FOLLOW US: facebook twitter

Πρόβαλαν την πολιτιστική μας κληρονομιά: Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κρεστένων σε Γερμανία και Σουηδία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ημερομηνία: 27-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Εκπαίδευση, Νέα

Την πολιτιστική μας κληρονομιά με ηλεκτρονικά μέσα, στην Γερμανία και τη Σουηδία, πρόβαλαν εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κρεστένων, όπως άλλωστε ήταν και ο τίτλος του προγράμματος που συμμετείχαν μέσω του Erasmous+.

Οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στη Γερμανία (Κωνσταντία) παρακολουθήσαν το πρόγραμμα με τίτλο «Interactive Teaching – Using Educational Games and New Technology in order to Enhance Learners’ motivation» και μεταξύ άλλων έμαθαν για το θεωρητικό υπόβαθρο των εκπαιδευτικών παιχνιδιών, την παροχή κινήτρων, την προσπάθεια ενεργητικής εμπλοκής των μαθητών, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών, τις δυνατότητες διαφόρων εργαλείων συμμετοχικού ιστού (web 2.0) στην υπηρεσία της διδασκαλίας και μάθησης.

Επίσης, για ιστορικά κτίρια και σημεία της πόλης, με στόχο τη γνωριμία με την ιστορία και τα αξιοθέατα, την προσέγγιση και κατανόηση στοιχείων της τοπικής κουλτούρας και τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησής τους στη διδακτική πράξη. Ακόμα για βιωματικά παιχνίδια (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου), στα οποία εμπλέκονταν όλοι οι συμμετέχοντες ανταλλάσσοντας παράλληλα παρατηρήσεις και εντυπώσεις από τη συμμετοχή και τον τρόπο διεξαγωγής αλλά και για διάφορες online υπηρεσίες και κοινωνικά δίκτυα, που διευκολύνουν την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός στους συμμετέχοντες γιατί τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και ειδικά στην ηλεκτρονική μορφή τους (π.χ. μέσω κινητών συσκευών) μένουν αναξιοποίητα από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι προσκολλημένο στην κάλυψη μεγάλου μέρους της διδακτέας ύλης.

Σύνδεση Μουσείων με το σχολείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σουηδία (Στοκχόλμη) οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο «Using Museums and Heritage as a Teaching and Learning Resource». Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλάμβανε: 1) μετωπικές διδασκαλίες με χρήση παρουσιάσεων για το θεωρητικό υπόβαθρο της προσέγγισης και διδακτικής αξιοποίησης των μουσείων 2) βιωματικές ξεναγήσεις σε ιστορικά κτίρια και σημεία της πόλης 3) βιωματικές δραστηριότητες «ανάγνωσης» διαφόρων μουσείων και των εκθεμάτων τους 4) παρουσιάσεις των εργασιών που ανατέθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Οι εργασίες των ομάδων εστίαζαν στη διδακτική αξιοποίηση των μουσείων κάνοντας χρήση διαφόρων δωρεάν εφαρμογών δημιουργίας βίντεο και παρουσιάσεων με σκοπό τη δημιουργική αξιοποίηση των πάσης φύσεως μουσείων στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία.

Ιστότοπος διασύνδεσης σχολείου με αρχαιότητες Ολυμπίας

Στην ελληνική πραγματικότητα η σύνδεση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με το σχολείο δεν είναι πάντα εύκολη, ενώ αυτοί θα μπορούσαν σαφώς να υποστηρίξουν πολύ αποτελεσματικά και δημιουργικά τη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία. Συνήθως χρειάζονται εκτενείς γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επίσκεψη σε ένα τέτοιο μέρος, οι οποίες αποθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς και έτσι δεν γίνεται συστηματική αξιοποίηση αυτών των χώρων. Επίσης η ασφυκτική πίεση της διδακτέας ύλης σε πολλές περιπτώσεις δεν αφήνει περιθώρια αυτενέργειας και δημιουργικότητας στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πιο «ευέλικτους» και ελκυστικούς μαθησιακούς πόρους και πιο σύγχρονα μέσα για να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία ενός τόπου.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές αξιοποίησαν τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν, στη δημιουργία ενός ιστοτόπου, του http://visitolympia.weebly.com/  Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει ως σκοπό τη διασύνδεση του σχολείου με το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενός πολιτιστικού θησαυρού που έχουμε δίπλα μας. Το περιεχόμενο του ιστοτόπου είναι γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά και ενσωματώνει αρκετές πρωτότυπες δραστηριότητες με διαδραστικό και παιγνιώδη χαρακτήρα, οι οποίες έχουν απώτερο σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ντόπιου, αλλά και του ξένου επισκέπτη,  να δώσουν στη μάθηση έναν πιο εύληπτο και ευχάριστο χαρακτήρα και να διαδώσουν πιο εύκολα τα μηνύματα  που απορρέουν από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος