FOLLOW US: facebook twitter

Πυροσβέστες έτοιμοι για όλα. . . : Τριπλό σενάριο στην άσκηση της Π.Υ. Πύργου

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθούς 5,9R με επίκεντρο την Αμαλιάδα, προκαλεί σοβαρές ζημιές. Στο χώρο της παλιάς Οινοποιητικής της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας στον Πύργο, προκαλεί έκρηξη σε λέβητα, πυρκαγιά στους χώρους του εργοστασίου, εγκλωβισμούς και τραυματισμούς ατόμων από πτώσεις τμημάτων του κτιρίου… Όλα τα παραπάνω ευτυχώς ήταν μόνο ένα σενάριο, αυτό που υλοποιήθηκε στην φετινή μεγάλη άσκηση της Π.Υ. Πύργου στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαίδευσης του προσωπικού. Οι πυροσβέστες έδωσαν και φέτος τον καλύτερο εαυτό τους στην άσκηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται επιχειρησιακά, όπως άλλωστε συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου.

Η άσκηση “Ενδελέχεια 2018” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής παρουσία των τοπικών φορέων και εκπροσώπων υπηρεσιών με τη συμμετοχή επίσης του ΕΚΑΒ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν τις εστίες της πυρκαγιάς, να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν πολίτες που τραυματίστηκαν, ακόμα και να απεγκλωβίσουν άτομο από αυτοκίνητο που καταπλακώθηκε από μπάζα και τμήματα του κτιρίου.

Οι πυροσβέστες σε μια επίδειξη των ικανοτήτων τους πέραν της χρήσης των μέσων με τα οποία είναι εφοδιασμένοι, κατέβηκαν από ύψος με σχοινιά, με διάφορούς τρόπους, ενώ η άσκηση έκλεισε με την κατάβαση ενός πυροσβέστη από ύψος περίπου 30 μέτρων από κλιμακοφόρο όχημα, ανάποδα και με μεγάλη σταθερότητα και ακρίβεια… Την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης της άσκησης είχε ο πυραγός Τάσος Κοτσώνης.

Ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι “… με αυτή την άσκηση ολοκληρώθηκε η ετήσια εκπαίδευση των πυροσβεστών. Το σενάριο άγγιξε την πραγματικότητα και φάνηκε ο υψηλός επαγγελματισμός των πυροσβεστών της Π.Υ. Πύργου, η σιγουριά τους σε αυτό που έκαναν και που αγαπάνε. Να παραμείνουν τόσο ψηλά όσο βρίσκονται γιατί είναι δύσκολο να παραμείνεις στην πρώτη θέση. Οι πυροσβέστες του Πύργου είναι στην πρώτη θέση και όλη η Ηλεία πρέπει να είναι σίγουρη πως ότι κι άν συμβεί θα τρέξουν και θα δώσουν λύση σε χρόνο άμεσο. Στην Ηλεία έρχονται οι καλύτεροι, δεν υπάρχουν εκπτώσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ηγεσία εμπιστεύεται στους καλύτερους την Ηλεία”.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος,  ανέφερε πως “… για μια ακόμη φορά οι πυροσβέστες μας έδειξαν τον επαγγελματισμό τους, έδειξαν ότι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, είναι παρών, δίπλα στον πολίτη ώστε να τον βοηθήσουν σε ότι οτιδήποτε χρειαστεί. Απέδειξαν ξανά τον επαγγελματισμό τους και διαβεβαιώνω τους πολίτες πως με τον επαγγελματισμό αυτό δεν έχουν να φοβούνται τίποτα”.

Ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης, σχολίασε πως “… ως αντικειμενικό σκοπό είχαμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό και ο εξοπλισμός μας… Εκ του αποτελέσματος η άσκηση κρίθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι που μας κάνει να είμαστε ήσυχοι. Οι Ηλείοι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν πως αν χρειαστεί να επέμβουμε θα γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι “… τυπικά μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο πριν λίγες ημέρες. Στην πράξη όμως όλα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα καθώς αντιμετωπίσαμε συμβάντα επιπέδου και έντασης καλοκαιριού. υπάρχει συσσώρευση εμπειρίας στο ανθρώπινο κεφάλαιο της υπηρεσίας μας, το πυροσβεστικό προσωπικό του νομού, με τον επαγγελματισμό, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που δεν φαίνεται μόνο στις ασκήσεις. Το προσωπικό θέλει ανάλογη διαχείριση και σεβασμό για να προχωρήσουμε αρμονικά και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τους συναδέλφους μου για την άρτια εκτέλεση της άσκησης. Να επισημάνω πως μπροστά και πίσω από αυτή την άσκηση υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Είμαστε σε καλό σημείο ενόψει του καλοκαιριού, απομένουν κάποια βήματα ακόμα με το στόλο των οχημάτων. Το προσωπικό είναι έτοιμοι και με καλή ψυχολογία, χάρη και στα μηνύματα που εκπέμπονται απο την διοίκηση, τοπική και περιφερειακή αλλά και από τη φυσική ηγεσία. Όλοι μαζί περιφέρεια, δήμοι, συλλογικότητες και πολίτες να δώσουμε το βάρος στην πρόληψη”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος