FOLLOW US: facebook twitter

Προστασία από τους Σεισμούς και Αντισεισμικές Κατασκευές

Ημερομηνία: 22-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

anastasiou-axileas

Άρθρο του Αχιλλέα Αναστασίου- Πολιτικού Μηχανικού

Ένα καλά  κατασκευασμένο κτίριο, θεωρείται  πάντα ασφαλές. Με την βοήθεια της  σύγχρονης   τεχνολογίας  πάνω  στον Κατασκευαστικό   Τομέα  αλλά και των  γνώσεων  πάνω  στην Τεχνική Σεισμολογία, τα σπίτια μπορούν και πρέπει να κατασκευάζονται ασφαλή. Συγκεκριμένα ,τα σύγχρονα Δομικά Υλικά οι γνώσεις και οι μέθοδοι μπορούμε να πούμε  ότι υπάρχουν για να κατασκευάσουμε όσο το δυνατόν άτρωτα σπίτια. Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε όταν πρόκειται να κατασκευάσουμε  μια βασική κατοικία είναι 3!

– Το έδαφος είναι πάντα η αφετηρία της ασφαλούς κατασκευής. Ο Γεωτεχνικός Μηχανικός καλείται να ερευνήσει το έδαφος , γιατί πρέπει να έχουμε μια ακριβής πλήρης εικόνα των συνθηκών της περιοχής. Η έρευνα πεδίου ,αποτελείται από την φάση μελέτης γραφείων και την γεωτεχνική έρευνα. Μεγάλη έμφαση δίνεται στις Μεθόδους Διερεύνησης , στην λήψη δειγμάτων και στην πραγματοποίηση των επιτόπου και εργαστηριακών δοκιμών. Γενικά για την προετοιμασία μιας πλήρης ερευνητικής έκθεσης ο μηχανικός πρέπει να έχει μια καλή γνώση . γεωλογίας εδαφομηχανικής και γεωτεχνικής μηχανικής.

– Τα Υλικά της κατασκευής των οποίων η ποιότητα πρέπει να είναι άριστη. Γενικά είναι καλό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου ποιότητας. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει προληπτικό έλεγχο.

– Η σωστή Μελέτη και η Επίβλεψη για την Κατασκευή ενός κτιρίου πρέπει να γίνεται πάντα από Επιστήμονες Διπλωματούχους Μηχανικούς .

antiseismiko-ktirio

Οσο αφορά τον Σεισμό, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο , αποτέλεσμα Γεωλογικών Διεργασιών που έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας , η οποία διαδίδεται μέσα στην Γη με την μορφή Σεισμικών Κυμμάτων και εκδηλώνεται ως κίνηση του εδάφους. Εκτός όμως από τους σεισμούς έχουμε και την δημιουργία των Μετασεισμών οι οποίοι ακόμα και μετά και  από μήνες  την εκδήλωσή ενός κύριου σεισμού μπορεί να φτάσει το 80% του μεγέθους του κύριου σεισμού .

Επειδή λοιπόν ο Σεισμός ανέκαθεν δημιουργούσε στους ανθρώπους ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας , ειδικά όταν το επίκεντρο είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές,  που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα εκτεταμένες   ζημιέςαλλά και απώλεια ανθρώπινων ζωών  η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων θεωρείται πάρα πολύ σημαντική.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αχιλλέας Κ. Αναστασίου είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός –Τεχνικός Σύμβουλος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου Μελετών Κατασκευών (ΕτοςΙδρυσης 1977) Δομική Μηχανική. Εχει πραγματοποιήσει Μεταπτυχιακές Σπουδές και έχει αποκτήσει με Αριστα 2 Μεταπτυχιακά Διπλώματα (CorsodiPerfezionamentoPostLaurea ), στην Τεχνική Σεισμολογία  και στις Αντισεισμικές Κατασκευές από την Πανεπιστημιακή Σχολή Μετεκπαίδευσης Πολιτικών Μηχανικών : SchoolMasterF.lliPesentiPolitecnicodiMilano , υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Prof.ssaPaolaRonca. Επίσης έχει παρακολουθήσει  περισσότερο από 50 Επιστημονικά Σεμινάρια και Ημερίδες , σε Θέματα Στατικής ,Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων και Δομικής Νομοθεσίας. Είναι Μέλος , του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας , Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών και Συνταξιούχων Μηχανικών Ηλείας,Μέλος  Απόφοιτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, Μέλος του Πανελληνίου Ελληνοιταλικού Συλλόγου Αποφοίτων Ιταλικών πανεπιστημίων και του Μορφωτικού  Ινστιτούτου Αθηνών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος