FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα με τιμές ηρώων οι κηδείες των δύο Ηλείων στρατιωτών

Ημερομηνία: 27-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Συγκλονίζουν οι συνθήκες θανάτου του Ηλείου ΕΛΔΥΚάριου Ιωάννη Παπαδόπουλου που εκτελέστηκε στην  Κύπρο το ’74 δεμένος με το… κορδόνι από τα άρβυλά του!

Την ώρα που η ελληνική γη υποδέχεται τα οστά των παιδιών της που έπεσαν ηρωϊκά στην Κύπρο το 1974, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις συνθήκες θανάτου των Ελλήνων στρατιωτών, αποδεικνύουν ότι η τουρκική βαρβαρότητα έδειξε πάνω τους το πιο άγριο πρόσωπό της. Μεταξύ  των 17 ΕΛΔΙΚάριων που «επαναπατρίστηκαν 43 χρόνια μετά και θα ταφούν σήμερα στη γενέτειρά τους και δύο Ηλείοι, ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος από το Ψάρι Βουπρασίας και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος από το Λάνθι  που έπεσαν ηρωικά στην Κύπρο το «μαύρο» καλοκαίρι του 1974,.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defenceline.gr, τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται  στην περίπτωση του Ηλείου στρατιώτη Ιωάννη Παπαδόπουλου ο οποίος υπηρετούσε στον 40 Λόχο της ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κιόνελι, όπου συνολικά εντοπίστηκαν 12 λείψανα, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. .

Σύμφωνα με τα όσα  δήλωσε ο αδερφός του, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς για την παραλαβή των οστών, η ενημέρωση έγινε χθες το πρωί στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο της Λευκωσίας από αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους,  για τις συνθήκες εντοπισμού των λειψάνων. Παρόντες στην ενημέρωση ήταν και ειδικοί σε θέματα ψυχολογικής στήριξης.

Εκεί, σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, οι συγγενείς των μέχρι πρόσφατα αγνοουμένων, οι οποίοι σήκωναν επί 43 χρόνια τον δικό τους σταυρό αναζητώντας πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έμαθαν τις συνθήκες θανάτου, όπως αυτές προκύπτουν από την εξέταση των σκελετικών ευρημάτων. Για την περίπτωση του Ιωάννη Παπαδόπουλου, βρέθηκε δεμένος, χτυπημένος και πυροβολημένος, ενώ οι Τούρκοι είχαν χρησιμοποιήσει ως σχοινί, το κορδόνι των στρατιωτικών του αρβυλών!

Το γεγονός ότι τα λείψανα βρέθηκαν σε αρκετή απόσταση από το στρατόπεδο, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης, πιάστηκε ζωντανός, πέρασε ένα διάστημα -ίσως και λίγων ωρών- ως αιχμάλωτος στα χέρια των Τούρκων και εκτελέστηκε! Άρα αποδεδειγμένα βάση των ευρημάτων μιλάμε για ένα ακόμα έγκλημα πολέμου. Το πιθανότερο είναι να είχαν την ίδια τύχη και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι που βρέθηκαν στον ίδιο ομαδικό τάφο!

«Θέλω το κορδόνι, είναι αποδεικτικό στοιχείο του εγκλήματος»

Ο αδερφός του Ηλείου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, ζήτησε επίμονα να παραλάβει μαζί με τα οστά και το κορδόνι των αρβυλών που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να δεθεί ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πριν εκτελεστεί, όμως όπως καταγγέλλει στη συνομιλία που είχε ο δημοσιογράφος του defenceline  μαζί του, το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος αρνήθηκε να το παραδώσει!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στην οικογένεια του Ι. Παπαδόπουλου, αλλά και σε άλλους συγγενείς που βρίσκονται στην Κύπρο για την παραλαβή των οστών των δικών τους ανθρώπων.

«Για 43 ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμαστε να βρούμε τα οστά των ανθρώπων μας. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, ζήτησα το κορδόνι που έδεσαν τον αδερφό μου και αρνήθηκαν να μου το δώσουν. Είναι ένα κειμήλιο και αποδεικτικό στοιχείο των εγκλημάτων των Τούρκων…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαδόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα που προέκυψε, τέθηκε ενώπιον του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φωκαΐδη και του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Στεφανή στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Η Κύπρος είπε χθες το πρωί ύστατο χαίρε στους 17 πεσόντες-αγνοουμένους στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και ενώπιον των λείψανων των γενναίων μαχητών εψάλλη δέηση στον ιερό ναό Του Θεού Σοφίας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην οποία ήταν παρόντες, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος.

Στην συνέχεια, άνδρες της ΕΛΔΥΚ και τις Εθνικής Φρουράς μετέφεραν τις λειψανοθήκες στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας και με μεταγωγικό C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό την Αθήνα για να ταφούν στην γενέτειρα, ή στον τόπο της διαμονής τους.

Τα λείψανα του  Ιωάννη Παπαδόπουλου θα ταφούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Λάνθι, ενώ στις 3 το μεσημέρνο θα ταφεί στο Ψάρι Βουπρασίας ο άλλος ήρωας, Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος και οι δυο με τιμές ηρώων,, όπως ακριβώς τους αξίζςι…

Με πληροφορίες από το defenceline.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος