FOLLOW US: facebook twitter

Σε καθεστώς ανασφάλειας χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν και αγροτικό εισόδημα, λόγω των διατάξεων για την περικοπή των συντάξεων

Ημερομηνία: 09-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι, όλων των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ(ΙΚΑ- Δημοσίου- ΟΑΕΕ), οι οποίοι διαθέτουν ακόμα και ένα μικρό αγροτικό εισόδημα από παραδοσιακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις που κατέχουν και τις σχετικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, οι συντάξεις τους κινδυνεύουν να περικοπούν κατά 60%.

Ήδη, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τους συνταξιούχους αγρότες εξεδόθη, η υπ΄αριθμ. 10034/18242/566/20-4-2017 Εγκύκλιος  του Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, με την οποία διευκρινίζεται ότι αυτή η περικοπή δεν ισχύει για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνταξιοδοτούνται μέχρι την 1-1-2025.

Είναι προφανές, ότι με βάση το σκεπτικό της παραπάνω Εγκυκλίου και οι συνταξιούχοι όλων των υπόλοιπων ταμείων εξαιρούνται της προβλεπόμενης περικοπής του Άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, καθώς  δεν είχαν υποχρέωση ως εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι να ασφαλίζονται και στον ΟΓΑ, παρότι είχαν και αγροτική δραστηριότητα, παρά μόνο στο κύριο ταμείο ασφάλισής τους (ΙΚΑ-Δημοσίου-ΟΑΕΕ).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Γιατί μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν διευκρινίζει το καθεστώς που ισχύει για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, που διαθέτουν έστω και ένα μικρό αγροτικό εισόδημα και συντηρεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για ενδεχόμενες περικοπές ;

O ερωτών Βουλευτής,

Γιάννης Κουτσούκος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος