FOLLOW US: facebook twitter

«Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης»: Δημοτικό σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας και Ειδικό δημοτικό σχολείο Πύργου

Ημερομηνία: 21-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Τα παιδιά της Στ τάξης με τα παιδιά του ειδικού σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος στην δράση.

 

Την Τετάρτη  07/03/2018  πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική συνάντηση με μαθητές και  εκπαιδευτικούς  από το  Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας και το Ειδικό Σχολείο Πύργου ως  συνέχεια της περσινής επιτυχημένης εκπαιδευτικής συνάντησης   στα πλαίσια του προγράμματος συνεκπαίδευσης  που υλοποίησαν τα δύο σχολεία . Για το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε την καλύτερη πρακτική και ουσιαστική εκπαίδευση μιας και  εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +, που υλοποιούσε και είχε θέμα σχετικό με την  ειδική αγωγή και στο πρόγραμμα που υλοποιούν τα τμήματα της ΣΤ’ του σχολείου με τίτλο « Η αξία της φιλίας στη ζωή μας».

Η διευθύντρια κα Βασιλοπούλου Βικτωρία, οι μαθητές , οι μαθήτριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας  καλωσόρισαν  τους  τέσσερεις (4)μαθητές και μαθήτριες  και τους συνοδούς  εκπαιδευτικούς τους,  απόλαυσαν το δεκατιανό τους όλοι μαζί  και  δόθηκε έτσι με τον καλύτερο τρόπο το έναυσμα για την έναρξη της  εκπαιδευτικής  συνάντησης.

Το πρόγραμμα διήρκησε δύο διδακτικές ώρες. Στην πρώτη διδακτική ώρα τα παιδιά του Ειδικού σχολείου ενσωματώθηκαν ανά δύο στα δύο τμήματα της Α’ τάξης  όπου οι δασκάλες της τάξης είχαν προετοιμάσει παιχνίδια –δραστηριότητες . Οι δραστηριότητες απαιτούσαν από τα παιδιά των δύο σχολείων να χρησιμοποιήσουν τις ήδη κεκτημένες γνώσεις τους  στο μάθημα της γλώσσας για να ανταποκριθούν σε αυτά.  Αρχικά τα παιδιά συστήθηκαν μεταξύ τους  λέγοντας τα ονόματά τους και τα ενδιαφέροντά τους. Τα παιχνίδια ήταν το  «Χτύπα το», όπου υπήρχαν καρτέλες με λέξεις και ζητούσε από τα παιδιά να την διαβάσουν και όποιος την διάβαζε πρώτος να την χτυπά με την παλάμη του. Το επόμενο παιχνίδι ήταν το «Βάζω στο βάζο το σωστό» όπου υπήρχαν τρία βάζα με τα άρθρα και τα παιδιά έπρεπε να βάλουν τις λέξεις που είχαν σε καρτέλες μέσα στο σωστό βάζο ανάλογα με το άρθρο τους. Μια ακόμη δραστηριότητα ήταν το  «Ενώνω τις τελείες» όπου οι μαθητές καλούνταν να σχεδιάσουν –ενώνοντας τις τελείες- και να βρουν το εικονιζόμενο αντικείμενο.

Οι δραστηριότητες  συνεχίστηκαν με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που απαιτούσε την αντιστοίχιση εικόνας και γράμματος ενώ τελευταίο παιχνίδι ήταν αυτό με τα χρώματα που ζητούσε από τα παιδιά να πουν κάτι που είναι π.χ κίτρινο ,κόκκινο κλπ.

Τα παιδιά του Ειδικού με τα παιδιά της Α’ τάξης και τους εκπαιδευτικούς τους.

 

Στη δεύτερη  διδακτική ώρα τη σκυτάλη πήρε το μάθημα των Εικαστικών. Εκεί  τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου συνεργάστηκαν  με τα παιδιά των τμημάτων της ΣΤ’ τάξης .Όλοι  μαζί παρακολούθησαν ένα βίντεο  με τίτλο « Είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά ίσοι» σε κινούμενα σχέδια –το οποίο επέλεξε η συνάδελφος Ειδικής Αγωγής- και ακολούθως  δημιούργησαν τέσσερις  ομάδες ,όπου κάθε ομάδα συμπεριελάμβανε από ένα μαθητή του Ειδικού σχολείου και κατασκεύασαν έγχρωμα και ασπρόμαυρα πορτραίτα βασιζόμενοι στο βίντεο που παρακολούθησαν και στο τέλος συσχέτισαν την κατασκευή με το θέμα της ταινίας.

Το πρόγραμμα δημιούργησε σε όλα τα  παιδιά όμορφα συναισθήματα, έμαθαν να συνεργάζονται και να αποδέχονται το διαφορετικό  και ολοκληρώθηκε με «θετικό πρόσημο»  για όλους τους εμπλεκομένους.

Για το Ειδικό σχολείο έλαβαν μέρος στην συνεκπαίδευση  οι  εκπαιδευτικοί  Σταυγιανουδάκη Ελένη (Προϊσταμένη του Ειδικού Σχολείου), Νικολούτσου Σοφία(Εργοθεραπεύτρια), Ρετσινά Ευγενία( Σχ. Νοσηλεύτρια)και Κωστοπούλου Γεωργία (Λογοθεραπεύτρια).

Από το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας το πρόγραμμα σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Ρόμπολα Θεοδώρα και Κουλούκη Φωτεινή( Δασκαλές της Α’ τάξης), Ζαφειροπούλου Γεωργία και Αθανασοπούλου Αγγελική( Δασκάλες της ΣΤ’ Τάξης), Γκαρδιακός Σωτήρης (Καθηγητής Εικαστικών) και η Λαίνα Σμαράγδα(Δασκάλα Ειδικής Αγωγής).

Το Πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εποπτεύεται από το Ι.Κ.Υ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος