FOLLOW US: facebook twitter

Σε λειτουργία η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο

Ημερομηνία: 14-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Μπήκε τέλος στην ταλαιπωρία 45 εξαρτημένων που πηγαινοέρχονταν στην Πάτρα
  • Σε λίστα αναμονής 42 ακόμα άτομα από Ηλεία και Ιόνια νησιά
  • «Ευτυχώς για τον Πύργο και τους εξαρτημένους της Ηλείας η Μονάδα ξεκίνησε» δήλωσε ο Συντονιστής των δομών του ΟΚΑΝΑ Γ. Στρατούλιας

Δειλά- δειλά, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, μετά και την ολοκλήρωση της πρόσληψης Ψυχιάτρου, και ήδη εξυπηρετούνται περίπου 45 Ηλείοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης.

Πρόκειται για άτομα, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν υποχρεωμένα να επισκέπτονται την Μονάδα Υποκατάστατων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για τη θεραπεία τους. Πλέον με τη λειτουργία της μονάδας στον Πύργο, μπήκε ένα τέλος στην καθημερινή τους ταλαιπωρία.

Το στιγμιότυπο από την επίσκεψη του προέδρου του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελου Καφετζόπουλου το καλοκαίρι όπου και ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας του Πύργου.

 

«Ευτυχώς για τον Πύργο και για τους εξαρτημένους της Ηλείας, η Μονάδα ξεκίνησε. Καθυστέρησε αρκετά χωρίς όμως ευθύνη του οργανισμού» επισήμανε ο Συντονιστής των δομών του ΟΚΑΝΑ Δυτικής Ελλάδας και υπεύθυνος για τη Μονάδα στο Ρίο κ. Γιάννης Στρατούλιας, Ψυχίατρος, που βρέθηκε τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο του Πύργου. «Πλέον, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τη Μονάδα στην Πάτρα και παρακολουθούν το πρόγραμμα τους στη Μονάδα του Πύργου. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια λίστα αναμονής για 42 ακόμα άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι από την Ηλεία αλλά και από τα νησιά του Ιονίου» είπε, υποστηρίζοντας στο σημείο αυτό ότι οι ασθενείς από τα νησιά βρίσκονται μπροστά σε ένα σοβαρό εμπόδιο που αφορά τη μετακίνηση τους από το λιμάνι της Κυλλήνης στον Πύργο. «Ήδη εισπράττω παράπονα ασθενών από τη Ζάκυνθο οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα στη μονάδα του Πύργου αλλά δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία για τη μετακίνηση τους. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί…».

«Η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, έρχεται σε μια στιγμή που οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των ατόμων με θέματα εξάρτησης από οπιοειδή, είναι τέτοιες που μόνο ως ανακουφιστική λύση μπορεί να λειτουργήσει» επισήμανε ο Συντονιστής των δομών του ΟΚΑΝΑ στη Δυτ. Ελλάδα, Ψυχίατρος Γιάννης Στρατούλιας ο οποίος βρέθηκε προχθές στον Πύργο.

 

Ο κ. Στρατούλιας, παράλληλα, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα, στη λίστα αναμονής θα προστεθούν πολλοί Ηλείοι ακόμα, οι οποίοι δεν έκαναν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα της Πάτρας λόγω απόστασης. «Τώρα θα είναι πιο εύκολο για αυτούς να παρακινηθούν και να συμμετέχουν αφού η μονάδα είναι στον τόπο τους. Η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, έρχεται σε μια στιγμή που οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των ατόμων με θέματα εξάρτησης από οπιοειδή, είναι τέτοιες που μόνο ως ανακουφιστική λύση μπορεί να λειτουργήσει».

Όσον αφορά το προσωπικό, τόνισε ότι υπάρχει μεν, δεν είναι όμως επαρκές καθώς από τις συνολικά πέντε προβλεπόμενες θέσεις (δυο νοσηλεύτριες, ένας ψυχολόγος, ένας ψυχίατρος και ένας φύλακας) παρότι αρχικά καλύφθηκαν, η μια νοσηλεύτρια είναι σε άδεια κύησης ενώ και η γραμματειακή υποστήριξη που θα αναλάμβανε διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου δεν έχει προχωρήσει παρότι έχει γίνει ορισμός. «Γίνονται προσπάθειες για την αναπλήρωση της θέσης νοσηλεύτριας για την κάλυψη των αναγκών καθώς με μια μόνο υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία, ευτυχώς όμως καλύφθηκε η θέση του Ψυχιάτρου από έμπειρο συνάδελφο και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Υπενθυμίζεται ότι η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, λειτουργεί σε προκατ κτίριο στο προαύλιο του Νοσοκομείου Πύργου και έχει ανεξάρτητη είσοδο.

Στη Μονάδα μπορούν να απευθύνονται εξαρτημένα από οπιοειδή (ηρωίνη) άτομα τα οποία θα λαμβάνουν για όσο διάστημα απαιτηθεί και χωρίς χρονικό όριο υποκατάστατο βουπρενορφίνης. Στόχος της Μονάδας είναι να παρέχει κίνητρα στους θεραπευόμενους ώστε να περάσουν στη φάση διακοπής του υποκατάστατου και ακολούθως στην κοινωνική επανένταξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος