FOLLOW US: facebook twitter

Σε «θερμοκήπιο» εξελίσσεται η Γη;

Ημερομηνία: 07-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ένα ντόμινο ακραίων φαινομένων, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως το λιώσιμο των πάγων, η θέρμανση των θαλασσών και ο θάνατος των δασών θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γη σε «θερμοκήπιο», σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η προσπάθεια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενδέχεται να είναι όλο και πιο μάταιη.

Αυτή τη ζοφερή κατάσταση προβλέπει η μελέτη, που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών κι εξετάζει τις συνέπειες δέκα κλιματικών αλλαγών, όπως το εγκλωβισμένο μεθάνιο κάτω από στρώματα πάγου στη Σιβηρία και την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως από το φαινόμενο του θερμοκηπίου «σχεδόν βέβαια θα πλημμυρίσουν τα δελταϊκά περιβάλλοντα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος ζημιών από παράκτιες καταιγίδες και θα εξαλειφθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι (και όλα τα οφέλη τους για τις κοινωνίες) μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα ή νωρίτερα».

«Ελπίζω να κάνουμε λάθος, αλλά ως επιστήμονες έχουμε την ευθύνη να διερευνήσουμε εάν αυτό είναι πραγματικό», δήλωσε ο Τζόαν Ροκστόρμ, επικεφαλής ερευνητικού κέντρου στη Στοκχόλμη. «Πρέπει να γνωρίζουμε τώρα. Είναι πολύ επείγον» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι υψηλότες θερμοκρασίες θα φέρουν νέες πηγές εκπομπής αερίων θερμοκηπίου ή θα καταστρέφουν την ικανότητα της Γης να απορροφά άνθρακα και να αντανακλά θερμότητα.

Στην ανάλυσή τους σημειώνουν ότι η συμφωνία του Παρισιού το 2015 με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μην είναι αρκετή.

Η Κάθριν Ρίτσαρσον από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δήλωσε ότι η μελέτη καταδεικνύει το γεγονός ότι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή προϋποθέτει επίσης την κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία άλλη δημοσίευση στο είδιο επιστημονικό περιοδικό αποκάλυψε ότι η αύξηση των βροχοπτώσεων, σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής σε ορισμένες περιοχές, καθιστά δυσκολότερο για τα δασικά εδάφη να κρατούν αέρια θερμοκηπίου, όπως το ατμοσφαιρικό μεθάνιο.

Ένας ειδικός Μάρτιν Σίγκερτ από το Ινσιτούτο Γκράνχαμ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι αυτή είχε στόχο να εγείρει ερωτήματα κι όχι να αποδείξει μια θεωρία, αλλά ανέφερε πως δεν είναι «απίθανη».

«Δεν λέμε ότι αυτό θα συμβεί σίγουρα. Απλώς απαριθμούμε όλα τα καταστροφικά γεγονότα και καταλήγουμε σε πιθανά γεγονότα… Πριν από 50 χρόνια, αυτό θα είχε απορριφθεί, αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν γίνει πολύ ανήσυχοι» απάντησε ο Ροκστόρμ φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη.

Πηγή: The Guardian


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος