΓΑΙΑΟΣΕ απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ ο συγγραφέας αναφέρθηκε στα ιστορικά δεδομένα του έργου του. Στην κατασκευή της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής εκτός Αθηνών και τη συμβολή του τρένου, στην οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη που προσέδωσε στην περιοχή. «Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία και καταλήγει στην προοπτική που υπάρχει, με το μέλλον της συγκεκριμένης τουριστικής γραμμής, αλλά και η επανασύνδεση της Ηλείας με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης σε επίπεδο τουρισμού, αλλά και συνολικής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, με ένα σύγχρονο μέσα μεταφοράς όπως ο σιδηρόδρομος» είπε μεταξύ άλλων ευχαριστώντας τη ΓΑΙΑΟΣΕ για την έκδοση της συλλεκτικής έκδοσης…».

Τη βραδιά πλαισίωσε η Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος