FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα αποφασίζουν οι συμβασιούχοι του Πύργου για την δική τους στάση

Ημερομηνία: 26-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις-Συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο της Ολυμπίας και η διακοπή της αποκομιδής

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή και που παρουσίασε το Σάββατο ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης και αφορά τους  συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων. Ελπίδα της κυβέρνησης πως με την αποδοχή της νομοθετικής αυτής ρύθμισης,  οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για να ξεκινήσει και πάλι η αποκομιδή του σκουπιδιών που στοιβάζονται στους δρόμους ενώ ο υδράργυρος ανεβαίνει και τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο νομό, αφού μετά την κατάληψη του αμαξοστασίου στην Αρχαία Ολυμπία από τους 9 συμβασιούχους και την διακοπή της αποκομιδής, σειρά ενδέχεται να έχει σήμερα και ο Πύργος, όπου η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου απασχολεί 29 συμβασιούχους. Σήμερα το πρωί αναμένεται να συζητήσουν και να λάβουν απόφαση για το αν θα προχωρήσουν και εκείνοι σε κατάληψη  στο αμαξοστάσιο του Πύργου και να διακοπεί προσωρινά η αποκομιδή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Χρήστος Γαρύφαλλος τόνισε μιλώντας στην Πρωινή, ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως ένα υπουργείο όπως το Εσωτερικών με τόσους νομικούς δεν γνώριζε ότι οι συμβάσεις είναι αντισυνταγματικές την στιγμή που το γνώριζαν ακόμα και οι δήμαρχοι. «Είναι απορίας άξιον» επισήμανε ο κ. Γαρύφαλλος.

Αναλυτικά η νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξηγεί πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι’ αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, περιγράφονται δύο προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούν να απασχοληθούν στους δήμους, οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται στην καθαριότητα: να συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας και να έχουν λάβει οι δήμοι απόφαση σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα οι οποίες καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, οι οικείοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι την 7.6.2017.

Αν και η ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων, από την πλευρά του το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του υπουργού διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα μια λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων και θα συμβάλει στην τάχιστη έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων, δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

Καταλήψεις και στάσεις εργασίας

Ως εκ τούτου, εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).

Για σήμερα Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης που θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος