FOLLOW US: facebook twitter

«Προχωρά με καλούς ρυθμούς ο Εξωδικαστικός»: Πολλές διευκρινίσεις και απαντήσεις από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση στην ημερίδα του ΕΒΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 25-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Την αισιοδοξία του ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός με τις βελτιώσεις που έγιναν πρόσφατα, θα εξελιχθεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα έχει σημαντικά οφέλη όπως οι 120 δόσεις για χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία έτσι ώστε να προστατευτούν από κατασχέσεις λογαριασμών αλλά και της ακίνητης περιουσίας τους, εξέφρασε ο  ειδικός γραμματέας διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης , στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε την Παρασκευή το απόγευμα το Επιμελητήριο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεών του ΕΒΕ. Παράλληλα ο κ. Κουρμούσης ανακοίνωσε την επιδότηση μιας άλλη αδικημένης κατηγορίας επαγγελματιών, εκείνων που διέθεταν μπλοκάκια και είτε τα έκλεισαν αλλά συνεχίζουν να έχουν οφειλές, αφού από το Σεπτέμβριο μέσω του εξωδικαστικού θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ με  επιδότηση 12.000 ευρώ, με στόχο να κάνουν επανεκκίνηση της επιχείρησής τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας ανέλυσε όλο το πλαίσιο του εξωδικαστικού, τόνισε ότι αν και ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες πρώτον γιατί όταν κάτι είναι καινούργιο και δοκιμάζεται οι ωφελούμενοι κρατούν μια στάση επιφύλαξης αλλά και αναμονής και δεύτερον γιατί υπήρχαν πρακτικά προβλήματα, διότι αφενός οι πιστωτές, οι τράπεζες και το δημόσιο  δεν διέθεταν ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ λογιστές και δικηγόροι δεν γνώριζαν τις διαδικασίες του νέου Νόμου, που ήταν σύνθετες και πρωτόγνωρες.

«Σήμερα, σχεδόν 10 μήνες μετά, ο αριθμός υποβολής αιτήσεων αυξήθηκε σημαντικά και έχουν ήδη προσέλθει στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα 32.000 επιχειρήσεις και 13.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών και καθημερινώς ωριμάζουν και ολοκληρώνονται επιτυχώς οι υποθέσεις τους..»

Κ. Νικολούτσος: «Το ΕΒΕ Ηλείας επιμένει στην ειδική νομοθετική ρύθμιση των «πυροδανείων»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Κουρμούση για την νέα αυτή παρουσία του στο Επιμελητήριο αλλά και για την καλή συνεργασία που έχουν γενικότερα, επανέλαβε την σταθερή θέση του Επιμελητηρίου για την ειδική νομοθετική ρύθμιση των λεγόμενων «πυροδανείων» που έχουν πάρει πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις της Ηλείας μετά τις φωτιές του 2007 και αδυνατούν να αποπληρώσουν.  «Εμείς επιμένουμε σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα πυρόπληκτα επιμελητήρια, διότι είναι δάνεια προνοιακού χαρακτήρα και έχουν σημαντικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση. Η κρίση επιδείνωσε τον ηδη διαταραγμένο από τις πυρκαγιές κοινωνικό ιστό της Ηλείας και πρέπει να δοθεί μια λύση». Για το θέμα των πυροδανείων ζητώντας και την παρέμβαση των δύο βουλευτών που παρευρέθηκαν στην ημερίδα, των Μ. Μπαλαούρα και Κ. Τζαβάρα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Λεβέντης ζητώντας να δοθεί λύση στο θέμα αυτό.

Απαντήσεις ωστόσο έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους και στο θέμα της εξυπηρέτησης δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που αφορούν κυρίως αγρότες που έλαβαν αυτά τα δάνεια μετά από φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι προς το παρών δεν μπορεί να γίνει μια ρύθμιση ειδικά γι αυτά τα δάνεια, γιατί αντιβαίνει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο μπορούν να ρυθμιστούν στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Έγιναν κάποια βήματα και νομοθετικές ρυθμίσεις με τον εξωδικαστικό και το πολυνομοσχέδιο, που βάζουν τη βάση για να ρυθμιστούν αυτά τα δάνεια. Σε αρκετές επιχειρήσεις που δεν είχαν εικόνα για την εγγύηση, στείλαμε επιστολές και αρκετοί εξ αυτών διαπίστωσαν ότι είχε χαθεί η εγγύηση και προχώρησαν στη ρύθμιση των δανείων τους. Για αρκετούς, λοιπόν, έχει βρεθεί λύση και εκκρεμεί για τους υπόλοιπους που έχουν ακόμα εγγύηση.

Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί επαγγελματίες, επιχειρηματίες και μέλη του Επιμελητηρίου και οι βουλευτές Μ. Μπαλαούρας και Κ. Τζαβάρας

Για κόκκινα δάνεια και εισπρακτικές εταιρίες

Αναφορά και στην αλλαγή πολιτικής από τις τράπεζες έκανε ο κ. Κουρμούσης, επισημαίνοντας ότι και η πολιτική διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»  από την πλευρά των τραπεζών έχει αλλάξει, σε καλούν με επιστολές προσωπικές να προχωρήσεις σε ρύθμιση, κάνουν κούρεμα του χρέους κατά 90% σε δάνεια και επίσης καλούν να μπεις στον εξωδικαστικό. «Έχουμε πια πάει σε ενεργητικές πολιτικές και οι τράπεζες καλούνται να παίξουν το ρόλο που πρέπει και να μην είναι μόνο εισπρακτικοί μηχανισμοί και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. Στο προηγούμενο έτος έχουν γίνει ρυθμίσεις χρεών περίπου 4 δις και έτσι για πρώτη φορά μειώθηκαν σημαντικά τα «κόκκινα δάνεια» μετά από 6 χρόνια ανόδου.

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρίες πολλές εκ των οποίων ακολουθούσαν πολιτικές τρομοκρατίας και εκβιασμού των οφειλετών, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι και σε αυτήν την περίπτωση  ακολουθούνται πλέον κανόνες, και στα funds που παίρνουν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας, είναι έλληνες, δηλωμένοι με ονοματεπώνυμο και όποιος δεν τηρήσει ολους τους νόμους και τους κανόνες του νόμου Σταθάκη, πάει φυλακή. « Όποιος θεωρεί ότι εκβιάζεται ή τρομοκρατείται να κάνει αμέσως καταγγελία στο κράτος, για να παρεμβαίνει το κράτος για την προστασία του πολίτη. Κανένας δεν πρέπει να τρομοκρατεί κανέναν. Είναι δικαίωμα του πολίτη να συζητά με τον πιστωτή του σε καθεστώς διαπραγμάτευσης και να πληρώνει αυτό που μπορεί. Αυτό λένε οι νόμοι».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος