FOLLOW US: facebook twitter

Σελίδα αγρότη: Προδημοσίευση Σχεδίων Βελτίωσης

Ημερομηνία: 18-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Γράφει ο Θάνος Καράμπελας, Γεωπόνος

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενός προγράμματος που μαζί με τους Νέους Αγρότες αποτελούν τα μέτρα με την μεγαλύτερη δημοσιότητα αφού ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου ενδιαφέρεται για την ενίσχυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση, τα Σχέδια Βελτίωσης θα προκηρυχθούν με δύο επιμέρους δράσεις:

  • Στήριξη για επενδύσεις οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, και στη μείωση του κόστους παραγωγής (Δράσης 4.1.1).

Το μέτρο αυτό αφορά αγορά και εγκατάσταση για τρακτέρ, παρελκόμενα, , σταυλικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, αποθήκες, μελισσοκομικές εγκαταστάσεις, πολυετείς καλλιέργειες κ.λπ.

  • Στήριξη για επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ήλιος, αέρας, γεωθερμία κ.λπ.) στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, βάσει των ενεργειακών τους αναγκών, ορθής διαχείρισης αποβλήτων και υποπροϊόντων αλλά και αξιοποίησης τους για παραγωγή ενέργειας. (Δράση 4.1.3).

 

  • Κριτήρια επιλεξιμότητας Υποψηφίων

Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων και πληρούν τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και να μην έχουν υπερβεί το 60ο έτος. Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιαδήποτε ταμείο εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου(ΟΣΔΕ) τα έτη 2016 και 2017. Για τη δράση 4.1.3. απαιτείται υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης μόνο για το έτος 2017.
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες Αγρότες ή Νέοι Γεωργοί και να έχουν την ιδιότητα του <<ενεργού>> γεωργού.

Επιπρόσθετα, τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως νόμιμος εκπρόσωπος για τους σκοπούς του προγράμματος  και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

  • Επιλεξιμότητα Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το προηγούμενο (2016) και κατά το τρέχον (2017) έτος υποβολής της αίτησης στήριξης προς ένταξη στη Δράση 4.1.1. από τον υποψήφιο δικαιούχο. Για τη Δράση 4.1.3. απαιτείται υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης μόνο κατά το τρέχον έτος (2017).

Σε ότι αφορά τη δράση 4.1.1. η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τα 8.000 €, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.

  • Επιλέξιμες Δαπάνες

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες στις εξής κατηγορίες:

  • Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών. Ενδεικτικά ενισχύονται σταυλικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων για πρώτη πώληση, αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι, θερμοκήπια,περιφράξεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας αυτής, κάθε άλλη κτιριακή υποδομή και κατασκευή που είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Ενδεικτικά, ενισχύονται ο εξοπλισμός ο οποίος ενσωματώνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανήματα αυτοκινούμενα, μηχανήματα και εξοπλισμός συρόμενος και αναρτώμενος κ.ά.

  • Αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών μη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με σπορά στον αγρό.
  • Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων
  • Αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης.
  • Γενικές Δαπάνες, όπου περιλαμβάνεται κάθε άυλη δαπάνη που συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης και δεν δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από άλλα Μέτρα του ΠΑΑ.

 

  • Ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού αίτησης στήριξης

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης>>ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης:

α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων από 10.000 έως 200.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού.

β)για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός, ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης:

α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ.

β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά το ποσοστό στήριξης, η ένταση στήριξης ανέρχεται στο 50% ενώ προσαυξάνεται κατά 10% σε νέους γεωργούς, συλλογικές επενδύσεις και σε ορεινές περιοχές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος