FOLLOW US: facebook twitter

Πρόσωπα & απόψεις-Γιώργος Παναγιωτόπουλος: Η ευθύνη της πολιτείας για στήριξη των πληγέντων αγροτών

Ημερομηνία: 04-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τα τελευταία χρόνια το εισόδημα των αγροτών πλήττεται οδηγώντας τους  σε δυσμενή και απελπιστική θέση. Η κρίση είναι η μια παράμετρος που έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή. Η άλλη  παράμετρος είναι η ίδια η φύση. Αφορμή γι αυτή την παρέμβαση στάθηκε η ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής από τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα .

Είναι γνωστό σε όλους , υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες , ότι η προηγούμενη εβδομάδα   στο Ν. Ηλείας ήταν καταστροφική. Στο σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών της  περιόδου , η έντονη και σε διάρκεια βροχόπτωση , συνέβαλε στο να χαθούν κόποι και έξοδα που δύσκολα αναπληρώνονται . Η απελπισία και το αδιέξοδο είναι αυτό που κυριαρχεί στον αγροτικό κόσμο. Αρκεί και μόνο να επισκεφτεί κάποιος τις  περιοχές με καλλιέργειες για να επιβεβαιώσει το μέγεθος της ζημιάς.

Βιομηχανική ντομάτα , κηπευτικά , δημητριακά, αμπέλια , δενδρώδεις καλλιέργειες  κ.ά τέθηκαν στην μανία της ανισορροπίας της φύσης . Ότι δεν καταστράφηκε άμεσα , ήδη αναπτύσσει ραγδαία ασθένειες ,σύμφωνα με την τεκμηρίωση γεωπόνων, που σε ελάχιστο χρόνο θα ακολουθήσει την τύχη των ήδη κατεστραμμένων καλλιεργειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην βιομηχανική ντομάτα και σε εκτατικές καλλιέργειες (καρπούζια , πεπόνια ) ο χαρακτηρισμός που περιγράφει την πραγματικότητα είναι: Ολοκληρωτική καταστροφή 

Η διαχείριση της κατάστασης δεν είναι δυνατή από τους αγρότες πλέον. Η πολιτεία ως οφείλει , είναι υποχρεωμένη να σταθεί αρωγός. Όχι με λόγια . Όχι με ψίχουλα . Όχι παιχνίδι μικροκομματικών εντυπώσεων. Με πράξεις στήριξης του εισοδήματος των πληγέντων.

Άμεση καταγραφή των ζημιών και χωρίς καθυστέρηση τις αποζημιώσεις που είναι αναγκαίες. Ο ΕΛΓΑ ήδη έπρεπε να βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής. Η αγροτική οικονομία είναι ένας από τους λίγους πυλώνες της εθνικής οικονομίας και ως εκ τούτου αποτελεί εθνική υπόθεση.

Δεν χρειάζονται όμως περαιτέρω επιχειρήματα και υποστήριξη του αυτονόητου.

Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών.

Μπορεί να τεκμηριωθεί από επιτροπή ειδικών ότι η κατάσταση των καλλιεργειών και η απώλεια παραγωγής είναι αποτέλεσμα της ακραίας και δυσμενούς καιρικής συνθήκης.

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των πληγέντων , πέραν της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων , είναι κύρια θέμα πολιτικής βούλησης.

Η ευθύνη της πολιτείας για στήριξη των πληγέντων αγροτών  και η  ανάγκη οι αγρότες να μείνουν στη γη τους και να συνεχίσουν να παράγουν είναι επιτακτική

 

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Μέλος Δ.Σ ΤΟΕΒ Μυρτουντίων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος