FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτο βήμα στο Λατίφι

Ημερομηνία: 24-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

latifi2

Σημαντική παρουσία στην πρώτη ημέρα των μπλόκων – Θα αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τρακτέρ

Έγινε χθες το πρώτο βήμα στο Λατίφι στο ξεκίνημα των κινητοποιήσεων των αγροτών. Περίπου εκατό άτομα αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και εκπρόσωποι σωματείων συγκεντρώθηκαν, ενώ τα πρώτα τρακτέρ παρατάχθηκαν στην μια πλευρά της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες έως την Πέμπτη, όπου συνολικά στην ελληνική επικράτεια θα βγουν οι αγρότες στους δρόμους. Παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που περιορίστηκαν σε τροχονομικά καθήκοντα, οι αγρότες πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση όπου τους ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος για τη μορφή του αγώνα. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Αντωνάτος. Οι αγρότες χθες πρώτη ημέρα δεν προέβησαν σε κάποιο συμβολικό αποκλεισμό, όμως αυτό είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο για σήμερα.

ΟΑΣΗ: «Ο αγρότης καταστρέφεται και πρέπει να βγει στο δρόμο»

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στους συναδέλφους του «… δεν χρειαζόμαστε μπροστάρηδες για να βγούμε στους δρόμους. Ο αγρότης καταστρέφεται και πρέπει να βγει στο δρόμο. Μαζί με τα άλλα προβλήματα ήρθαν και οι δασικοί χάρτες. Πιέζεται η Κυβέρνηση και για αυτό αμόλησαν βουλευτές και υπουργούς στην επαρχία και λένε να δούμε τα μέτρα που βαρύνουν τους αγρότες. Υπό την πίεση της δική μας και ακόμα δεν κατεβήκαμε στο δρόμο. Εδώ στο μπλόκο ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του. Γίνονται προτάσεις και τις ακούμε. Μέχρι την Πέμπτη θα κατέβουν όλο και περισσότερα τρακτέρ. Υπάρχουν πιέσεις για το θέμα του δρόμου. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο σημείο αλλά δεν έχουμε που αλλού να πάμε. Και το που θα πάμε το καθορίζουμε εμείς. Αν δεν είμαστε εδώ θα καταστραφούμε θα μας ξεκληρίσουν. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα».

latifi-valianatos

Η Ο.Π. Αμαλιάδας απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή σε όλους τους αγρότες

Σε δηλώσεις του ο Χρήστος Βαλιανάτος, κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. «Η Ομάδα Παραγωγών συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών, θα είναι δίπλα τους σε ότι χρειαστούν. Καλώ όλους τους αγρότες της Ηλείας να έρθουν στο Λατίφι με τα αγροτικά τους, για να ενισχύσουν τον αγώνα. Το 2017 πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αγρότες ότι δεν θα είναι το ίδιο με το 2016. Οι φόροι διπλασιάζονται, ο ΕΛΓΑ έχει διπλασιαστεί, ο ΟΓΑ θα πληρώνεται κάθε μήνα. Όλοι οι αγρότες πρέπει να ξεσηκωθούν και να έλθουν στο Λατίφι». Σχολίασε ακόμα το θέμα των δασικών χαρτών που καίει τους αγρότες. «Η Ομάδα Παραγωγών κάθε μέρα συμβουλεύει τους αγρότες για τις δασικές εκτάσεις, στο γραφείο και τους λένε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Καλούμε τους παραγωγούς που έχουν το πρόβλημα από τα ορεινά χωριά και όχι μόνο να περάσουν από το γραφείο της ομάδας παραγωγών για να τους πούμε τι πρέπει να κάνουμε και αν έχει χαρακτηριστεί δασική έκταση».

latifi-stauropoulos

Αναστάτωση με τους δασικούς χάρτες

Μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωπίου – Χειμαδιού, ο Χρήστος Σταυρόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι «…αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες με τους δασικούς χάρτες έχει αναστατώσει πολύ τους αγρότες. Δεν είναι από τις φωτιές, είναι από το 1945 που λένε αυτοί και μας βγάζει όλη την περιουσία μας δασική. Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και περιμένουμε μήπως ο υπουργός πάρει πίσω το νομό αυτό. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, ούτε ενστάσεις, ούτε τοπογράφους ούτε μηχανικούς και αν το πάνε και κατά στρέμμα, αγοράζουμε πάλι την περιουσία μας. Ποιος θα πληρώσει; Δεν έχουμε να πληρώσουμε για τον ΟΓΑ, θα πληρώσουμε για τα κτήματα; Θα μας πάρουν τις περιουσίες. Αποζημιώσεις δεν έχουμε πάρει. Περιμένουμε τις καταστάσεις να δούμε τι έχει βάλει στον κάθε αγρότη, να δούμε τι θα πάρουμε για τις καλλιέργειές μας. Έχουμε το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Είμαστε σε αναμονή και αγανακτισμένοι. Δεν έχουμε να καλλιεργήσουμε τις περιουσίες μας…»

latifi-mitsopoulos

Κάλεσμα στους συναδέλφους του απηύθυνε και ο Σωτήρης Μητσόπουλος, μέλος της ΟΑΣΗ και του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά. «Κάθε αγρότης ξέρει πολύ καλά ότι σηκώνεται το πρωί και δεν έχει να βάλει πετρέλαιο στο τρακτέρ του. Δεν έχει να πάρει λιπάσματα για να καλλιεργήσει. Ξέρει πολύ καλά την κατάσταση. Ζητάμε να σηκωθεί από τα σπίτια τους και να βγουν στο δρόμο. Καλούμε τους αγρότες της Ηλείας να σηκωθούν και να φέρουν τα μηχανήματά τους, εδώ. Από την ΟΑΣΗ θα βγαίνουμε κάθε βράδυ στα χωριά να καλέσουμε τους συναδέλφους αγρότες. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια σε αυτό τον αγώνα. Πρέπει να ξεσηκωθούμε γιατί θα ξεκληριστούμε μια κι έξω. Είναι προσωπική ευθύνη κάθε συνάδελφου για την επιβίωσή του».

latifi-rigopoulos

«Πολεμήσαμε να μείνουμε στο χωριό αλλά…»

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Γιώργος Ρηγόπουλος από την Καυκανιά. « Δεν φτάνουν τόσα προβλήματα που έχουμε με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και χίλια δύο που έκαναν τα χωριά να ερημώσουν, τώρα μας παρουσιάζουν τους δασικούς χάρτες. Αυτοί που παρουσίασαν προχθές νομίζω ότι ήταν βαλτοί να καταστρέψουν τα ερημωμένα χωριά, τους πραγματικούς ήρωες που ζούμε στα χωριά και τα κρατάμε ζωντανά. Τους έβαλε η Κυβέρνηση. Ας πάρουν και τα τανκς να έρθουν να μας εκτελέσουν. Πολεμήσαμε να μείνουμε στο χωριό, να βάλουν μια ελιά το ευλογημένο δέντρο και αυτοί θέλουν να βάλουμε πεύκα και να φάμε αέρα. Πως θα ζήσουμε πλέον. Είναι άδικο. Το λογικό και σωστό είναι να καταργηθούν οι χάρτες και να αφήσουν μια δεκαετία για εκείνα τα χωράφια που παίρνουμε νόμιμες επιδοτήσεις και είναι δηλωμένα στα Ε9. Με αυτά πληρώνουμε φόρους, με αυτά μπορούμε να ζήσουμε και τα παιδιά μας. Μην κοιτάνε να μας ξεσηκώσουν από τα χωριά, θα εγκληματήσουμε ή θα γίνει εμφύλιος. Κάναμε ανασυστάσεις στα χωράφια μας με τη βοήθεια της Πολιτείας και της Ευρώπης. Δέντρα είναι και αυτά και παράγουν οξυγόνο. Δεν μπορούν να μας φέρουν 70 χρόνια πίσω. Να φέρουν τους Γερμανούς να μας υποδουλώσουν. Να πιάσουν εκείνους που έφαγαν όλο τον πλούτο της χώρας. Όχι εμάς που νόμιμα φυτέψαμε για να ζήσουμε»…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος