FOLLOW US: facebook twitter

Προγραμματική συμφωνία υπ. Εσωτερικών, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την πάταξη της γραφειοκρατίας στην Τ.Α

Ημερομηνία: 17-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της αποδοτικότητας και απλούστευση των διοικητικών πράξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, που αφορά την υλοποίηση σχετικού προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Την προγραμματική συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και οι πρόεδροι της Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός και της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, ενώ παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Το πρόγραμμα, του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας.

Μέσω της πλατφόρμας ο κάθε συναλλασσόμενος με τους ΟΤΑ (πχ για λειτουργία καταστήματος), θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα έγγραφα που θα χρειαστεί και τις υπηρεσίες στις οποίες θα απευθυνθεί, ενώ ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση.

Προβλέπεται επίσης, η απλούστευση και η προτυποποίηση των διαδικασιών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες απαιτούμενες υπογραφές, λιγότερα χαρτιά, μικρότερο χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων, άρα και λιγότερη ταλαιπωρία.

Σε σύντομες δηλώσεις, που προηγήθηκαν της υπογραφής, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εμβληματικό» το έργο, καθώς, όπως ανέφερε, «θα συντελέσει στο να αλλάξει την πραγματικότητα στις σχέσεις της αυτοδιοίκησης με τους πολίτες».

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε, ότι το 2018 «θα σφραγιστεί από τα αυτοδιοικητικά γεγονότα», όχι μόνο με την επικείμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη, αλλά και με τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και αφορούν την κατασκευή έργων στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αποκατάστασης των χωματερών, την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος